Cyprus
Eiland met twee gezichten
Zowel de eeuwenoude als recente geschiedenis maken dit eiland interessant en intrigerend
Turks-Cypriotisch conflict
De vergeten Turkse invasie, zo wordt dit conflict ook wel genoemd. Op 20 juli 1974 viel het Turkse leger het noordelijke deel van Cyprus binnen. Er was toen al enige tijd over de Turkse minderheid die op het eiland woonde. Cyprus was namelijk vanaf 1571 onderdeel geweest van het Ottomaanse Rijk waardoor het eiland veel Turkse invloeden kende. De vlam sloeg in de pan in 1974 en de invasie zorgde ervoor dat Turkije 37% van het eiland veroverde. Deze situatie duurt tot op de dag van vandaag. In 1983 werd de Turkse Republiek Noord-Cyprus uitgeroepen en het eiland wordt nog steeds verdeeld door een grens tussen beide delen.
Nicosia: de laatste verdeelde hoofdstad van Europa
Nicosia op het eerste gezicht een typische drukke Zuid-Europese hoofdstad. Echter, de stad is uniek en wel om de beroemde (of beruchte) Green Line die de stad in twee delen splijt. Deze lijn verdeeld de stad, net als het eiland, in een Turks en Cypriotisch gedeelte. Ben je in Nicosia, bezoek dan zeker beide zijden van de stad. Het Cypriotische gedeelte kenmerkt zich door de rijke en westerse uitstraling; luxe boetieken, musea en volle terrassen. Kom je in het Turkse gedeelte dan merk je dat het hier een stuk armer en traditioneler is; je kunt hier ook prachtige moskeeën bekijken. De bezienswaardigheden liggen verspreid over de stad en de grens is voor toeristen, na het invullen van een visumformulier, erg makkelijk te passeren.
Ruïnes en opgravingen
Gedurende de Hellenistische periode hoorde Cyprus bij het rijk van Alexander de Grote en vervolgens is het eeuwenlang onderdeel geweest van het Romeinse Rijk. Van dit verleden zie je overal op het eiland nog restanten terug. Eén van de meest imposante opgravingen zijn die van Kourion, in het zuiden van Cyprus. Deze stad, die haar hoogtijdagen kende in de Romeinse periode, is gelegen op een klif direct aan zee waar de tribunes van het theater en fundamenten van vele andere gebouwen bewaard zijn gebleven. Maar ook de kasteelruïne St. Hilarion en Paphos zijn zeker een bezoek waard.
Troodos
Prachtige natuur, misschien niet het eerste waaraan je denkt als je naar Cyprus gaat. Ja, het eiland is natuurlijk bekend als fantastische strandbestemming. Maar overweeg ook zeker een tripje naar het Troodos-gebergte, in het zuidwesten van het eiland. In dit heuvelachtige gebieden liggen de mooiste dorpjes van Cyprus verscholen. Je vindt hier oude Byzantijnse kloosters die met levendige fresco’s zijn versierd. Ook staat dit gebied bekend om de lokale kerken, waarvan er maar liefst 9 op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. De mooiste kerk is de Archangelos Michail in het dorpje Pedoulas.
Info
-
Officiële naam: Republiek Cyprus
-
Regeringsvorm: Republiek
-
Inwoneraantal: 1,26 miljoen (2020)
-
Oppervlakte: 9.251 km²
-
Hoofdstad: Nicosia
-
Officiële taal: Grieks en Turks
-
Valuta: Euro
-
Grootste religie: Cypriotisch-Orthodoxe Kerk, Islam
-
Nationale feestdag: 16 augustus/ 1 oktober