Gideon & Evelien

Kosovo

Gideon & Evelien

12 maanden in Kosovo

Mijn verhaal:

We werkten samen in een culturele organisatie in Kosovo, die zowel een animatiefilmfestival organiseerde als andere culturele activiteiten organiseerde in de lokale bioscoop in Peja. 

Leermomenten

Evelien: Ik heb vooral veel geleerd over hoe hetzelfde en tegelijk verschillend mensen kunnen zijn. Hoeveel het land waar je opgroeit bepaalt hoe je denkt en dingen doet, maar ook hoeveel dat juist op elkaar kan lijken. En verder heb ik geleerd om me goed zelfstandig te redden. Ik ben bijvoorbeeld een blog en Instagrampagina over duurzaamheid in Kosovo begonnen, Sustainable Living Kosovo. Een eigen initiatief waar ik hard aan gewerkt heb, wat super positief werd ontvangen in de community. 

Gideon: Ik ben in Kosovo erachter gekomen dat er bepaalde dingen zijn die ik echt goed kan, en waar ik ook veel energie van krijg. Ik heb het hele jaar door veel contact met de lokale jeugd onderhouden, en allerlei verschillende activiteiten voor en met hen georganiseerd. Het is heel fijn om te zien dat de kleine ingrepen die je voor zo’n gemeenschap doet, direct positief resultaat hebben. Aan het einde van het jaar voelde ik me veel wijzer en met veel meer zelfvertrouwen in jeugdwerk dan toen ik begon.

Herinneringen

Evelien: De beste herinneringen zijn allemaal samen met mensen uit Kosovo zelf, die we daar ontmoet hebben. Mensen waar we bevriend mee raakten, maar ook bijvoorbeeld lokale tieners die naar activiteiten kwamen en waar we een band mee op bouwden. Ik heb ook veel mooie gesprekken gehad met mensen over mijn duurzaamheidsblog Sustainable Living Kosovo en daar veel positieve reacties op gekregen, dat was ook heel mooi!

Gideon: Het is gewoon heel fijn om een positief effect te hebben op je omgeving, of je daar nou iets voor terug krijgt of niet. Mijn beste herinneringen zijn allemaal momenten waarop de groepjes tieners in Peja plezier hadden met iets wat we samen hebben georganiseerd, of dat ze vrienden met elkaar werden door de activiteiten die ze samen met elkaar deden.

Je leert zoveel over een ander land en cultuur, maar ook over jezelf en hoe je je mannetje staat in zo’n situatie

Hoe was je woonsituatie?

We woonden samen in een appartement. Er waren geen andere vrijwilligers dus we deelden dit met zijn tweeën. Het appartement was best ruim, vooral vergeleken met de Nederlandse kamers die we gewend waren. Het was wel even wennen met de situatie rondom elektriciteit in Kosovo. De energie kon wel eens uitvallen, en dan zit je wel eens in het donker. Dat is heel normaal in Kosovo, maar daar leer je snel mee omgaan. Wanneer dat gebeurde, gingen we bijvoorbeeld naar het café tegenover ons appartement, omdat die een generator hadden.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Er waren geen andere vrijwilligers in de organisatie, maar wel in de rest van Kosovo. Zowel van ESC als van andere vrijwilligersprogramma’s. We hebben super leuk contact gehad met alle vrijwilligers die in het noorden van het land, in Mitrovica, bij een cultureel centrum werkten. Er zijn heel veel organisaties in Kosovo actief, die vaak bereid zijn tot samenwerking.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Helaas was deze i.v.m. corona online, maar het was wel alsnog super leuk en interessant om andere vrijwilligers te ontmoeten en te reflecteren op je ervaring! Het is toch best wel een unieke positie om een buitenlandse vrijwilliger te zijn, dus het is fijn om contact te hebben met anderen die hetzelfde meemaken als jij. De trainingen gaven ook goede handvaten voor bijvoorbeeld hoe om te gaan met cultuurshock.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Evelien: Als vrouw in Kosovo ben je niet gelijkwaardig aan de mannen. Dat is iets waar ik nooit aan heb kunnen wennen, dat gevoel dat je minderwaardig bent. In werksituaties werd er bijvoorbeeld minder waarde gehecht aan mijn mening omdat ik een vrouw was, en in mijn vrije tijd werd ik heel veel aangestaard door mannen. Je leert er mee om te gaan, maar het went nooit helemaal.

Gideon: Als man in Kosovo zijn er veel verwachtingen over hoe je je moet gedragen. Het is niet zo direct, of zo erg, als vrouwen ervaren, maar het machismo slaat ook over naar mannen. Ook is het heel vreemd om vanuit Nederland naar een land te gaan dat een stuk nationalistischer is dan Nederland.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Goed, Eastpackers heeft ons altijd geholpen als dat nodig was.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Evelien: Dompel je zoveel mogelijk onder in het land waar je heen gaat! Je leert zoveel over een ander land en cultuur, maar ook over jezelf en hoe je je mannetje staat in zo’n situatie.

Gideon: Vooral ook genoeg tijd nemen voor jezelf en je persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk ben je als vrijwilliger daar ook om te leren.