Dit is waarom Bulgarije je bezoek waard is

Bulgarije kun je leren, proeven en meenemen!

Bulgarije is een van de landen die echt nog moet worden ontdekt als vakantiebestemming. De resorts aan de kust van de Zwarte Zee en de levendige steden genieten op de Balkan (en bij sommige Britse toeristengroepen) een grote reputatie. Het feit dat Bulgarije ook ski-resorts, thermale baden en Romeinse cultuur aanbiedt, is grotendeels onbekend. De lage prijzen, mooie bergen en goede OV-verbindingen, maken dit land echter een uitstekende backpackbestemming. Hieronder vind je de andere redenen waarom Bulgarije je bezoek waard is.

De Geschiedenis 

De geschiedenis van de Bulgaren kenmerkt zich onder andere door een haat-liefde verhouding met de Turken. In den beginne, ontwikkelden zij samen het allereerste cyrillische schrift. Uiteraard heeft dit een enorme invloed op andere Slavische talen gehad, dus noem even dat je dit weet en belangrijk vindt, dan kun je daarna als echte maten weer verder met je bier. Ander fun fact: wij, in Nederland hadden een ‘Gouden Eeuw’, maar de Bulgaren hadden dat ook! Ze hadden aan het einde van de 9e eeuw namelijk enorme stukken land, bijvoorbeeld delen van Griekenland en Roemenië. Het Bulgaarse Rijk strekte zich uit van de Zwarte tot de Adriatische Zee en overspande daarmee de gehele Balkan. 

Na de “Gouden” Bulgaarse eeuw, kwam echter al snel de inval der Byzantijnen. Bulgarije werd totaal overlopen in het begin van het 2e millennium. Later hadden ze de Russen nodig om de Ottomanen definitief te verslaan. Inmiddels klopte de 20e eeuw al op de deur. De Russische invloed in het land verdween nooit helemaal. 

Oeps x2

‘Het Pruisen van de Balkan’ werd Bulgarije genoemd, vanaf de eenwording in 1908. Vanwege de angst voor invloedrijke Balkan-buurlanden en de inschatting dat er iets van een oorlog aan zat te komen, werd er stevig ingekocht op de oorlogsmarkt. Helaas voor de Bulgaren belandden ze in De Grote Oorlog aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Men hoorde bij de Centrale Mogendheden, die, zoals je weet, uiteindelijk in de pan werden gehakt. En dat terwijl ongeveer een kwart van de Bulgaren wist hoe je een geweer moest hanteren! 

In de Tweede Wereldoorlog was het tijd om het Recht te zetten. Na lang wikken en wegen werd er gekozen voor de Asmogendheden (de Nazi’s, ja). En dat terwijl men in Bulgarije best gehecht was aan de Joodse Bulgaren. De dictator, toentertijd, weigerde de Joden uit te leveren, wat duizenden levens heeft gescheeld. 

Na de Tweede Wereldoorlog werd Bulgarije ‘bevrijd’ door de Sovjets. Tot het in 1990 ‘voor zichzelf’ begon. En sindsdien is er, zij het met pieken en dalen, vooruitgang. In 2004 trad Bulgarije toe tot de NAVO en in 2007 zelfs tot de Europese Unie. 

Kortom: vaak kijken we over Bulgarije heen, maar het is een superbelangrijk land als we de geschiedenis van Oost Europa willen begrijpen (en dat willen we!).  Ook als je wilt begrijpen hoe moeilijk het is om een goed functionerende democratie te runnen, is Bulgarije trouwens een topbestemming. Er zijn bijna elk weekend protesten tegen corrupte politici.  

De Bulgaarse keuken

Bij de Slavische keuken denk je waarschijnlijk vooral aan meelgerechten, zuurkool en vette worst. Je hebt die beelden opgedaan in bijvoorbeeld Polen. Maar de Bulgaarse keuken is echt uniek; de keuken staat namelijk sterk onder mediterrane en Turkse invloed! Op het menu staan dus vaak gegrilde groenten. In plaats van brood wordt vaak banitsa gegeten, wat lijkt op de Turkse börek. In de zomermaanden is de koude soep ‘tarator’ populair. Het wordt gemaakt van yoghurt en komkommer. Die yoghurt is bijzonder, want die wordt gemaakt met een bacteriesoort die alleen maar in Bulgarije voorkomt en nergens anders ter wereld; en dat proef je!

Souvenirs en cadeaus

Met bijna niets maak je je huisgenoten zo blij als een oubollig en oerlelijk souvenirtje. In Bulgarije verkopen ze folklore. Denk bijvoorbeeld aan keramiek, met handgeschilderde karakteristieke patronen. Of handgeweven textiel… Of, beter nog: rozencosmetica. Dit zijn parfums, crèmes en oliën die echt alleen maar in Bulgarije te koop zijn. Geen grap: best hoge kwaliteit! 

Meer van de geschiedenis ontdekken? Souvenirtje ophalen? Ga deze zomer mee naar Bulgarije. Klik hier!