Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, kent een rijke geschiedenis. En je moet goed zoeken om er iets van te zien. Tijdens de communistische tijd herbouwde dictator Nicolae Ceausescu, ingefluisterd door zijn behaagzieke vrouw Elena, de stad tot een socialistisch betonparadijs. Maar de ziel van de stad keerde terug na de ineenstorting van het communisme, en Boekarest werd één Europa’s meest begeerde pleisterplaatsen voor creatievelingen, ondernemers en flamboyante Roemenen. In dit blog nemen we je mee naar de meest inspirerende en interessante plekken om te bezoeken!
1. De oude stad
Je trip naar de hoofdstad van Roemenië is niet compleet zonder een bezoekje aan het oude centrum van Boekarest. Of zoals de locals het noemen: Centru Vechi. Dit deel van de stad is een van de weinige plekken die zowel de tweede wereldoorlog, als het communisme heeft overleefd. Of nouja, een beetje dan. Een groot deel van de gebouwen is vervallen, maar dat weerhoudt ondernemers er geenszins van om hippe bars, restaurants en winkeltjes te openen in dit rauwe historische stadsgebied. In de zomer vind je hier ook een groot aantal foodtrucks in de FoodHood.
2. Het parlementspaleis en Memorial of Rebirth
In de jaren ‘80 werd dit paleis gebouwd in opdracht van communistisch leider Nicolae Ceausescu. En niet zonder prijs, de inwoners van Roemenië hadden onder zijn regime honger en medicijnen waren schaars. Bovendien werd een hele historische wijk tegen de vlakte gegooid om ruimte te maken voor het paleis. Tegenwoordig is het voormalig Huis van het Volk (Casa Poporului) in gebruik als parlement en administratief gebouw. Met een oppervlakte van 365.000m2 is het het grootste gebouw in Europa. Rondleidingen zijn mogelijk, inclusief het balkon vanwaar Nicolae zijn volk toesprak. Even verderop staat het Memorial of Rebirth. Dit is een gedenkteken voor alle slachtoffers van de Roemeense revolutie van 1989. Dit 25 meter hoge monument staat op het Revolution Square. Het ontwerp van Alexandru Ghilduş roept sinds de openbaring in 2005 flink wat kritiek op. Zo wordt het monument ook wel ‘’the potato of the revolution’’ of “an olive on a toothpick” genoemd. Zeker de moeite waard dus om een bezoekje te wagen en je eigen mening te vormen.
3. Arcul de Triumf
In de buurt van het Herăstrău park, vind je een gebouw waarbij Franse invloeden niet te missen zijn: de Arcul de Triumf. De eerste houten boog komt uit 1878, en is gebouwd ter gelegenheid van de Roemeense onafhankelijkheid. Door de eeuwen heen heeft de Arcul de Triumf een aantal aanpassingen gehad, maar het ontwerp uit 1936 uit steen is vandaag de dag te bewonderen. Met invloeden uit de jaren ‘20 en ‘30, wordt Boekarest ook wel het Parijs van Oost-Europa genoemd.
4. Industriële chillplek – Fabrica
Je waant je in Berlijn als je het oude fabrieksterrein van Fabrica opstapt. Hier bevinden zich niet alleen een aantal snelle restaurants (goede pizza’s vooral), maar ook één van de beste clubs van Boekarest: La Fabrica. En oja, het bier is goed. Je kunt hier ook goed en goedkoop ontbijten, en er zijn wekelijke concerten, veelal gratis. Check https://fabrica-club.ro/ voor het programma en menu.
5. Klooster van Snagov
Net buiten Boekarest ligt een klein eiland met een oud klooster. Het verhaal gaat dat dit de begraafplaats is van Vlad de Spietser, de inspiratiebron van Bram Stoker voor zijn wereldberoemde verhalen over Dracula. Vele archeologen en historici hebben geprobeerd om deze verhalen te verifiëren met onder andere opgravingen, maar tot op heden is er geen bewijs gevonden dat deze vorst uit 1431 hier ook daadwerkelijk is gestorven. Er is een voetgangersbrug naar het eiland gebouwd om het klooster en vermeende graf te bezoeken.
6. De kerk van Zlătari
Op steenworp afstand van de oude stad van Boekarest ligt deze kleine kerk die de resten herbergt van St. Cyprian de Mage, een beschermheilige van vele tovenaars en magiërs uit de 3e eeuw. Het verhaal gaat dat het betreden van deze kerk vloeken kan spreuken kan opheffen. Als dat geen bezoekje waard is?
7. De beste hipster koffietentjes
Ben je na al dat cultuur snuiven en spanning over Vlad Dracula toe aan een plek om uit te rusten? Ook dat heeft Boekarest in overschot te bieden! Natuurlijk vind je in de oude stad meer kan genoeg leuke tentjes. Zoals Origo, een echte trendsetter in de stad. Voor lunch en drankjes, check je Fix Botanical Bar, of breng een bezoekje aan Guido, medeoprichtster Floriana Vlaicu was finalist in de ‘’World Coffee in Good Spirits Championships’’. Kan niet misgaan dus! Onze laatste tip is M60, een plek met scandinavische invloeden waar je zowel van een goede kop koffie kunt genieten, als een heerlijke lunch.
8. Roemeense keuken bij Caru cu Bere
De Roemeense keuken is een smakelijke mix van Balkan en mediterraans, bij voorkeur opgediend in grote porties, met live muziek. Het aantal traditionele Roemeense restaurants neemt de laatste jaren snel af, maar het prachtige Caru cu Bere houdt al sinds 1879 stand. Sinds Roemenië een rookverbod invoerde in de horeca, staat het er niet langer blauw van de sigarettenrook, en kun je er écht proeven wat je eet. Tip dus.