Zes redenen om te reizen als je jong bent

Op de middelbare school en universiteit word je continue aangemoedigd om te reizen, in het buitenland te studeren of te werken. Als het een beetje meezit, word je er zelfs af en toe verplicht heen gestuurd. Waarom is het zo belangrijk voor jongeren en jongvolwassenen om in het buitenland te vertoeven? In deze blog leg ik het je graag uit.

Als je jong bent, ben je jezelf nog aan het vinden en bereid je je voor op je school en carrière. De vaardigheden en ervaring die je opdoet door naar het buitenland te reizen, kunnen je levenslange persoonlijke voordelen opleveren, maar ook een voorsprong als je je eerste baan aanneemt en aan de slag gaat. Een goede collega is meestal in de eerste plaats een interessant en authentiek mens.

Op de middelbare school en universiteit heb je de luxe van flexibiliteit, aangezien je overal ter wereld kunt studeren en relatief lange studiepauzes hebt. Reizen, uitwisselingen en vrijwilligerswerk is wat ons betreft dé manier om gebruik te maken van die bergen aan vrije tijd.

Dit is de Eastpacker top-6 aan redenen om beginnen met plannen te maken om naar het buitenland te gaan.

  1. Je komt uit je comfortzone

Als jonge mensen hebben de meesten van ons een behoorlijk gevestigde comfortzone. Thuis bij mama en papa, in een gemeenschap die je waarschijnlijk al een groot deel van je leven kent. Je hebt je gevestigde, vrienden, activiteiten, hangouts en de mogelijkheid om een zakcentje bij te verdienen. Juist omdat we ons zo comfortabel voelen, kan het eng en ongemakkelijk zijn om dat voor een bepaalde tijd even los te laten. Maar daar krijg je veel voor terug!

Het probleem is namelijk dat je het meest leert in ongemakkelijke, onbekende situaties. In onze dagelijkse routines weet je hoe je moet handelen en reageren op mensen en je omgeving. Als je op een nieuwe plek bent, met verschillende mensen, die andere waarden hebben en anders door het leven gaan (of niet zo anders zul je misschien vinden), wordt al die vertrouwdheid weggenomen. Dat merk je ook als je in het buitenland bent en echt de interactie met locals aangaat; aan het einde van de dag ben je helemaal gesloopt en je slaapt daarna een gat in de dag. 

Het kan eng zijn, maar als je eenmaal ontdekt dat je ondanks verschillen contact kunt maken met mensen, en je kunt navigeren in vreemde omgevingen, word je een slimmer, competenter persoon. Omarm het ongemak. Zoek ernaar, want het helpt je groeien.

 

  1. Reizen bouwt zelfvertrouwen op

Terwijl je de obstakels overwint om uit te zoeken hoe je het openbaar vervoer in het buitenland moet gebruiken, of om eenvoudige dingen te vragen in een supermarkt, bouw je zelfvertrouwen en aanpassingsvermogen op in buitenlandse situaties. Ik herinner me dat voor het eerst ging liften met mijn broer, ik had na dat avontuur echt het idee dat ik de wereld aan kon. Of het moment dat ik doorkreeg hoe de metro van Parijs werkte (ik zeg niet hoe oud ik was); dat bouwde me écht op! 

Als je wat ouder wordt, ga je misschien nog wat meer op avontuur, bij Eastpackers kan dat bijvoorbeeld een SurprEASTrip zijn. Elke keer ga je naar het ‘next level’ en kom je thuis met een nog sterkere kick. Als je met een paar tientjes om de Oostzee bent gereisd of je hostel hebt gevonden terwijl je van die gekke nicotine-zakjes van willekeurige Noren had gekregen, dan kun je dat tentamen of dat lullige bijbaantje van je ook wel aan. 

  1. Je ontwikkelt ‘culturele gevoeligheid’

Een beetje gevoel hebben voor het feit dat onze cultuur hier in Nederland niet de maatstaf voor de wereld is, is wel praktisch in een land waar je zomaar naast een Molukse Nederlander of een gezellige Pool kunt komen te wonen. Waar komen die mensen vandaan? En… Als je het aan kunt wijzen op de kaart (wat in het geval van die Molukken nog best knap is), is niet genoeg. 😉 Weet je bijvoorbeeld dat er hele generaties voorbij zijn gegaan met Nederlandse Molukkers die aan het wachten waren tot ze weer terug mochten? Weet je dat veel Polen in Nederland een heel gezin hebben in Polen en slechts een seizoen hier zijn? Het perspectief van een ander maakt je eigen blik op de wereld breder. 

