Eerste koning gekroond

Koning Tomislavs standbeeld neemt een prominente plaats in tegenover het treinstation in Zagreb. De vermoedelijke eerste Kroatische koning werd in 925 gekroond. In 1925 werden er grote feesten gehouden ter ere van het 1000-jarig jubileum.

Lees meer

Plaat van Baška

De plaat van Baška komt van het eiland Krk en is nationale trots. De steen vereeuwigd dat de Kroatische koning Zvonimir een kerk geschonken heeft rond het jaar 1100. De hoekige letters zijn een bijzondere vorm van het glagolitische schrift, het eerste schrift van de Slavische volkeren. In veel openbare..Lees verder

Lees meer

Personele unie met Hongarije

In de middeleeuwen was de Kroatische adel nauw verbonden met de Hongaarse adel door verschillende huwelijken. De Kroatische gebieden Slavonië (noorden) en Dalmatië (aan de kust) en delen van het huidige Bosnië vielen vanaf 1102 onder gezag van de Hongaarse koning. 

Lees meer

Ottomaanse expansie

De 15e eeuw staat in het teken van Ottomaanse expansie op de Balkan. Twee grote slagen voor Kroatië zijn de slag bij Krbavsko polje in 1493 waar de Kroatische leider (ban) verslagen wordt en de slag van Sisak in 1593. Bij Sisak houden de Habsburgse soldaten stand tegen de Ottomanen..Lees verder

Lees meer

Vedrag van Karlowitz

Dit is het keerpunt voor de Ottomaanse superioriteit en expansie op de Balkan. Na drie maanden onderhandelingen tussen de christelijke mogendheden en de Ottomanen, kreeg Oostenrijk de centrale Kroatische gebieden en het noordoostelijke Slavonië. Venetië kreeg het kustgebied Dalmatië.

Lees meer

Einde Militaire Grensgebied

Het Militaire Grensgebied als Habsburgse bufferzone tegen de Ottomanen wordt opgeheven. Het noorden van Kroatië wordt hierdoor meer geïntegreerd bij de andere Kroatische gebieden.

Lees meer

Stjepan Radić vermoord

De Kroatische politicus Stjepan Radić werd vermoord in het parlement van het Koninkrijk der Slovenen, Kroaten en Serviërs in Belgrado door een Serviër. Andere leden van de Kroatische Boerenpartij worden ook neergeschoten. Het koninkrijk wordt in 1929 een dictatuur onder de naam Koninkrijk Joegoslavië.

Lees meer

Onafhankelijke Staat Kroatië

Tijdens de tweede wereldoorlog is Kroatië een fascistische vazalstaat. Aan de macht zijn de Ustaše onder leiding van Ante Pavelić. Onder dit regime waren er verschillende kampen waar Joden, Serviërs en Roma zijn vermoord. 

Lees meer

Socialistisch Joegoslavië

Na de tweede wereldoorlog wordt Kroatië deel van het tweede Joegoslavië onder leiding van Josip Broz Tito. Zijn communistische partizanen verslaan de fascisten in de Tweede Wereldoorlog en creëren een socialistische federatie. Belgrado wordt (opnieuw) de hoofdstad. Het (gematigd) socialistische Joegoslavië ontworstelde zich onder leiding van Tito aan de invloed..Lees verder

Lees meer

Tito’s begrafenis

Het overlijden van Tito komt voor velen als een schok. Tito’s begrafenis wordt de grootste staatsbegrafenis ooit genoemd, vrijwel elk land stuurde een afgevaardigde. Na Tito’s dood in 1980 groeide de binnenlandse onrust door hoge inflatie en stak het nationalisme van de verschillende volkeren steeds meer de kop op. Het..Lees verder

Lees meer