4 plekken in Nederland waar je je in Oost-Europa waant

Het liefst zouden we natuurlijk het avontuur opzoeken in Oost-Europa, maar nu Covid weer steeds meer om zich heen slaat, lijkt dat er nog even niet in te zitten. Gelukkig zijn er ook dichtbij huis plekken waar we ons Oost-Europese hart op kunnen halen. Reis binnen Nederland naar deze plekken en waan je even aan de andere kant van Europa!

 

1. De Hermitage in Amsterdam

Misschien wel de bekendste plek om je in Rusland te wanen : de Hermitage in Amsterdam. Het museum is begonnen als een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg, dat met ruim drie miljoen objecten een van ’s werelds grootste musea is. Amstelhof, het historische gebouw waarin het Hermitage Museum is gevestigd, dateert uit het jaar 1681 en diende als verzorgingshuis voor ouderen tot en met 2007. Het museum werd ingehuldigd door koningin Beatrix en de Russische president Dmitrij Medvedev in 2009. In de collectie zijn ​​twee permanente tentoonstellingen: de relatie tussen Rusland en Nederland en de geschiedenis van het Amstelhof-gebouw zelf. In het museum zijn ook tijdelijke tentoonstelling te zien, bijvoorbeeld over de geschiedenis van Alexander de Grote. Met meer dan dertig tentoonstellingen sinds de oprichting is de Hermitage Amsterdam tot een paleis voor kunst aan de Amstel uitgegroeid.

Vanaf 7 november start de nieuwe tentoonstelling ‘’Romanovs in de ban van de Ridders’’. Kijk hier voor meer informatie en tickets.

 

2. Het Czaar Peterhuisje in Zaandam

Van Amsterdam naar Zaandam. Hier is namelijk het Czaar Peterhuisje te bezoeken. Dit is één van de oudste houten huizen van Nederland en het één na oudste museum (na het Teylers Museum in Haarlem). Tsaar Peter de Grote verbleef acht dagen in het huis van smid Gerrit Kist in Zaandam. Hij kwam naar Zaandam om het vak scheepstimmerman te leren. Daarna vertrok de vorst naar de V.O.C. werven in Amsterdam. Met dit korte verblijf bezorgde hij het nederige houten arbeidershuisje zijn naam en wereldfaam. Het Czaar Peterhuisje bevat een schat aan herinneringen, zoals een dodenmasker van tsaar Peter, een buste van Anna Paulowna en portretten van tsaar Peter en Catharina I. Russische tsaren en Nederlandse vorsten beseften dat het Czaar Peterhuisje van onschatbare waarde is. Om het houten huisje te beschermen lieten ze het in de negentiende eeuw stutten, funderen en overkappen. Zowel het huisje als de overkapping zijn inmiddels uitgeroepen tot Rijksmonumenten.

 

3. Brutalisme in Nederland

Als we aan architectuur in Oost-Europa denken, dan denk we natuurlijk aan het brutalisme. Het Brutalisme is een architecturale beweging die in de twintigste eeuw is ontstaan ​​en zich kenmerkt door blok-achtige, geometrische en herhalende vormen. Hoewel gebouwen uit deze architecturale stroming over de hele wereld te vinden zijn, is de stroming sterk verbonden met het Sovjettijdperk. Over het algemeen zijn de ‘ruwe betonmonsters’ bij het Nederlandse publiek niet bepaald populair, maar wij genieten natuurlijk van deze betonnen, brute parels. We hebben in Nederland niet heel veel meesterwerken staan, maar zeker genoeg voor een goede dagtrip!

  • De Sterrentoren in Utrecht (ontworpen door Lucas & Niemeijer en gebouwd tussen 1967 en 1969)
  • Ministerie van Financiën in Den Haag (ontworpen door Jo Vegter en Mart Bolten en gebouwd in 1975, sindsdien ingrijpend gerenoveerd)
  • De Aula van de TU Delft in Delft (ontworpen door Van den Broek en Bakema en gebouwd tussen 1958 en 1966)
  • SC Johnson in Mijdrecht (ontworpen door Huig Maaskant, een van de aartsvaders van het brutalisme in Nederland)
  • WKK Centrale in Utrecht (ontworpen door Liesbeth van der Pol en gebouwd tussen 2002 – 2005)

 

4. Historisch Museum Vriezenveen in Vriezenveen

Het Overijsselse dorp Vriezenveen heeft een bijzondere band met Rusland, en dan vooral met Sint-Petersburg. Tussen de 18e eeuw en de Russische revolutie verruilden namelijk honderden inwoners van Vriezenveen hun vertrouwde Hollandse omgeving voor de Russische hoofdstad. De reizigers werden ook wel de Ruslui genoemd. De eerste Vriezenveners die naar Rusland reisden, vertrokken tussen 1720 en 1730 en waren handwerkslieden en wevers van beroep. Rond 1740 volgden steeds meer Vriezenveners, maar het waren nu vooral handelaren die in het tsarenrijk een bestaan wilden opbouwen. En dat lukte ze goed. De belangrijkste handelswaar was textiel, maar men dreef ook handel in wijn, tabak, thee, cacao en bloemen. Het hoogtepunt van de handelsbetrekkingen lag tussen de jaren 1850 en 1870.

In het Historisch Museum Vriezenveen is een tentoonstelling te zien over de Rusluie. Kom alles te weten over de handelshistorie tussen Nederland en Rusland en sta in de schoenen van mensen die misschien wel net zo gefascineerd waren door het onmetelijke Rusland als wij.