Bewust zijn van culturele waarden en normen is niet alleen fascinerend, maar kan ons helpen internationale kwesties en conflicten te begrijpen, of zelfs betrekking hebben op de culturele normen van een buitenlandse zakenpartner. Het is een belangrijke vaardigheid om van perspectief te kunnen wisselen en te zien waar iemand anders vandaan komt.

Culturele sensitiviteit helpt je bij je communicatie op zowel professioneel als persoonlijk vlak.

  1. Je leert de EU kennen

Of je het nu leuk vindt of niet, Nederland stelt op zichzelf niet veel voor en we raken steeds meer geïntegreerd in de Europese Unie. Gek genoeg heeft de gemiddelde Nederlander nauwelijks een goed beeld van wat een Bulgaar of Kroaat bezig houdt. Of hoe zij naar Brussel kijken. Door te reizen met Eastpackers reken je af met vooroordelen en raak je meer verbonden met die mensen, die ook in het Europese project zitten.

Ook hier weer even het argument dat je er in je professionele leven (zeker als dat internationaal georiënteerd is, zoals veel jobs in Nederland), veel aan hebt als je iets van Polen of Tsjechië weet, als je daarmee van doen krijgt. Hoe chill als je daar al eens op vakantie bent geweest, of beter; vrijwilligerswerk via Eastpackers hebt gedaan in bijvoorbeeld Gdansk of Brno. 

Zo kom je erachter waarom sommige landen juist heel graag bij de EU willen horen.

  1. Dompel je eens onder in een derde taal

Er is geen land in de wereld zo’n mooie uitvalsbasis voor buitenlandstrips als Nederland. Ook vanuit ons schoolsysteem zijn we redelijk geëquipeerd om een ‘mondje buiten de grens’ te spreken. Engels lukt in de meeste gevallen sowieso, terwijl een baguette of würst bestellen ook nog wel gaat. Maar kun je ook nog een ‘moderne vreemde taal’ waarbij anderen zeggen; wát is dat voor taal? Naast de meest hilarische gimmick op feestjes en hét middel om iemand uit dat bewuste land te versieren, is Hongaars, Roemeens of Russisch leren ook goed voor je brein. 

We verstaan elkaar voor geen meter, maar hebben het wel gezellig.

Bij het leren van een tweede taal groeien je hersenen. Dat ontdekten Zweedse onderzoekers aan de hand van hersenscans van tweedetaalleerders. De groei werd met name gevonden in de hippocampus en delen van de hersenschors.

  1. Oneindige mogelijkheden om te netwerken

Onderschat nooit de waarde van een internationaal netwerk! Ik heb in het buitenland gewerkt en heb ongelooflijk waardevolle contacten gelegd. Als je geïnteresseerd bent om internationaal te werken of zelfs maar een ‘pied-à-terre’ hebben als je langs hobbelt, vrienden in Oekraïne, Mongolië of Kirgizië maak je één keer en verlies je nooit meer.

Een ding dat ik in mijn tijd in het buitenland heb geleerd, is dat mensen over het algemeen erg vriendelijk zijn en graag over hun huis en cultuur praten. Dit is niet altijd het geval, maar vaker wel dan niet. Door vriendschappen in het buitenland te sluiten, kan deze grote wereld een beetje kleiner lijken en kun je je meer verbonden voelen, waar je ook bent.

Het beste advies dat ik je kan geven is om zoveel mogelijk mensen op je reis te ontmoeten. Het zal je tijd in het buitenland zeker aangenamer maken, aangezien de lokale bevolking het het beste weet! Bovendien weet je nooit welke interessante perspectieven, ideeën en opvattingen jou mooier maakt als mens. Zo ontmoette ik eens een Japanse vrouw die iedere keer als ik me zorgen maakte vroeg: “maar wat is nú het probleem? Heb je nú een probleem dat je niet kunt overzien of oplossen? Er is geen leiden in het heden.” There is no suffering in the present, bleef ze maar zeggen. Dat kun je een keer lezen, of tijdens een zweverige workshop toegeworpen krijgen, maar als iemand – met wie je op reis bent – dit steeds blijft herhalen, slijt het er wel in!

Kortom: maak alsjeblieft plannen om mensen in het buitenland écht te ontmoeten. Wees respectvol en geïnteresseerd en je zult merken dat je ietsje levenswijzer weer terugkomt. Want reizen is gecomprimeerd leven.