turkije
Op de grens van Europa en Azië
Machtige miljoenensteden, bijzondere natuurfenomenen en een rijke geschiedenis: in Turkije is eindeloos veel te ontdekken
Miljoenensteden Istanboel en Ankara
Aan de machtige Bosporus, op dee scheidslijn van Europa en Azië, ligt miljoenenstad Istanboel. Beide delen van de stad hebben samen ruim vijftien miljoen inwoners. De architectuur van Istanbul reflecteert het rijke verleden. De Hagia Sophia was ooit een Griekse kerk maar is nu een moskee. In het Topkapipaleis woonden de sultans. Het kleinere Ankara (nou ja klein… bijna 6 miljoen inwoners!) is de hoofdstad van het land en vooral een economisch centrum. De stad is ook uitvalsbasis voor de mooiste treinreis van het land: de Dogu Ekspress naar de Georgische grens. Kemal Atatürk, de stichter van het moderne Turkijem, ligt in Ankara opgebaard in het mausoleum Anıtkabir.
Verbluffende natuur
De streek Cappadocië is dé plek voor ballonvaarten over het sprookjesachtige tufsteenlandschap. Ook niet te missen is Pamukkale: ‘kasteel van katoen’ in het Turks. Dit bijzondere natuurfenomeen van kalk kon ontstaan uit de warmwaterbronnen. De witte kalkafzetting zorgt voor een spectaculair uitzicht. Naast deze bijzondere natuurverschijnselen in het Turkse binnenland, wil je de kust niet missen. De Turkse rivièra aan in het zuiden is een populair bestemming maar ga ook zeker naar het noorden aan de Zwarte zee. De groene plateaus zullen je verbazen.
Eeuwenoud erfgoed
Door de Romeinen werd Turkije Klein-Azië genoemd. De overblijfselen van de steden Troje, Pergamon en Efeze staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De oude stad Bursa en het dorp Cumaliziki herinneren aan de geboorte van het Ottomaanse rijk. De architectuur en het stadsplan zijn perfect bewaard gebleven en dienden als inspiratiebron voor veel nieuwere Ottomaanse steden. Het perfecte uitgangspunt dus om zelf mee te maken hoe mensen leefden in dit machtige rijk.
Heerlijk eten
Turks eten is meer dan de kebab en baklava die we in Nederland kennen. De Turkse keuken is beïnvloed door alle volkeren die door de eeuwen heen over het gebied trokken. Gevulde wijnbladeren en paprika’s met een mengsel van gekruide rijst en gehakt kun je overal bestellen. Als je vegetarisch eet, is Turkije ook echt een feestje. Gevulde aubergines met ui, knoflook en tomaat zijn heerlijk en zien er ook prachtig uit. Menemen is een fantastisch hartig ontbijt waar je de hele dag op door kan: ei, tomaat en paprika vormen de basis, maar voeg ook witte kaas toe of hete peper. Of wat dacht je van de beroemde rode linzensoep?
Info
-
Officiële naam: Republiek Turkije
-
Regeringsvorm: Parlementaire democratie
-
Oppervlakte: 780,580 km²
-
Inwoneraantal: 76,8 miljoen
-
Hoofdstad: Ankara
-
Officiële taal: Turks
-
Valuta: Turkse lira
-
Grootste religie: Islam (96,1%)
-
Nationale feestdag: 23 april (Kinderdag en nationale soevereiniteit)