1654440285584 ISS 28421 01856.eps 2000 2000

BetonTour Zagreb

24 - 26 november 2023

Een weekend naar het brutalistisch paradijs. De Kroatische hoofdstad Zagreb is een betonmekka voor architectuurliefhebbers, fotografiefans én iedereen met een stiekeme fascinatie voor mistroostigheid en socialistisch erfgoed.

Max 12 deelnemers
Lekker grijs weer
Fotografie tips
Directe vluchten
Super lage prijs
Hip Zagreb
Alles over deze reis

Kom in grijze sferen aan de vooravond van de feestdagen met de Eastpackers Brutalistische Betontour naar Zagreb: een paradijs van verval en brute schoonheid uit de tijd van het voormalige Joegoslavië. Liefhebbers van (zwart-wit) fotografie, architectuur, stedenbouw én geschiedenis komen volop aan hun trekken in de Kroatische hoofdstad. Dus sluit je aan voor een weekend lang slenteren langs brutalistische flatgebouwen, modernistische kantoorkolossen, monumenten en andere groteske gebouwen uit het voormalige Joegoslavië.  

Na de Tweede Wereldoorlog werd Zagreb de hoofdstad van Kroatië, een deelrepubliek binnen Tito's Joegoslavië. Tito zelf kwam hier ook vandaan: hij werd geboren in het dorpje Kumrovec, 60 kilometer ten noorden van de stad. We bezoeken zijn geboortedorp én de twee betonkolossen die hier staan: het conferentieoord Spomen Dom én de Joegoslavische Politieke School genaamd naar Tito.

In Zagreb was na de Tweede Wereldoorlog een onverzadigbare vraag naar woningen. Daarom werd begin jaren 50 begonnen met een enorme uitbreiding van de stad, uiteraard gebaseerd op een socialistisch masterplan vol lange boulevards, omzoomd door torenhoge flats van beton, glas en metaal. Novi Zagreb was geboren. Wij gaan er naar toe (en slapen er twee nachten). Dit architectuurgeweld barst los op slechts enkele minuten lopen van de pittoreske, historische binnenstad. Het stedenbouwkundig plan van na de oorlog voorzag erin om de stad een nieuw, modern aangezicht te geven als het politieke, economische en culturele knooppunt van Joegoslavisch Kroatië. Nog steeds vind je in Novi Zagreb talloze brutalistische blokkendozen, waaronder 'de 'Mammoet'. Dit gigantische wooncomplex staat bekend als het grootste van Zagreb en - met 5000(!) bewoners - ongetwijfeld één van de grootste gebouwen van de Balkan!

Houd je camera daarom gereed, want wij nemen je mee op een allesomvattende totaaltour langs het bruutste, mooiste, meest melancholische beton van socialistisch Zagreb. Een voorproefje vind je alvast in deze artikelen van TimeOut en Yomadic. We bekijken de mooiste gebouwen van binnen én buiten. En om de ervaring compleet te maken reserveren we een bed voor je in Hotel Novi Zagreb, ooit een baken van luxe, nu vooral een mooie herinnering aan het verleden. Eastpackers bestaat dit betonavontuur aan voor slechts € 499, en voor snelle beslissers zijn er extra (jubileum)kortingen.

Programma
Data & Prijzen
Inspiratie
Kleine lettertjes
Nu € 130 vroegboekkorting Korting wordt automatisch verrekend!

Speciale vroegboekkorting

 • Inclusief onze eigen beton-huisexpert 
 • Unieke thematische focus 
 • Overnachten in Hotel Novi Zagreb
 • Reizen met oude trams en bussen
 • Veel aandacht voor socialistische modelwijk Novi Zagreb
 • Eigen reisapp tijdens de reis
 • Inclusief toerismebelasting en brandstofheffingen
 • Hogere korting hoe sneller je boekt

Waarom deze reis boeken?

 • Op pad met echte architectuur liefhebbers

 • Leer Zagreb op een heel nieuwe manier kennen

 • Alle rondleidingen en activiteiten inbegrepen

 • Overnachten in iconisch socialistisch hotel

 • Op reis met leeftijdsgenoten

 • Non-profit prijs

Dit moet je verder weten over deze reis

Wie gaan er mee?

