Finland

Een verborgen juweel in het noorden

Zuivere lucht, het noorderlicht en ongeëvenaarde landschappen: je vindt het in Finland!

Lake 5045059 640

Nationale parken

Enorme weidse landschappen, oeroude bossen, diepe meren, stromende rivieren en met sneeuw bedekte toppen maken het buitenleven in Finland magisch en onvergetelijk. Er zijn 40 nationale parken verspreid over het land die samen maar liefst 8150 km² innemen. De perfecte plek dus om het ongerepte wildernisgevoel te kunnen ervaren. De meeste parken liggen dicht bij de poolcirkel en herbergen een uitgebreid scala aan wilde dieren, en kristalheldere beekjes. De parken zijn gratis te bezoeken en erg populair bij de lokale bevolking die graag tijd doorbrengt in de natuur - wandelen door de heuvels, kanoën over stroomversnellingen of kamperen onder de sterren. Het diverse en verbluffend mooie Finse landschap komt tot leven binnen de grenzen van deze vele verschillende parken.

Hoofdstad zonder hijgerigheid

De hoofdstad van Finland werd gesticht in de 16e eeuw, maar de stad zoals we die vandaag kennen, kreeg pas echt vorm in de jaren 1800. Dit was het moment waarop de Russen Helsinki op dezelfde manier aanlegden als Sint-Petersburg, met brede straten en neoklassieke herenhuizen. Helsinki heeft prachtige eilanden en geweldige groene parken. Kleed je echter warm aan, want door de koude zeewind, brengen de Finnen het grootste deel van het jaar binnen door. In de korte zomer stromen ze dan weer naar buiten. Helsinki is niet zozeer een stad met bezienswaardigheden die je gezien moet hebben (ook al zijn die er ook genoeg!), maar is juist ook perfect voor het echte Finland-gevoel. Geniet van een Finse sauna, eet traditioneel Fins eten en hang rond in coole Scandinavische cafés.

Jaakko Kemppainen For4352Fgwg Unsplash
Northern Lights 2812374 640

Bewonder het noorderlicht

De sensatie van het aanschouwen van de Aurora Borealis is voor velen een once-in-a-lifetime ervaring. Het noorderlicht is zichtbaar op ruim 150 nachten per jaar in Fins Lapland. Het magische fenomeen vangen vereist een heldere en donkere lucht en een kijkplek die niet wordt beïnvloed door lichtvervuiling, zoals straatverlichting. Wil je het bewonderen van het noorderlicht naar een hoger niveau tillen? Er zijn vele unieke accommodatie-opties in Finland waar je spectaculaire uitzichten over de noordelijke hemel kunt bewonderen in een nestachtige sfeer.

De longen van Lapland

Slaaptekort, stress, weinig sporten en te weinig tijd om te ontspannen: we kennen het allemaal. In Finland kan je niet alleen mentaal opladen, ook je longen zullen het bezoek aan dit land waarderen. Want behalve genieten van de prachtige landschappen en noorderlicht, vind je hier een luchtkwaliteit waar menig land jaloers op kan zijn. Waar luchtverontreiniging op veel plekken ter wereld een probleem is en een nadelig effect heeft op je gezondheid, kan je in Filand je longblaasjes met zuivere lucht vullen. Onderzoek door de World Health Organization (WHO) heeft aangetoond de lucht in Finland tot de zuiverste ter wereld behoort. Adem in, adem uit!

Sami Takarautio V05Hv8lT 40 Unsplash

Info

  • Officiële naam: Republiek Finland

  • Regeringsvorm: Parlementaire republiek

  • Inwoneraantal: 5.571.665

  • Oppervlakte: 336.855 km²

  • Hoofdstad: Helsinki

  • Officiële taal: Fins en Zweeds (Samisch door een minderheid)

  • Valuta: Euro

  • Grootste religie: 68,7% protestantisme, 28,5% niet religieus

  • Nationale feestdag: 6 december (Finse Onafhankelijkheidsdag)

Laatste blogs over Finland

Longyearbyen

Deze onverwachte overblijfselen van de Sovjetunie vind je in Scandinavië

“Je zou het niet denken, maar verspreid over Noorwegen, Finland, Denemarken en Zweden vind je tientallen beelden uit de communistische tijd ter ere van Sovjet strijders of leiders.” - Hans...

Op reis naar Finland

IMG 20210802 172538

Secrets of Scandinavia – 24 juli | 6 augustus 2023

Het beste van Scandinavië tijdens deze Eastpackers rondreis buiten de gebaande paden door Finland, Noorwegen en Zweden.
ISS 24571 07333 Min

Reis op maat

WhatsApp Image 2020 02 17 At 14.42.14

Studiereizen

WhatsApp Image 2018 12 07 At 11.20.40

Schoolreizen