Het noorderlicht: 5 plekken voor de beste natuurlijke lichtshow van Europa

Iedereen kent wel de plaatjes van een sterrenhemel met prachtige stroken groen en blauw. Het noorderlicht, ook bekend als aurora borealis, is nu op zijn mooist. Hoe komt dat en waar kun je het beste naartoe om dit lichtverschijnsel te zien?

Zodra de duisternis invalt, kan het noorderlicht tevoorschijn komen. Boven de poolcirkel is dat ’s winters al om 14:00 uur. Koude, heldere nachten zijn ideaal om het noorderlicht te spotten. Liever geen regen of sneeuw dus. Wolken verhullen het lichtspel namelijk. Trek ook naar een plek waar zo min mogelijk luchtvervuiling is. In the middle of nowhere is the place to be! Buiten steden en verlichte wegen komen de kleuren het best tot hun recht.

Ook van invloed is de maan! Als de maan niet te zien is, zijn de kleuren van het noorderlicht het meest intens. De maan zorgt er namelijk voor dat de hemel donkerblauw is in plaats van zwart. Voor het contrast is het beter als de maan er niet is. Op een zwarte achtergrond zijn de kleuren van het noorderlicht feller.

De naam zegt het al: voor het noorderlicht moet je in het Hoge Noorden zijn. Wat zijn Europese hotspots voor een noorderlicht show?

1. Fins Lapland 

De kerstman zou er zijn werkplaats hebben: het noordelijkste deel van Finland. Dit dunbevolkte gebied is de ultieme plek voor winterpret. Zolang het licht is: ga langlaufen of scheur met een hondenslee door de dikke lagen sneeuw. Als het donker wordt, heb je hopelijk geluk op het mooiste entertainment: het noorderlicht.

2. IJsland

IJs en sneeuw gegarandeerd tijdens winterbezoek aan IJsland. De beste plekken om het noorderlicht te zien zijn de westelijke fjorden en de allernoordelijkste puntjes van het land. In de hoofdstad Reykjavik is het op het hoogtepunt van de winter 20 uur per dag donker en in het noorden zelfs 22 uur per dag! Duisternis genoeg dus om het noorderlicht te zien.

3. Noorwegen 

Als je geluk hebt, zie je het licht al bij aankomst op het vliegveld van Tromso: de grootste stad in het noorden van Noorwegen. De echte avonturier gaat nog noordelijker naar de eilandengroep Spitsbergen, maar zo ver hoef je niet te gaan. Op winterse Eastpackers reizen slaan we ons kamp meestal op in Kirkenes, aan de grens met Rusland. Duisternis is hier gegarandeerd. De Noorse fjordenkust is trouwens een ideale plek voor de mooiste noorderlichtfoto’s. Bovendien kun je in de winter op walvissafari, bijvoorbeeld vanuit de haven van Andenes.

4. Zweeds Lapland

Ook Zweden is een winterwonderland. Rond de noordelijkste stad Kiruna moet je zijn voor het noorderlicht. De Sami, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, geloofden dat het licht de zielen van de doden voorstellen. Volgens het oude geloof mag je bij het noorderlicht niet dansen, zingen of fluiten. Als je dat wel zou doen, zouden de doden zich niet gerespecteerd voelen, naar beneden afdalen en je meenemen naar het hiernamaals. Opgepast dus!

5. Rusland

Last but not least: Rusland! Uiteraard is dit één van onze favoriete bestemmingen. De regio Moermansk leent zich net als de Scandinavische buren uitstekend voor een kans op het noorderlicht. Andere Russische poolregio’s in het oosten zijn ook zeker het overwegen waard. Anders dan de Europese poolgebieden zul je hier veel minder andere toeristen aantreffen. Naar poolstad Arhangelsk vlieg je in twee uur vanaf Moskou, of neem de trein (22 uur). De beroemde Siberische regio Jakoetië is een must voor de echte durfal want dit is de koudste bewoonde regio ter wereld.