Bij Eastpackers ga je altijd op pad met een leuke groep mensen van ongeveer je eigen leeftijd. Onze reizen zijn doorgaans gericht op deelnemers van 20 tot circa 40 jaar, maar voor deze Beton Tour XL geldt geen leeftijdsgrens. De gemiddelde leeftijd op deze reis ligt rond de 35 jaar. Lees hieronder meer over de deelnemers die zich tot nu toe aanmeldden.

Deze reis gaat gegarandeerd door.

5 man
3 vrouw
4 vrij
8 solo
0 samen

Ervaringen

Lees meer reizigerservaringen

Lees alle reizigerservaringen

Reisleider

Deze reis wordt begeleid door Milo van Bokkum. Milo is journalist, maar ook een echte Eastpackers veteraan. Hij begeleidde reizen van Polen tot Japan en van de poolcirkel tot de Middellandse Zee. En overal heeft hij een neusje voor grijze socialistische flats, trage treinen, afgelegen natuurgebieden en hippe café's op verlaten fabrieksterreinen. Voormalig Joegoslavië in de winter is misschien wel zijn favoriete nostalgia bestemming. Vandaar dat hij meteen zijn hand op stak toen het bestuur van Eastpackers deze betontrip ontwikkelde.
Wil je Milo vragen waarom Zagreb de natte droom voor socialistische architectuurfans is? 
info@eastpackers.nl

FAQ

Hoe zwaar is deze reis?

Deze reis is voor iedereen met een normale basisconditie goed te doen. Houd er rekening mee dat er op zaterdag flink gewandeld wordt (circa 10 kilometer). 

Wat zijn de weersverwachtingen?

We verwachten typisch herfst weer tijdens deze reis. Het weer in Zagreb lijkt op het weer in Nederland. De temperaturen liggen overdag meestal rond de 10 graden, 's nachts rond het vriespunt. Het is vaak bewolkt en kan soms regenen of sneeuwen. Ideaal weer voor een tour langs de mooiste modernistische architectuur van Zuidoost Europa. 

Kan ik een privékamer of tweepersoonskamer boeken?

Je overnacht standaard in een tweepersoonskamer met twee aparte bedden. Je kunt tegen een toeslag een kamer voor één persoon boeken (op basis van beschikbaarheid). De meerkosten hiervoor bedragen € 35 per nacht. 

Ik volg een speciaal dieet. Levert dat problemen op?

De Oost-Europese keuken serveert veel vleesgerechten, maar het is al lang niet meer zo dat de enige groente een simpele salade is. Toch zul je in de restaurants die we bezoeken nog wel veel vleesgerechten tegenkomen. Gelukkig is de Kroatische eetcultuur ook flink beïnvloed door de Mediterrane keuken. Zo zullen er vaak ook pasta's en pizza's op het menu staan.  

Hoe flexibel is het programma?

Wij bieden een goed gevuld programma aan. We gebruiken onze 48 uur in Zagreb optimaal en daarom is er beperkt ruimte opgenomen voor vrije tijd. Deelname aan de activiteiten is echter nooit verplicht en je kunt er op elk moment alleen, of in een kleiner groepje, op uit trekken. 

Wat is inbegrepen in de deelnemersprijs?

Onze prijs is zoveel mogelijk all-inclusive en dekt de kosten voor de vluchten, alle transfers ter plekke, lokale OV-kosten, overnachtingen en alle activiteiten, inclusief entreegelden. Ook regelen we dagelijks een eenvoudig ontbijt. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Ook verzekeringskosten en bagagekosten in het vliegtuig zijn niet inbegrepen. 

Wat gebeurt er als er een negatief reisadvies geldt voor een bestemming?

Eastpackers reist niet naar bestemmingen waarvoor een negatief (rood) reisadvies geldt. 

Mocht de reis(route) onverhoopt geheel of grotendeels onuitvoerbaar blijken vanwege reisbeperkingen, dan krijg je je geld terug of kun je kosteloos omboeken naar één van onze andere reizen.

Kan ik één boeking maken voor meerdere personen?

Wil je met meerdere personen aan deze reis deelnemen? Maak dan apart, dus individueel, een boeking. Zo hebben wij alle reisgegevens meteen compleet en kunnen wij iedere deelnemer individueel uitnodigen voor onze reisapp Travefy. Wil je een 2-persoonskamer boeken? Dan kun je dit in het aanmeldproces individueel bijboeken.

Meer weten over deze reis?

We helpen je graag!

t 070 262 0000
f facebook.com/eastpackersNL
e info@eastpackers.nl