4 webshops voor de beste cadeaus uit Oost-Europa

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent dat er weer cadeaus te geven en krijgen zijn! We zochten een paar webshops voor je uit zodat je coronaproof de leukste cadeaus kunt aanschaffen. Maak jezelf of een andere Oost-Europa liefhebber blij!


1. Boeken: Uitgeverij en boekhandel Pegasus

Voor Slavische literatuur moet je in Nederland naar Pegasus aan het Amsterdamse Singel.
Een paar tips van recent vertaalde literatuur zijn:

-De witte ziekte, Karel Čapek

De Tsjechische Karel Čapek blijft na honderd jaar relevant. Je kent hem misschien als de uitvinder van het woord robot. Zijn toneelstuk De witte ziekte gaat over een ongeneeslijke ziekte die lijkt op lepra, waar mensen van boven de 45 aan sterven.

-Klimaatverdriet, Marek Šindelka

Huidige ster van de Tsjechische literatuur is Šindelka. Hoofdpersoon Kryštof Warjak verdient zijn geld met de handel in afstervende natuur. Deze roman voert je langs Praag, Kyoto, Amsterdam en de Baltische kust.

-De Hartenvrouw, Iulian Ciocan

Moldavische schrijver Ciocan geeft een inkijkje in het leven van een corrupte ambtenaar uit Chisinau, wiens zonden alleen vergeven kunnen worden door de ‘hartenvrouw’. Een roman vol ironie.

-Zwanenkamp, Marina Tsvetajeva

Zwanenkamp van dichteres Tsvetajeva verscheen door politieke redenen pas in 1957 omdat veel gedichten een loflied op het Witte Leger zijn. In deze tweetalige uitgave zijn haar gedichten van 1917 tot 1920 gebundeld, een inkijkje in een roerige periode in de Russische geschiedenis.

2. Boeken, bouwpakketten en posters: Zupagrafika

Het Poolse Zupagrafika biedt alles voor de Oost-Europese architectuur liefhebber. Zo hebben ze verschillende kits waarmee je je eigen iconische brutalistische gebouw kan nabouwen in miniatuur vorm. Een perfecte nieuwe corona hobby!

3. Kleding en accessoires: DeckoTzar

Bij DeckoTzar moet je zijn voor Belgradose merch en t-shirts met alle rivieren die door de Balkan stromen, van de Donau tot de Sava. De designs zijn van twee Servische broers, een bekend graffiti duo.

4. Tegelstickers: Gyva Grafika

Met de tegelstickers van het Litouwse Gyva Grafika tover je je badkamer om tot een waar Sovjet paleis. De tegels vormen de façade van een Sovjetflat Je kan een pakket bestellen van 9, 18, 24 of 56 stickers, of stel zelf je pakket samen met roestige balkons of uit het raam rokende mannen.