De leukste bezienswaardigheden van Ljubljana

De hoofdstad van Slovenië is een perfecte citytrip bestemming of een mooi startpunt voor je rondreis door het land. Jong, hip en groen: dat is hoe je de stad het beste kunt omschrijven. In 2016 won het zelfs de European Green Capital Award. Het is centrum is grotendeels autovrij, het openbaar vervoer is emissiearm en er is een nieuw fietsnetwerk. Daarnaast is dit dé plek voor Jonge Slovenen, met vele uitgaansgelegenheden, bars met livemuziek en openbare kunstinstallaties.

1. Het Prešeren-plein

Het middelpunt van Ljubljana is het Prešeren-plein, het belangrijkste plein van de stad. Wanneer er een evenement in de stad gaande is, is de kans groot dat het hier gebeurt. Dit is ook het startpunt om het centrum te ontdekken. Veel architectuur in het centrum van Ljubljana heeft een Italiaanse inslag. Ljubljana dankt een deel van zijn schoonheid aan een catastrofe. Een aardbeving in 1895 reduceerde hele wijken tot ruïnes. Maar dit gaf visionairen als Jože Plečnik de vrije loop om Art Nouveau-meesterwerken op het puin te bouwen. De groep van drie bruggen ‘’Tromostovje’’ die je gebruikt om het plein te verlaten is tevens een hotspot van de stad.

2. Het kasteel

Het kasteel van Ljubljana is een prachtig middeleeuws fort met uitzicht over de stad. Het is een must als je Ljubljana bezoekt, dus zorg ervoor dat je het niet mist. Het goede nieuws is dat rondlopen bij het kasteel gratis is; als je het bijgelegen museum in wilt, ben je een tientje kwijt. Het kasteel ligt op een heuvel,

naar boven lopen duurt zo’n tien minuten. Mocht je er al een lange dag op hebben zitten, er gaat ook een kabelbaan omhoog (een retourtje kost €4,- vanaf de markt).

3.  De Nebotičnik wolkenkrabber

Het Nebotičnik Cafe, gelegen op de top van het Nebotičnik (wolkenkrabber) gebouw biedt een aantal van de mooiste uitzichten over de stad. De wolkenkrabber is gebouwd in 1933 naar ontwerp van Vladimir Šubic en was het hoogste gebouw in de Balkan en het negende hoogste gebouw in Europa op het moment van de bouw. Op de open terrasbar kan je genieten van de meest prachtige zonsondergangen onder het genot van een heerlijk hapje en drankje.

4. Het Tivoli park

Het Tivoli park is één van de mooiste parken in de stad en mag je daarom zeker niet overslaan. Het is de perfecte plek om in de zomer te genieten van een picknick of in de winter even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Ook de fietstours door het park zijn een aanrader. Dit is de plek waar de inwoners van Ljubljana ontspannen, sporten en hun vrije tijd doorbrengen. Wanneer er culturele evenementen gehouden worden, vinden deze vaak hier plaats. Hou de agenda dus in de gaten!

5. Het Metelkova complex

Het Metelkova complex is een alternatief cultuurcentrum dat zich ontwikkelde van een kraakpand in een voormalige legerbarak tot één van de bekendste attracties van Ljubljana. Dit is een plek die je echt niet over mag slaan bij bezoek aan Ljubljana. Het is de thuisbasis van een groot aantal clubs waar regelmatig verschillende underground artiesten en dj’s van over de hele wereld optreden. Het centrum organiseert ook kunstvoorstellingen, tentoonstellingen en festivals. Het publiek is gemengd, van studenten en undergroundmuziekfans tot bezoekers van Ljubljana die genieten van een avondje uit.

6. Tovarna Rog

Enthousiast geworden na het lezen over het Metelkova complex? Dan hebben we nog een tip voor je om niet over te slaan. Tovarna Rog (Rogfabriek) is een autonoom sociaal en cultureel centrum op het terrein van een voormalige fietsenfabriek. Deze enorme locatie van 7.000 vierkante meter biedt sinds 2006 een rijk programma van sociale en culturele activiteiten en programma’s. En vinden filosofielezingen plaats terwijl graffiti wordt geschilderd, rave-feesten vinden plaats in een skatepark en maaltijden in de soepkeuken worden vaak gevolgd door filmvertoningen. Cooler dan dit gaat het niet worden!