Roos

Letland

Roos

9 maanden in Letland

Mijn verhaal:

Ik werkte op een kleine pre- en basisschool, met de main focus op de pre-school. Ik hielp waar nodig was voor de docenten, hielp met lessen voorbereiden, en gaf naschoolse extra Engelse taallessen aan de schoolkinderen. 

Ik heb geleerd dat een andere cultuur uitnodigend kan zijn, maar ook onzeker. Jij bent de buitenstaander en moet je aanpassen aan je omgeving. Ik heb geleerd om flexibel te zijn, en los te laten als het niet gaat zoals je verwacht had of zou willen. Ook heb ik meer geduld gekregen, met kinderen maar ook met volwassenen. Ik weet nu zeker dat ik een stadsmens ben en niet graag nog een keer voor langere tijd in een afgelegen plek wil wonen.

Mijn beste herinnering is aan de mensen die ik heb leren kennen en die ik nu vrienden kan noemen. Ik werd heel warm en hartelijk ontvangen, en gedurende de hele periode is dat niet veranderd. Er zijn te veel momenten om op te noemen, maar wat misschien alles omvangt is de voetbal kwalificatiewedstrijd voor het WK tussen Letland en Nederland. Ik zag dat het in Riga zou gebeuren, en wist dat ik daarbij wilde zijn. Ik heb niet veel met voetbal, maar als je er toch in de buurt bent, moet je er heen ook. Samen met mijn Letse mentor hebben we ‘s avonds in de kou tussen de Letse supporters gezeten, schreeuwend aanmoedigend terwijl de Nederlandse fans aan de overkant van het stadion zaten, ver buiten mijn bereik. Ik voelde me Nederlands, maar toch ook onderdeel van Letland. 

Laat je inspireren door je omgeving, en inspireer diezelfde omgeving