Invasie van Timoer en de val van het koninkrijk

Na de Mongoolse invasies van de dertiende eeuw wordt het Koninkrijk Georgië opnieuw opgebouwd. De invasies en verwoestingen tussen 1386 en 1403 door de krijgsheer Timoer komt het koninkrijk echter niet meer te boven. Eind vijftiende eeuw valt Georgië uiteen in kleine, rivaliserende koninkrijkjes.

Lees meer

Verdrag van Georgievsk

Het Verdrag van Georgievsk wordt ondertekend door Koninkrijk Kartli-Kacheti en het Russische Rijk. Dit oostelijke deel van Georgië wordt nu een Russisch protectoraat. Overigens: in 1983 wordt het tweehonderjarige bestaan van het verdrag gevierd met de inhuldiging van het “Rusland-Georgië Vriendschapsmonument” dichtbij Goedauri.

Lees meer

Democratische Republiek Georgië

De Democratische Republiek Georgië wordt opgericht terwijl de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie het Russische Rijk uiteen doen vallen. De republiek wordt geleid door de Georgische Sociaal Democratische Partij (de mensjewieken).

Lees meer

Tragedie van 9 april

In 1989 lopen etnische spanningen op in de autonome gebieden (Abchazië en Zuid-Ossetië) van Sovjet-Georgië. Op 9 april wordt een protest voor Georgische onafhankelijkheid en tegen separatisme in deze gebieden gewelddadig neergeslagen door Sovjet-troepen. Het nationalisme wakkert verder aan…

Lees meer

Onafhankelijkheid

De Sovjet-Unie valt uit elkaar en nationalist Zviad Gamsachoerdia wint de eerste vrije verkiezingen in mei. In december 1991 pleegt de oppositie onder leiding van Edoeard Sjevardnadze echter een staatsgreep.

Lees meer

Oorlog woedt in Zuid-Ossetië en Abchazië

De conflicten tussen de Georgische overheid en separatisten in Zuid-Ossetië en Abchazië escaleren. Door de bloedige burgeroorlogen komen tienduizenden burgers om. Honderdduizenden etnische Georgiërs worden verdreven uit Abchazië en Zuid-Ossetië en nog eens tienduizenden Osseten vluchten naar Noord-Ossetië in Rusland.

Lees meer