Deze onverwachte overblijfselen van de Sovjetunie vind je in Scandinavië

“Je zou het niet denken, maar verspreid over Noorwegen, Finland, Denemarken en Zweden vind je tientallen beelden uit de communistische tijd ter ere van Sovjet strijders of leiders.” – Hans Hindriks, Eastpacker.

Sovjet-standbeelden in Scandinavië

De Sovjet-Unie en de verschillende Scandinavische landen hebben een bijzondere relatie; er is gevochten om de Nazi’s te verdrijven. In de Finse hoofdstad Helsinki staat het Rauhanpatsas, het vrijheidsmonument, met Russische inscripties. Er staat zoveel als: “Dit vredesbeeld werd opgericht door de bevolking van Finland als een symbool van het vreedzame samenleven en de vriendschap van Finland en de Sovjet-Unie.”

In Noorwegen, in de buurt van Lindesnes, worden onder andere 915 Russische gevangenen herdacht. Dit is een van de grootste ongelukken op zee in de geschiedenis van Noorwegen, waar vreemd genoeg bijzonder veel Russen om zijn gekomen. Het standbeeld gaat over de geschiedenis met de Khasan, een bijzonder verhaal.

Het Rode leger in Noorwegen

Door alle spanningen uit de Koude Oorlog vergeten we in het Westen nog wel eens dat de Sovjet-Unie veel van het zware werk deed tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Dat was zeker het geval in Finnmark, het gebied waar Rusland, Finland en Noorwegen elkaar ontmoeten in het hoge Noorden. Het monument dat hier staat, een statige soldaat uit het Rode Leger, is een passend symbool van het offer dat door de Russen is gebracht. Het herinnert ons er ook aan dat de Sovjets later vertrokken – iets wat ze in veel andere delen van Europa niet deden.

Lenin is overal

De lijst van Leninstandbeelden in Rusland, Oekraïne en Belarus is begrijpelijkerwijs lang. Maar wist je dat Lenin ook op een sokkel staat in Scandinavië? In Kotka (Finland) heb je zelfs een ‘Lenin Park’. Ook de havenstad Turku en Tampere hebben (weliswaar in het lokale museum) een trotse Lenin staan. Vanuit Finland reisde Lenin in 1917 naar Sint-Petersburg om de Oktoberrevolutie te leiden.

Maar in Noorwegen, om precies te zijn op Spitsbergen, wordt Lenin ook geëerd middels een standbeeld. Op het eiland ligt Barentszburg, een dorpje dat door Nederlanders werd gesticht en  is vernoemd naar de ontdekker van Spitsbergen (of Svalbard, wat is eigenlijk het verschil?), Willem Barentsz. In 1926 kwam het stadje in Russische handen en groeide Barentszburg uit tot een mijndorpje van ruim 1000 inwoners. Inmiddels wonen er nog zo’n 400 mensen, die met name van toerisme afhankelijk zijn. In Barentszburg vind je modernistische gebouwen in Sovjet-stijl. Midden in het stadje staat een standbeeld van… Lenin! Wistje trouwens dat Eastpackers momenteel een fantastische reis in voorbereiding heeft naar Spitsbergen? Hopelijk kunnen we deze unieke trip in de zomer van 2022 aanbieden.

Om het kwartet compleet te maken: Denemarken heeft Lenin staan in Kopenhagen, namelijk in het ‘arbeidersmuseum’. Eerder stond het in Hørsholm. En in Zweden heeft men het ‘High Chaparral Theme Park’, waar een bronzen monsterachtige en gigantische Lenin je begroet.

Het Oosten in Scandinavië

Je merkt, Scandinavië is een volstrekt gelegitimeerde bestemming voor de ware Eastpacker. Deze zomer gaan wij daarom op ontdekkingstocht door het noorden van Noorwegen en Zweden in onze Grand Tour; een tocht zonder te vliegen, langs de Noorse fjorden en hippe hoofdsteden, met ferry’s en treinen. En dat allemaal onder de bezielende reisleiding van Eastpacker van het allereerste uur: Hans Hindriks. Boeken kan via het pay-what-you-want concept, dus klik hier voor meer informatie.