Het stalen hart van Tsjechië: Ostrava

Ostrava is de op twee na grootste stad van Tsjechië en een stad die vaak over het hoofd gezien wordt bij een tripje naar dit Centraal-Europese land. De overweldigende schoonheid die we van Praag gewend zijn, hoef je hier niet te verwachten. Wat je wel kunt verwachten is een unieke plek met een sterke industriële geschiedenis. Vanaf Praag reis je al in zo’n 3 uur met de trein naar Ostrava. Je zult hier niet veel mede toeristen tegenkomen, wel heel veel bijzondere plekjes. We hebben de 7 tofste dingen over dit verborgen juweeltje in Tsjechië op een rij gezet!

 

1. Michal Mijn (Tsjechisch: Důl Michal)

Een van de bijzondere plekken die Ostrava te bieden heeft is Důl Michal. Deze kolenmijn is één van de best bewaarde mijnen van de stad en was operationeel tussen 1850 en 1993. Na sluiting is de mijn volledig in originele staat bewaard. Tegenwoordig worden er rondleidingen gegeven door de mijn en stap je in de schoenen van de mijnwerkers van toen. Daadwerkelijk zelf afdalen onder de grond is hier echter niet mogelijk. Daarvoor moet je zijn bij het mijnmuseum bij Landek Park. Desalniettemin is de (Engelstalige) rondleiding door Důl Michal een niet te missen activiteit wanneer je in Ostrava bent. Het is alsof de tijd hier stil heeft gestaan en de mannen morgen weer aan het werk zullen gaan. 

 

2. Mijnmuseum van Ostrava (Landek Park)

We lieten het net al vallen, als je het aandurft kun je ook zelf onder de grond een kijkje nemen. De oude kolenmijn op het Landek Park is tegenwoordig het grootste museum over steenkoolwinning van Tsjechië. Op deze plek werd tussen 1789 en 1991 steenkool gewonnen. Het museum bevat tentoonstellingen over het lokale beroep van mijnwerker en over de evolutie van steenkoolwinning, bouwtechnologie en reddingsdiensten. Het museum is hypermodern en een enorme belevenis. 

Het Landek Park is trouwens ook een prachtige plek om te wandelen. Mocht je dus een tripje naar het mijnmuseum plannen, houd dan wat extra tijd vrij om het park te bewonderen.

 

3. Dolni Vítkovice

Dolni Vitkovice is een cultuurpark in het zuiden van de stad. Hier is van 1828 tot 1998 een staalfabriek in werking geweest die het hele proces van ijzer- en staalproductie uitvoerde. Dit is het enige complex in Europa waar de gehele productie op één plek plaatsvond. Het is een enorm gebied van meer dan 300 hectare groot vol met loopbruggen, oude pijpen, buizen, torens en ovens. Waar vroeger materiaal omhoog gehesen werd, is nu een glazen lift gebouwd die bezoekers  naar boven brengt. Op 70 meter hoogte heb je een waanzinnig uitzicht over de enorme verzameling geroest staal. Bezoek deze plek met een tourguide die je kan vertellen over de geschiedenis van de plek voor de ultieme ervaring. Bij Dolni Vitkovice zijn ook restaurants en bars aanwezig om je bezoek af te sluiten met een koud pilsje! 

 

4. Stodolní Street

Niet alleen voor het bewonderen van oude industrie zit je goed in Ostrava, ook voor lekker eten en drinken ben je aan het juiste adres. Bezoek bijvoorbeeld de Stodolní Street. Dit is dé uitgaansstraat in het stadscentrum. De straat biedt tientallen bars, restaurants en clubs die vooral in de weekenden goed bezocht worden. Er is zelfs een website over de straat, die je precies laat zien welke opties er zijn en waar je het beste naar toe kunt!

 

5. Colours of Ostrava

Sinds 2002 wordt in Ostrava elk jaar in juli één van de grootste muziekevenementen van Midden-Europa georganiseerd: Colours of Ostrava. Met op de achtergrond de unieke omgeving van Dolni Vítkovice komen hier ieder jaar grote namen in de genres rock, pop, indie en elektronische muziek bijeen om dit industriële gebied nieuw leven in te blazen. Naast muziek zijn er ook workshops, straattheatervoorstellingen en filmvertoningen. Wegens de Corona-maatregelen is het festival in 2020 helaas afgelast, maar we hebben natuurlijk goede hoop op 2021. Kijk hier alvast voor meer informatie om dit spektakel niet te missen.  

 

6. De uitkijktoren bij de New City Hall

De uitkijktoren bij de New City Hall is gebouwd in 1930 en sindsdien één van de meest populaire attracties in de stad. Vanaf de uitkijktoren heb je vrij uitzicht over de stad. Met een beetje geluk en helder weer kun je zelfs het Beskiden gebergte in Polen zien. Direct onder de uitkijktoren bevindt zich het Ostrava City Information Center waar je allerlei informatie over de stad kunt vinden. De uitkijktoren is dagelijks geopend van 9:00 tot 19:00 uur.

 

7. Mooiste plekjes in Moravië te ontdekken

Ook al is er genoeg te bezoeken en zien in Ostrava, je kunt de stad ook perfect als uitvalsbasis gebruiken om plekken in de rest van de regio Moravië te bezoeken. Moravië is een heuvelachtig landbouwgebied dat grenst aan Polen, Slowakije en Oostenrijk. Bezoek bijvoorbeeld de baroksteden Olomouc en Opava. Ook voor mooie natuur zit je hier helemaal goed. Neem een kijkje bij de Pálava-kalkheuvels of het Witte Karpaten gebergte bij de grens met Slowakije.