Zweden

Het andere Europa, zo om de hoek.

Uitgestrekte natuur, duizenden eilanden en hippe steden: Zweden heeft voor ieder wat wils.

Royal Palace 377913 1280


Russisch-Zweedse oorlogen

Is Zweden volgens jou geen typische Eastpackers bestemming? Think again! Zweden heeft eeuwenoude banden met Rusland, al waren deze niet altijd even goed. In de 17e eeuw werd Zweden een Europese grootmacht een groot deel van de gebieden rond de Oostzee in bezit kreeg. Hier kwam verandering in met de Grote Noordse Oorlog van 1700-1721, waarin de Russen Zweden wist te verslaan. Het was ook in deze oorlog dat de stad Sint-Petersburg werd gebouwd, omdat de Russen zich wilden verzekeren van een sterke havenstad en toegang tot de Oostzee voor de handel. De stad werd onder meer door Zweedse krijgsgevangenen gebouwd.

Hippe steden

Dat Stockholm dé plek is voor de hippe hotspots, weet je waarschijnlijk al lang. Maar wat dacht je van de derde stad van Zweden, Malmö? De stad wordt nog vaak overgeslagen door de de toeristen en dat is zonde! Het westelijke havengebied staat bekend als het trendy gedeelte van de stad, met als blikvanger de Turning Torso, een spectaculaire 190 meter hoge toren die zo’n 90 graden draait van onder naar boven. Maar in de stad kan je ook je hart ophalen aan kunst en cultuur, Malmö staat namelijk bekend om de jazzmuziek. En dit alles kan het beste vanaf de fiets, aangezien de stad vijfde staat op Lonely Planet’s lijst van ‘s werelds beste fietssteden.

Malmo 3744499 1280
1080px Abisko Naturreservat


De laatste wildernis van Europa

Als je iets van Zweden niet mag missen, dan is het Zweeds Lapland wel. Zweeds Lapland wordt de laatste wildernis van Europa genoemd en dit arctische gebied beslaat een kwart van het land. Het gebied is divers, met hoge bergen, diepe valleien en veel wildlife. In de winter is het dé plek om het befaamde Noorderlicht te spotten. Maar ook in de zomer is het gebied een bezoek waard. Het ruige Abisko National Park met kliffen, waterstromingen en bergen, leent zich uitstekend voor hikes, langs bijvoorbeeld de hoogste berg van Zweden, de Kebnekaise.

Eilandhoppen in de hoofdstad

Wellicht niet het eerste wat in je opkomt bij een trip naar Zweden maar vanuit Stockholm kan je fantastisch eilandhoppen door de archipel langs de kustlijn. Bij elkaar telt Zweden zo'n 220.000 eilanden! De meeste eilanden zijn klein, onbewoond en staan bekend om hun schoonheid. Geen wonder dat de Zweedse inwoners zelf ook graag hun zomers doorbrengen aan de kust. De eilanden Trysunda, Gotland en Finnhamn staan bekend om de prachtige landschappen en leuke sfeer, sla deze dus zeker niet over!

Gotland 2046303 1280

Info

  • Officiële naam: Koninkrijk Zweden

  • Regeringsvorm: Parlemantaire constitutionele monarchie

  • Inwoneraantal: 10,2 miljoen

  • Oppervlakte: 450.295 km²

  • Hoofdstad: Stockholm

  • Officiële taal: Zweeds

  • Valuta: Zweedse kroon

  • Grootste religie: Protestantisme (56,4%)

  • Nationale feestdag: 6 juni ( (Sveriges nationaldag)

Laatste blogs over Zweden

Longyearbyen

Deze onverwachte overblijfselen van de Sovjetunie vind je in Scandinavië

“Je zou het niet denken, maar verspreid over Noorwegen, Finland, Denemarken en Zweden vind je tientallen beelden uit de communistische tijd ter ere van Sovjet strijders of leiders.” - Hans...
Pexels Stein Egil Liland 1933316

Het noorderlicht: 5 plekken voor de beste natuurlijke lichtshow van Europa

Iedereen kent wel de plaatjes van een sterrenhemel met prachtige stroken groen en blauw. Het noorderlicht, ook bekend als aurora borealis, is nu op zijn mooist. Hoe komt dat en...

Op reis naar Zweden

Lofoten

Midzomernacht Express – 12 | 30 juli 2024

Eindeloze zomeravonden, cultuur en natuur buiten de gebaande paden in Estland, Finland, Noorwegen, Zweden en Denemarken.
IMG 20210802 172538

Secrets of Scandinavia – 24 juli | 6 augustus 2023

Het beste van Scandinavië tijdens deze Eastpackers rondreis buiten de gebaande paden door Finland, Noorwegen en Zweden.
ISS 24571 07333 Min

Reis op maat

WhatsApp Image 2020 02 17 At 14.42.14

Studiereizen

WhatsApp Image 2018 12 07 At 11.20.40

Schoolreizen