De 6 meest bijzondere dingen om te doen in Skopje!

Na een aardbeving die het grootste deel van Skopje in 1963 verwoestte, werden er van over de hele wereld donaties van zowel geld als talent gedaan om de hoofdstad van Noord-Macedonië te herbouwen. Kenzo Tange, een Japanse architect, won een VN-wedstrijd om Skopje te herontwikkelen, wat hij deed op een beroemde grijze en moderne manier. Desalniettemin zijn er in het oude en nieuwe gedeelte van de stad genoeg plekken om het authentieke gevoel van Skopje te ervaren en mag een bezoek aan deze hoofdstad niet ontbreken aan een rondreis door de Balkan! We zetten de 6 meest bijzondere dingen om te doen in Skopje voor je op een rij.

 

1. Struin door de Oude Bazaar

Het is de grootste bazaar van de Balkan en de beroemdste plek in Skopje: de Oude Bazaar. Ottomaanse architectuur wordt hier gemixt met de Byzantijnse stijl, waardoor een mix van cultureel erfgoed is ontstaan. De eerste gedocumenteerde bewijzen uit de 12e eeuw beweren dat er op deze plek destijds al een winkelcentrum stond, de grootste van het rijk. Na jaren waarin oorlog, brand en een aardbeving deze plek keer op keer trof, is het er inmiddels rustig. Drink een klein typisch glaasje thee in één van de theehuizen of slenter door de oude, smalle straatjes waar ambachtelijke ateliers met de traditionele kunstvormen levend houden. Ook vind je hier tientallen restaurants die de meest populaire Turkse gerechten en lekkernijen serveren. Laat je onderdompelen in een mix van kleuren, geuren, muziek en mozaïek. Het is niet voor niets één van de highlights van de stad!

 

2. Bezoek het Fort Skopje

Het Fort Skopje (ook wel Fort Kale genoemd) bevindt zich op de gelijknamige heuvel, in het centrum van de stad. De geschiedenis leert ons dat de grond waarop het fort staat sinds de prehistorie al bewoond is. Sinds de 6e eeuw domineert het fort de skyline van Skopje. Het ligt op loopafstand van de Oude Bazaar en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Bij het fort is een museum dat je kunt bezoeken. Al geeft alleen al rondlopen bij dit historische meesterwerk je het gevoel in een aflevering van Game of Thrones beland te zijn.

 

3. Geniet van het uitzicht vanaf het Millennium kruis

Er is geen plek in de stad waar je het Millennium kruis niet kunt zien. Dit imposante bouwwerk van 70 meter hoog is in 2002 gebouwd als een gedenkteken voor 2000 jaar christendom in Noord-Macedonië en in de wereld. Dit hoogste kruis ter wereld is gebouwd op het hoogste punt van de Vodno berg. Door de jaren heen zijn steeds meer toeristische voorzieningen bij het kruis gebouwd zoals een souvenirwinkel en een restaurant. In 2011 werd de Millennium Kruis cabinelift geopend, waardoor je binnen 8 minuten vanuit het dal bij het kruis kunt komen. Het is vanuit het centrum wel een stukje lopen naar de opstapplaats, het pakken van een taxi is ook een goede optie. We hadden het al over een mooi uitzicht over de stad vanaf het fort, maar het uitzicht vanaf dit punt is natuurlijk de echte winnaar.

 

4. Zeil door de Matka Canyon

De Matka Canyon wordt gezien als echte must-visit wanneer je in Skopje bent, het ligt op zo’n 20 minuten afstand van de stad. Behalve de adembenemende kloof vind je hier ook middeleeuwse kloosters, grotten en de meest bijzondere flora en fauna. Wanneer je in Skopje bent kun je verschillende excursies vanuit de stad boeken om naar de kloof te gaan, zo zijn er boottochten of wandelexcursies. Je hebt ook halve dagtours (handig wanneer je niet zoveel tijd hebt) met of zonder transfer. Het natuurgebied Matka Macedonia wordt gezien als één van de belangrijkst gebieden van Noord-Macedonië en is ruim 5000 hectare groot. Op het meer wordt vaak gekajakt en gezeild. Voor de echte waaghalzen zijn er ook mogelijkheden om bergen te beklimmen of te parasailen.

 

5. Drink een drankje in de ontmoetingsplaats voor alternatief Skopje: Debar Maalo

Debar Maalo is één van de meest opmerkelijke plekken van Skopje. Het ligt dichtbij het stadscentrum, maar is toch afgelegen genoeg om het gevoel te krijgen dat je je in een buitenwijk waant. Eén van de meest bezochte straten is Aminta Treti (tot voor kort heette het Leninova). Deze straat is ook de meest herkenbare plek in dit gebied. De wijk zit boordevol cafés, loungebars en restaurants – dit is de plek om uit eten te gaan of ‘s avonds van een drankje te genieten. Populaire cafés hier zijn Casa of Sotto. Als je zin hebt in een feestje, check dan Judebox of Ballet. In Debar Maalo zitten ook een hoop traditionele Noord-Macedonische restaurants (kafanas). Voor ieder wat wils dus!

 

6. Bewonder architectuur en kunst in de Daut Pasha Hamam

Daut Pasha Hamam is een historisch monument van de islamitische cultuur in de oude stad en een perfect voorbeeld van de islamitische architectuur. De Hamam is in de tweede helft van de 15e eeuw gebouwd door Daut Pasha. Het was het centrum van gebeurtenissen tijdens de Ottomaanse periode in Macedonië. Tegenwoordig is het een plaats van rust en kunst- en culturele tentoonstellingen en evenementen. Sinds 1948 is in de Hamam namelijk het nationaal kunstmuseum gehuisvest met een collectie schilderijen die dateert uit de 14e eeuw, maar ook sculpturen en moderne kunst. Ook worden er regelmatig concerten gehouden in de concertzaal en buitenruimtes. Het is dus zeker de moeite waard wanneer je in de stad bent om even te checken of er iets gaande is in dit bijzondere historische herkenningspunt.