6 redenen om van de Kaukasus je volgende reisbestemming te maken!

De Kaukasus is een gebied op de uiterste zuidoostelijke grens van Europa en het westen van Azië. Georgië, Armenië en Azerbeidzjan zijn de drie landen die over het algemeen gezien worden als de landen waarin deze regio, en het gelijknamige gebergte, ligt. Alhoewel het bij de grote massa nog niet is ingeslagen, worden reizen naar de Kaukasus steeds populairder. Door de diversiteit in schoonheid, de heerlijke wijn en hartelijke cultuur snappen wij natuurlijk wel waarom! In deze blog lees je 6 redenen waarom jij van de Kaukasus je volgende reisbestemming moet maken!

 

1. De diversiteit

De diversiteit van de regio is enorm. Het is logistiek makkelijk om Georgië, Armenië en Azerbeidzjan met elkaar te combineren wanneer je je in de regio bevindt. Ook al kennen de drie landen veel overeenkomsten, op gebied van cultuur, eten en drinken, landschap en architectuur is elk land op zijn eigen manier prachtig. Georgië en Armenië liggen door de lange geschiedenis het dichtst bij elkaar qua taal, cultuur en religie. Azerbeidzjan is hierin het meest onderscheidende. Azerbeidzjan heeft daarnaast maar liefst negen van de elf klimaatzones ter wereld en heeft een ongelooflijk divers landschap. Armenië en Azerbeidzjan zijn overigens onderling niet bepaald bevriende buren. De regio Nagorno-Karabach is al decennia inzet van een venijnig dispuut en de onmin tussen beide landen ontbrandt geregeld in een geweldsuitbarsting. Check het laatste nieuws vóórdat je door of naar het grensgebied reist.

 

2. Het openbaar vervoer

Ook al is een roadtrip maken super leuk, het openbaar vervoer in de Kaukasus is eigenlijk de leukste optie. De treinen zijn bijna allemaal oud en traag, maar super goedkoop en over het algemeen betrouwbaar. Daarnaast is elk voertuig dat je ziet met meer dan 6 zitplaatsen in principe een openbaar vervoermiddel. En reis je met je eigen gezelschap, dan fix je gewoon een chauffeur en maak je van zijn jeep jouw privébus. De inwoners van de Kaukasus houden er over het algemeen overigens een assertieve rijstijl op na. Dus word je snel wagenziek, verkies dan de trein. Overigens hebben Tbilisi, Baku en Yerevan ook allemaal metrosystemen en openbare bussen. Het openbaar vervoer is goedkoop en betrouwbaar.

 

3. Het eten en drinken (met nadruk op de wijn!)

Georgië is een echt wijnland. Wellicht was Georgië zelfs de eerste plek ter wereld waar al ongeveer achtduizend jaar geleden wijn werd gemaakt. Destijds in vaten genaamd kveri. Vooral de warme regio Kacheti staat bekend om haar wijngaarden.

Behalve de heerlijke wijn, zit je ook voor de meest bijzondere, lokale gerechten goed in deze regio. Maaltijden uit Georgië, Armenië en Azerbeidzjan kennen veel invloeden van de Russische en Turkse keuken. Toch geeft elk land, en elke regio, net weer een eigen draai hieraan. Uitgebreid tafelen hoort er bij, dus ultiem genieten op de lange zomeravonden. Hoewel het in de steden in juli en augustus flink warm kan zijn, is het klimaat over het algemeen zeer aangenaam, vooral in de maanden mei, juni en september.

 

4. Jonge mensen spreken vaak Engels 

Alhoewel het natuurlijk altijd handig is om een paar zinnen en woorden te spreken van de taal uit het land waar je naartoe reist, kom je met Engels vaak al een heel eind! Omdat Russisch leren niet meer verplicht is op school, leren veel jongeren hier in plaats van (of ernaast) Engels. Engels wordt ook in deze regio gezien als een essentiële taal voor de nieuwe economie. Je zult merken dat de jonge generaties enthousiast zijn om hun Engels te oefenen, waardoor contact makkelijk gelegd is! Handig, want vooral het Georgische schrift is voor bezoekers een nachtmerrie.

 

5. De hartelijke cultuur

Gastvrijheid en tolerantie kenmerken de Kaukasische cultuur. Vooral Georgiërs staan bekend om hun eerst wat kille buitenkant, maar zodra je hier doorheen prikt zijn het de meest warme mensen. In Azerbeidzjan kom je vooral buiten Baku overal spontane feestjes tegen, of groots gevierde bruiloften, waar je zomaar in terecht kunt komen. Ongevraagde uitnodigingen voor eten (en drinken) zijn in de Kaukasus niet ongebruikelijk. In Georgië wordt gezegd dat gasten een geschenk van God zijn en volgens gewoonte worden ze met het grootste respect behandeld. Na je bezoek aan de Kaukasus, zal je zonder twijfel thuis komen met een lading hartverwarmende reismomenten.

 

6. Het wordt steeds populairder; dus wees de hype voor!

De populariteit van de Kaukasus groeit in rap tempo. Nadat Wie is de mol? in 2018 plaatsvond in Georgië steeg het Nederlandse aantal toeristen enorm. Er wordt zelfs gezegd dat ten opzicht van 2017 het aantal Nederlandse toeristen na uitzending van de populaire spelshow met bijna 60% is gestegen. Maar ook vanuit andere plekken over de wereld komen er steeds meer mensen naar deze regio om van de prachtige omgeving, rijke cultuur en geschiedenis te genieten. Een grotere stroom toeristen heeft zo z’n voordelen: het wordt makkelijker om te reizen en de landen zullen in gaan spelen op gewenste voorzieningen. Toch willen we natuurlijk het liefst een land zo puur en authentiek mogelijk proeven, grijp dus je kans en bezoek de Kaukasus voor de hype losbreekt!