7 goedkope activiteiten om te doen in Split

Kroatië staat de laatste jaren bekend als een, voor Zuidoost-Europese begrippen, wat duurdere bestemming. Toch kun je in het land aan de Adriatische Zee ook veel plezier beleven met een beperkter  budget. Zo ook in Split. Wij presenteren de 7 beste goedkope activiteiten om te doen in de tweede stad van Kroatië. Tijdens onze Grand Tour brengen wij ook een bezoek aan het uitbundige Split.

Paleis van Diocletianus

De meest populaire attractie van Split is gratis te bezoeken. De Romeinse Keizer Diocletianus liet het paleis in de 4e eeuw bouwen voor zijn pensioen. Het paleis is een van de best bewaarde Romeinse gebouwen van de wereld met niet alleen Romeinse invloeden, maar ook Griekse en Venetiaanse. Tijdens een bezoek aan het ruime complex, de slingerende gangetjes, kleine pleinen en verborgen schoonheden waan je je even in de tijd van de Romeinen. Verwacht geen vergane glorie of een statisch museum. Dit is het bruisende hart van Split waar traditie en geschiedenis samensmelten met de moderne kanten van de stad. Om gebouwen van binnen te bekijken, of van het uitzicht vanaf de beltoren te genieten, moet je wel betalen.

De grote teen van Gregory of Nin

In de Strossmayer tuin (direct ten noorden van het oude centrum, vlakbij de Gouden Poort en de stadsmuur) staat een indrukwekkend bronzen standbeeld van Gregory of Nin. De bisschop uit het Middeleeuwse Kroatië trotseerde de katholieke kerk van Rome, omdat hij het gebruik van nationale talen wilde introduceren binnen de religieuze diensten. Vandaar dat Gregory of Nin wordt gezien als de verdediger van de Kroatische taal en cultuur. In Kroatië wordt van jongs af aan geleerd dat het aaien van Gregory’s grote teen al je wensen laat uitkomen. Elke dag komen honderden mensen langs om dit te doen, waardoor zijn grote teen een andere kleur heeft dan de rest van het beeld.

De kunstgalerieën

De kust, de historische straatjes van Diocletianus’ paleis en de bergen op de achtergrond komt samen in de enorme toewijding aan kunst in de stad. Met dit in gedachten is het geen verrassing dat er een aantal world-class kunstgalerieën te vinden zijn in Split. Nóg beter is dat ze allemaal gratis te bezoeken zijn. Voor energieke, kleurrijke schilderijen van de Adriatische Zee ben je bij een galerie van Danijel Jaman aan het goede adres. De galerie van de familie Jakšić brengt de werken van vader, moeder en kinderen samen. De familie zet de honderd jaar oude traditie van steenkunst voort, en werkt met stenen van het nabijgelegen eiland Brač. Moeder en dochter creëren unieke sieraden van steen, terwijl vader en zoon kleine, stenen beelden maken.

Een dagje aan het strand

Een vakantie in Kroatië is natuurlijk niet af zonder een bezoek aan het strand. Het Bačvice strand is het enige zandstrand van Split. Hier komen de locals om te zwemmen, te zonnen en koffie te drinken. Je kunt tegen betaling een parasol en stoel huren, maar met simpelweg een kleed creëer je de ideale plek om te genieten van het fijne zand, de bergen en het azuurblauwe water.

Net buiten Split is het mogelijk om je op het Kašjuni strand even te onttrekken aan de stadsdrukte. Het strand van het Marjan peninsula wordt omringd door een groene omgeving waar de bomen voor een extra beetje verkoeling zorgen.

Een dagje op het water

Ook leuk: neem de ferry naar één van de eilanden voor de kust van Split. Hvar en Brač liggen het dichtst bij, maar Vis is het mooiste en met de Jadrolinija boot kost een enkeltje slechts 5 euro. De vaart duurt circa 2 uur. Vanuit Split gaat ook de ferry naar andere Kroatische steden, zoals het magische Trogir. De ommuurde stad is een relaxt alternatief voor de grote stad. Een dagtrip naar Trogir kost je ook slechts 5 euro. In 1 uur sta je in het centrum van de stad. 

Marjan Hill

Een dagje luieren op het Kašjuni strand is uitstekend te combineren met een hike op de Marjan Hill. Het uitkijkpunt geeft een prachtig uitzicht over de oranje daken die de haven omsingelen. Vanaf het uitkijkpunt zijn er ook middeleeuwse kerken en een Joodse begraafplaats te bezichtigen. Er zijn verschillende paden die je kunt bewandelen op de heuvel. Neem bijvoorbeeld het pad naar de spectaculaire rotswanden waar 500 jaar oude verborgen grotwoningen te zien zijn. 

 

De Groene Markt

Op de Groene Markt van Split, Pazar voor de Kroaten, is het elke dag genieten geblazen. Alleen al het aanblik, het rumoer en de aroma’s zorgen voor een mooie ervaring. Aan de kraampjes verkoopt men seizoensproducten, zoals fruit, groente, kruiden, souvenirs en kleurrijke bloemen. Zorg dat je wat Kroatische Kuna’s op zak hebt zodat je een heerlijke picknick kunt samenstellen. Hoe dan ook, de Pazar is de ideale plek om het dagelijkse ritueel met de locals te beleven.