De Georgische keuken – 5 top lekkernijen!

Georgië ligt op het knooppunt van oost en west. Als één van de eerste christelijke beschavingen heeft Georgië haar aandeel in invasies doorstaan. De Georgische keuken is een goede weerspiegeling van het verleden. Wanneer in tijden van vrede kooplieden goederen en specerijen langs de Zijderoute verplaatste, omarmden Georgiërs de nieuwe smaakmakers en methoden en adopteerden buitenlandse ingrediënten en stijlen.

Zo is de Georgisch keuken door de eeuwen heen beïnvloed door de mediterrane wereld, Arabische en Mongoolse smaken, Perzische en Ottomaanse keukens en strekt de verbinding die zich uit tot in Noord-India. De Georgische keuken van vandaag vormt een rijk samenspel van mediterrane en Midden-Oosterse smaken. We zetten 5 top lekkernijen op een rij!

 

1. Khachapuri Adjaruli

Vers brood, gevuld met kaas en een ei erop; je kan Georgië niet verlaten zonder deze lekkernij geproefd te hebben. De naam komt van de woorden “khacho”, wat kwark betekent, en “puri” dat brood betekent. Khachapuri komt in een paar verschillende vormen voor in verschillende delen van Georgië. Sommige zijn rond, meer als een pizza, terwijl de Adjaruli-versie meer een boot-vorm is met een ei erop. Scheur je een stukje van het brood af en dompel je met overtuiging onder.

 

2. Tsjoertsjchela

Tsjoertsjchela is een traditioneel worstvormig snoepje gemaakt door dit herhaaldelijk in een lange reeks noten en tatara – een mengsel van bloem, suiker en Badagi (geconcentreerd vers druivensap) te dippen. Georgiërs maken Tsjoertsjchela meestal in de herfst wanneer druiven en noten worden geoogst. Tsjoertsjchela kan ook gemaakt worden met gedroogd fruit (zoals perzik, appel of pruim) en pompoenpitten.

 

3. Khinkali

Men zegt dat je een goede khinkali, kunt beoordelen aan de hand van het aantal plooien; volgens traditie zijn minder dan 20 plooien amateuristisch. Maar zodra iemand een schaal met de Georgische dumplings op tafel zet, zal niemand het meer een zorg zijn. De vulling van de noedel bestaat uit varkens- en rundergehakt, fenegriek, uien, koriander en chili. Het eten ervan is een kunst op zich, het is namelijk niet de bedoeling dat je gerecht met stokjes eet. Maak een klauw met je vingers en pak de dumpling vast aan de bovenkant. Bijt een klein gaatje in de zijkant, kantel je hoofd achterover om de bouillon uit te slurpen en eet vervolgen de vulling op. Gooi de bovenkant (de knoop) weg, neem een ​​slok bier en herhaal het proces.

 

4. Mtsvadi 

De Georgische Mtsvadi, gegrilde vleesspiesen, zijn gemaakt van gemarmerde varkensschouder met rauwe uien en vers geperst granaatappelsap. Het ontstaan van dit gerecht ligt de Kaukasus en Centraal-Azië en werd vanaf de 19e eeuw ook populair in het Russische rijk. Elk land heeft zijn eigen naam voor dit gerecht, in Oekraïne en Russisch noemen ze het Shashlik. Ondanks dat oorspronkelijk lamsvlees het belangrijkste ingrediënt was voor Mtsvadi, wordt het tegenwoordig ook gemaakt met varkensvlees, rundvlees of zelfs kip.

 

5. Tklapi

Tklapi is gepureerde en gedroogde fruitpap, die vervolgens zo dun mogelijk gemaakt en vervolgens aan een waslijn te drogen wordt gehangen. Wanneer je een Tklapi voor het eerst ziet, doet het vooral aan een stuk leer denken. De meest voorkomende Tklapis zijn die van (wilde) pruimen, maar ook Tklapis van peer, appel en perzik zijn populair. De gezonde snack kan je los eten of gebruiken in de bereiding van soep en stoofschotels.