Kroatië

Zon, zee, strand, mét een twist

Ontdek Josip Broz Tito's geboorteland aan de Adriatische kust - van het Italiaans aandoende Istrië en het gezellige Zagreb tot aan het beeldschone Dubrovnik en de rustige eilanden van Dalmatië

Mural 4121994 1280

Hip Zagreb

Mis zeker niet de kathedraal van Zagreb, de Sint-Marcuskerk en de Strossmayer-promenade in de historische "Bovenstad" (Gornji Grad). Maar verken ook de minder toeristische plekjes van deze gezellige stad. In Zagreb vind je allerlei verborgen boekwinkeltjes, straatkunst rondom cultureel centrum Medika, levendige jazzbars en speciaalbierkroegen en op zondagen een vlooienmarkt op Britanski trg.

Betonnen herinneringen

Verspreid over Kroatië liggen een paar van de meest indrukwekkende Joegoslavische monumenten. Het Monument voor de Revolutie in Podgarić (foto) herdenkt de 900 partizanen die tussen 1941 en 1945 omkwamen in hun strijd tegen de fascistische bezetters. Het Dudik Herdenkingspark bij Vukovar eert de honderden die hier werden doodgeschoten door leden van de fascistische Ustašabeweging. De Stenen Bloem van Jasenovac, ten slotte, is waarschijnlijk het beroemdste monument in Kroatië, ontworpen door de Servische sterarchitect Bogdan Bogdanović. Bij Jasenovac lag een vernietigingskamp waar de Ustaše ongeveer honderdduizend burgers ombrachten tussen 1941 en 1945, voornamelijk Serviërs, Joden en Roma.

Moslavina Podgaric Monument Edited
Groznjan Istrië

Italië in de Balkan

Op het schiereiland Istrië hebben de Kroatische en Italiaanse taal een gelijke status. De kuststrook van het gebied kwam al in de negende eeuw onder Venetiaanse invloed. Pas in 1947 kwam het gebied bij Joegoslavië te horen. Alle wisselingen tussen Italiaanse, Slavische en Habsburgse overheersing hebben ervoor gezorgd dat er in Istrië een unieke cultuur en sfeer heerst. Bezoek niet alleen Pula, met haar prachtige amfitheater, maar ook de Venetiaans aandoende plaatsjes Rovinj en Poreč. Meer het binnenland in ligt het pittoreske kunstenaarsdorp Grožnjan en het bergplaatsje Motovun, waar in zomer een filmfestival wordt gehouden.

De Kroatische kust - "off the beaten track"

Naast prachtige steden als Dubrovnik en Split en eilanden als Hvar en Korčula, vind je aan de Dalmatische kust vind je ook verborgen sporen het verleden van Kroatië. Iets ten zuiden van Dubrovnik ligt Kupari, een spookstad met enorme hotels waar de militaire elite van Joegoslavië haar zomers doorbracht. Veel van de hotels werden ernstig beschadigd tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog (1991-95). Een andere obscure plek om te bezoeken is Goli Otok, het eiland waar tijdens de spanningen tussen Joegoslavië en de Sovjet-Unie vermeende stalinisten en dissidenten werden opgesloten.

Kupari Kroatië

Info

 • Officiële naam: Republiek Kroatië

 • Regeringsvorm: Parlementaire republiek met meerpartijenstelsel

 • Inwoneraantal: 4,08 miljoen

 • Oppervlakte: 56.594 km²

 • Hoofdstad: Zagreb

 • Officiële taal: Kroatisch

 • Valuta: Kroatische kuna

 • Grootste religie: Katholieke kerk (86,3%)

 • Nationale feestdag: 30 mei (Staatsdag)

Preloader
 • Eerste koning gekroond

  Eerste koning gekroond
  Koning Tomislavs standbeeld neemt een prominente plaats in tegenover het treinstation in Zagreb. De vermoedelijke eerste Kroatische koning werd in 925 gekroond. In 1925 werden er grote feesten gehouden ter ere van het 1000-jarig jubileum.
 • Plaat van Baška

  Plaat van Baška

  De plaat van Baška komt van het eiland Krk en is nationale trots. De steen vereeuwigd dat de Kroatische koning Zvonimir een kerk geschonken heeft rond het jaar 1100. De hoekige letters zijn een bijzondere vorm van het glagolitische schrift, het eerste schrift van de Slavische volkeren. In veel openbare gebouwen (universiteiten, musea, het parlement) is een kopie te vinden. 

 • Personele unie met Hongarije

  Personele unie met Hongarije

  In de middeleeuwen was de Kroatische adel nauw verbonden met de Hongaarse adel door verschillende huwelijken. De Kroatische gebieden Slavonië (noorden) en Dalmatië (aan de kust) en delen van het huidige Bosnië vielen vanaf 1102 onder gezag van de Hongaarse koning. 

 • Ottomaanse expansie

  Ottomaanse expansie

  De 15e eeuw staat in het teken van Ottomaanse expansie op de Balkan. Twee grote slagen voor Kroatië zijn de slag bij Krbavsko polje in 1493 waar de Kroatische leider (ban) verslagen wordt en de slag van Sisak in 1593. Bij Sisak houden de Habsburgse soldaten stand tegen de Ottomanen waarna de Ottomanen nooit meer Kroatisch gebied veroveren. 

