Albanië
Eigenzinnig en uniek op de Balkan
Reis in de voetsporen van de Ottomaanse Sultan, Enver Hoxha en Mussolini's soldaten, dwars door het ruige berglandschap van Albanië
Hoxha's nalatenschap
In Tirana beleef je de impact van een geïsoleerd regime dat vele decennia langer vasthield aan stalinistische dogma's dan de Sovjet-Unie zelf. Tegelijkertijd heeft Tirana niet stilgestaan. De geheime bunker van dictator Enver Hoxha is nu een museum over de communistische geschiedenis van het land. De "piramide van Tirana", gebouwd in 1988 als museum over Hoxha's leven en nalatenschap, zal in 2020 omgebouwd worden tot IT-school voor kinderen. De wijk Blloku ("Het Blok"), tijdens de communistische periode alleen toegankelijk voor de partijelite, is nu het een trendy uitgaansgebied met de hipste kroegen en cafés van de Balkan. Wat er met de villa van Hoxha gaat gebeuren is nog onderwerp van discussie...
Ottomaans erfgoed
Het kostte de Ottomanen meer dan een eeuw voordat de Albanezen volledig onderworpen waren aan hun sultanaat. En zelfs in de eeuwen daarna moesten ze de Albanezen veel autonomie toekennen om het gebied onder controle te houden. Tegelijkertijd werd Albanië een van de meest geïslamiseerde delen van de Balkan. De Albanezen werden erg invloedrijk in de Ottomaanse politiek en in het leger. Maar liefst 42 Grootviziers ("premiers") van het Ottomaanse Rijk waren van Albanese afkomst! Niet alleen in Berat en Gjirokastër (op de Werelderfgoedlijst), maar ook in Krujë en Shkodër is de Ottomaanse invloed in Albanië nog zeer tastbaar.
Verbluffende natuur
70% van Albanië wordt bedekt met bergen, dus het is geen verrassing dat het land een waar wandelaarsparadijs is. De natuur is er vele malen minder verkend dan in bijvoorbeeld Slovenië. De spectaculairste landschappen bevinden zich in het noorden, waar Valbonëdal en Teth liggen. Vanuit Shkodër kun je een trektocht van drie dagen door beide nationale parken maken. Onderweg neem je bovendien een ferry over het Komanmeer, dat eruit ziet als een Noorse fjord. Als je niet de bergen in wil trekken, kun je ook kiezen voor het eiland Sazan bij Vlorë dat pas sinds 2015 toegankelijk is, een rafttocht door de Osumi-kloof, of de natuurlijke warmwaterbronnen bij Bënjë.
Het land van de 173.371 bunkers
In een rustige woonwijk in Shkodër, op het strand van Himarë, hoog in de Albanese Alpen bij Valbonë - over heel Albanië zijn bunkers verspreid, gebouwd van de jaren '60 tot de jaren '80, voor het geval dat het geïsoleerde land zou worden binnengevallen door Joegoslavië of het Warschaupact. De vraag is of de bouw van de bunkers, waardoor weinig staatsgeld voor huizen en infrastructuur overbleef, praktisch en strategisch was, of (ook) een manier was om de bevolking te intimideren. Sommige bunkers zijn omgebouwd tot cafeetjes, andere tot daklozenopvang.
Info
-
Officiële naam: Republiek Albanië
-
Regeringsvorm: Parlementaire republiek met meerpartijenstelsel
-
Inwoneraantal: 2,87 miljoen
-
Oppervlakte: 28.748 km²
-
Hoofdstad: Tirana
-
Officiële taal: Albanees
-
Valuta: Albanese lek
-
Grootste religie: Islam (56,7%)
-
Nationale feestdag: 28 november (Onafhankelijkheidsdag)