Gideon & Evelien

Kosovo

Gideon & Evelien

12 maanden in Kosovo

Mijn verhaal:

We werkten samen in een culturele organisatie in Kosovo, die zowel een animatiefilmfestival organiseerde als andere culturele activiteiten organiseerde in de lokale bioscoop in Peja. 

Leermomenten

Evelien: Ik heb vooral veel geleerd over hoe hetzelfde en tegelijk verschillend mensen kunnen zijn. Hoeveel het land waar je opgroeit bepaalt hoe je denkt en dingen doet, maar ook hoeveel dat juist op elkaar kan lijken. En verder heb ik geleerd om me goed zelfstandig te redden. Ik ben bijvoorbeeld een blog en Instagrampagina over duurzaamheid in Kosovo begonnen, Sustainable Living Kosovo. Een eigen initiatief waar ik hard aan gewerkt heb, wat super positief werd ontvangen in de community. 

Gideon: Ik ben in Kosovo erachter gekomen dat er bepaalde dingen zijn die ik echt goed kan, en waar ik ook veel energie van krijg. Ik heb het hele jaar door veel contact met de lokale jeugd onderhouden, en allerlei verschillende activiteiten voor en met hen georganiseerd. Het is heel fijn om te zien dat de kleine ingrepen die je voor zo’n gemeenschap doet, direct positief resultaat hebben. Aan het einde van het jaar voelde ik me veel wijzer en met veel meer zelfvertrouwen in jeugdwerk dan toen ik begon.

Herinneringen

Evelien: De beste herinneringen zijn allemaal samen met mensen uit Kosovo zelf, die we daar ontmoet hebben. Mensen waar we bevriend mee raakten, maar ook bijvoorbeeld lokale tieners die naar activiteiten kwamen en waar we een band mee op bouwden. Ik heb ook veel mooie gesprekken gehad met mensen over mijn duurzaamheidsblog Sustainable Living Kosovo en daar veel positieve reacties op gekregen, dat was ook heel mooi!

Gideon: Het is gewoon heel fijn om een positief effect te hebben op je omgeving, of je daar nou iets voor terug krijgt of niet. Mijn beste herinneringen zijn allemaal momenten waarop de groepjes tieners in Peja plezier hadden met iets wat we samen hebben georganiseerd, of dat ze vrienden met elkaar werden door de activiteiten die ze samen met elkaar deden.

Je leert zoveel over een ander land en cultuur, maar ook over jezelf en hoe je je mannetje staat in zo’n situatie