 • Vedrag van Karlowitz

  Vedrag van Karlowitz

  Dit is het keerpunt voor de Ottomaanse superioriteit en expansie op de Balkan. Na drie maanden onderhandelingen tussen de christelijke mogendheden en de Ottomanen, kreeg Oostenrijk de centrale Kroatische gebieden en het noordoostelijke Slavonië. Venetië kreeg het kustgebied Dalmatië.

 • Einde Militaire Grensgebied

  Einde Militaire Grensgebied

  Het Militaire Grensgebied als Habsburgse bufferzone tegen de Ottomanen wordt opgeheven. Het noorden van Kroatië wordt hierdoor meer geïntegreerd bij de andere Kroatische gebieden.

 • Stjepan Radić vermoord

  Stjepan Radić vermoord

  De Kroatische politicus Stjepan Radić werd vermoord in het parlement van het Koninkrijk der Slovenen, Kroaten en Serviërs in Belgrado door een Serviër. Andere leden van de Kroatische Boerenpartij worden ook neergeschoten. Het koninkrijk wordt in 1929 een dictatuur onder de naam Koninkrijk Joegoslavië.

 • Onafhankelijke Staat Kroatië

  Onafhankelijke Staat Kroatië

  Tijdens de tweede wereldoorlog is Kroatië een fascistische vazalstaat. Aan de macht zijn de Ustaše onder leiding van Ante Pavelić. Onder dit regime waren er verschillende kampen waar Joden, Serviërs en Roma zijn vermoord. 

 • Socialistisch Joegoslavië

  Socialistisch Joegoslavië

  Na de tweede wereldoorlog wordt Kroatië deel van het tweede Joegoslavië onder leiding van Josip Broz Tito. Zijn communistische partizanen verslaan de fascisten in de Tweede Wereldoorlog en creëren een socialistische federatie. Belgrado wordt (opnieuw) de hoofdstad. Het (gematigd) socialistische Joegoslavië ontworstelde zich onder leiding van Tito aan de invloed van de Sovjet-Unie en nam een unieke geopolitieke positie in tussen oost en west.

 • Tito’s begrafenis

  Tito’s begrafenis

  Het overlijden van Tito komt voor velen als een schok. Tito’s begrafenis wordt de grootste staatsbegrafenis ooit genoemd, vrijwel elk land stuurde een afgevaardigde. Na Tito’s dood in 1980 groeide de binnenlandse onrust door hoge inflatie en stak het nationalisme van de verschillende volkeren steeds meer de kop op. Het Joegoslavische ideaal bleek broos.

 • Referendum voor onafhankelijkheid

  Referendum voor onafhankelijkheid

  De Kroaten stemmen voor onafhankelijkheid van Joegoslavië in een referendum. Duitsland erkende het land als eerste maar de Kroatische onafhankelijkheid kwam er niet zonder slag of stoot. Sterker nog, er brak een oorlog uit tussen Kroatië en Servië. In Kroatië woonden niet alleen Kroaten, vóór de oorlog was twaalf procent van de bevolking Servisch. Daarnaast was Kroatië betrokken bij een fel grensconflict met Slovenië en de dramatisch verlopen burgeroorlog in Bosnië, waar Kroaten een meerderheid vormden in het noorden van dat land.

 • Dayton

  Dayton

  De eerste Kroatische president Franjo Tuđman en zijn collega’s uit Bosnië en Servië tekenden het Verdrag van Dayton waarmee een einde kwam aan de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog. Van de Servische minderheid in Kroatië is na de oorlog niet veel meer over. Kroatië begint een (moeizaam) pad richting toetreding tot de Europese Unie en NAVO. De voortdurende grensconflicten met Slovenië belemmeren toetreding jarenlang.

 • Lid van de EU

  Lid van de EU

  Sinds 2013 is Kroatië lidstaat van de EU. Van de andere Joegoslavische republieken ging alleen Slovenië hen voor. Slovenië gebruikt de Euro maar Kroatië gebruikt vooralsnog haar eigen munteenheid de Kuna. Het land ontwikkelt zich economisch gezien goed en profiteert vooral van het opkomende toerisme aan de Adriatische Zee.

Laatste blog berichten over Kroatië

Ephesos Smaller

Ontdek de oudheid in Turkije en de Balkan

Dat de Grieken en Romeinen hun architectonische sporen hebben nagelaten in Athene en Rome is voor de meeste mensen wel bekend. Maar wist je dat je ook in Roemenië, Bulgarije...
The,Transfaragasan,Road,In,The,Carpathian,Of,Romania

Dit zijn de mooiste wegen van de Balkan

De Balkan staat bekend om haar schitterende natuur, met woeste en ongerepte bergen, eeuwenoude bossen en kronkelende rivieren. Met Eastpackers verkennen we deze zomer per auto, boot en trein enkele...
Groep vrijwilligers Erasmus+

Vacature: Projectmedewerker Vrijwilligerswerk

Eastpackers zoekt een enthousiaste parttime medewerker voor het begeleiden van Nederlandse jongeren bij het vinden en uitvoeren van een vrijwilligerswerkproject via het European Solidarity Corps. Ben je sociaal, communicatief sterk...
Iss 8815 00795 (1)

Oproep: Lid Kascommissie

Eastpackers zoekt twee leden om samen een kascommissie te vormen. Heb je financiële belangstelling en vind je het leuk om een vrijwillige bijdrage te leveren aan onze groeiende stichting? Als...