Wit-Rusland
Laatste dictatuur van Europa
Deze 'laatste dictatuur van Europa' is een snoepwinkel voor de liefhebber van Sovjetgeschiedenis. Het land kent prachtige architectuur, interesante steden en een bruisend nachtleven.
Aleksandr Loekasjenko
Wit-Rusland verklaarde zich op 27 juli 1991 onafhankelijk van de Sovjet-Unie. In tegenstelling tot veel andere voormalige Sovjetrepublieken hield Wit-Rusland pas in 1994 verkiezingen, tot die tijd bleef de Opperste Sovjet het land besturen. Bij deze eerste (en laatste) vrije verkiezingen in het land kwam Aleksandr Loekasjenko aan de macht. Sindsdien heeft hij de macht van het parlement ingeperkt, oppositieleiders opgesloten en is hij al vijf keer met onrealistische cijfers herkozen. Wit-Rusland wordt niet voor niks de laatste dictatuur van Europa genoemd.
Levendige steden
In het westen heeft men soms een beeld van Minsk als grijze, grauwe Sovjetstad. Niets is minder waar. Minsk is zeker rijk aan prachtige Sovjetarchitectuur maar daarnaast is het een progressieve, moderne en schone stad. Zo zijn er steeds meer hippe restaurants en koffietentjes in het straatbeeld te zien en staat de stad bekend om zijn bruisende nachtleven. Ook het kosmopolitische Brest, met zijn sterke Pools-Centraal-Europese invloeden, Grodno, met zijn prachtige historische centrum, en Vitebsk, één van de oudste steden van Europa, mag je écht niet missen tijdens je trip naar Wit-Rusland.
Imposante Sovjetarchitectuur
In Wit-Rusland hoef je niet ver te zoeken naar indrukwekkende Sovjetarchitectuur, vooral Minsk is een architectonisch pareltje. Na de Tweede Wereldoorlog lag 80% van de stad in puin. In de jaren 40 en 50 werd Minsk vrijwel compleet herbouwd in Stalinistische stijl. Het resultaat is een stad die wordt gedomineerd door imposante Stalinistische bouwwerken, brede lanen en grote pleinen. Prachtige voorbeelden hiervan zijn het Plein van de Overwinning, het KGB-Hoofdkwartier en GUM staatswarenhuis. Maar ook buiten Minsk is er voor de architectuurliefhebber genoeg te beleven. Denk bijvoorbeeld aan het enorme uit de rotsen gehakte hoofd van een soldaat bij 'Heldenfort' Brest, ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog. CNN noemde dit ooit het lelijkste monument op aarde maar échte architectuurliefhebbers weten natuurlijk wel beter.
Kloosters en kastelen
Naast alle relieken uit de Sovjet-Unie kent Wit-Rusland ook nog prachtige monumenten van voor die tijd. Een goede stad het vooroorlogse Wit-Rusland te ervaren is Grondo, aan de Poolse grens. In tegenstelling tot veel andere steden in het land is het centrum van Grodno tijdens de Tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd. Daarnaast staan er verspreid over het land prachtige kastelen en orthodoxe klooster en kerken. Een van de mooiste kastelen is het kasteel bij Nyasvizh, gebouwd in de 16e eeuw door de machtige adellijke Radziwill familie.
Info
-
Officiële naam: Republiek Belarus
-
Regeringsvorm: Presidentiële republiek
-
Inwoneraantal: 9,49 miljoen
-
Oppervlakte: 207.595 km²
-
Hoofdstad: Minsk
-
Officiële taal: Wit-Russisch, Russisch
-
Valuta: Wit-Russische roebel
-
Grootste religie: Oosters-Orthodoxe kerk (48,3%)
-
Nationale feestdag: 3 juli (Onafhankelijkheidsdag)