Democratische Republiek Georgië

De Democratische Republiek Georgië wordt opgericht terwijl de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie het Russische Rijk uiteen doen vallen. De republiek wordt geleid door de Georgische Sociaal Democratische Partij (de mensjewieken).

Lees meer

Tragedie van 9 april

In 1989 lopen etnische spanningen op in de autonome gebieden (Abchazië en Zuid-Ossetië) van Sovjet-Georgië. Op 9 april wordt een protest voor Georgische onafhankelijkheid en tegen separatisme in deze gebieden gewelddadig neergeslagen door Sovjet-troepen. Het nationalisme wakkert verder aan…

Lees meer

Onafhankelijkheid

De Sovjet-Unie valt uit elkaar en nationalist Zviad Gamsachoerdia wint de eerste vrije verkiezingen in mei. In december 1991 pleegt de oppositie onder leiding van Edoeard Sjevardnadze echter een staatsgreep.

Lees meer

Oorlog woedt in Zuid-Ossetië en Abchazië

De conflicten tussen de Georgische overheid en separatisten in Zuid-Ossetië en Abchazië escaleren. Door de bloedige burgeroorlogen komen tienduizenden burgers om. Honderdduizenden etnische Georgiërs worden verdreven uit Abchazië en Zuid-Ossetië en nog eens tienduizenden Osseten vluchten naar Noord-Ossetië in Rusland.

Lees meer

Rozenrevolutie

Massale protesten breken uit nadat blijkt dat er onregelmatigheden hadden plaatsgevonden bij Sjevardnadze’s herkiezing. Sjevardnadze wordt afgezet en Micheil Saakasjvili komt aan de macht. Saakasjvili vaart een nieuwe, zeer pro-Westerse koers.

Lees meer

Colchis en Iberië

Georgische stammen wonen al sinds de dertiende eeuw voor Christus langs de Zwarte Zeekust. Rond 600 v.Chr. wordt het Koninkrijk Colchis gesticht en rond 300 v.Chr. het Koninkrijk Iberië, meer landinwaarts. De Georgische gebieden worden een tijdje door de Romeinen en Perzen binnengevallen en bezet, maar de onafhankelijkheid van Iberië..Lees verder

Lees meer

Oorlog tussen Georgië en Rusland

Spanningen lopen opnieuw op tussen Zuid-Ossetië en Georgië, waarna Georgische troepen Zuid-Ossetië binnenvallen. Rusland grijpt in en schiet niet alleen de separatistische gebieden te hulp, maar trekt ook de rest van Georgië binnen. Na vredesonderhandelingen trekken de Russiche troepen terug uit Georgië, maar ze blijven permanent gestationeerd in de de..Lees verder

Lees meer

Byzantium en Perzië strijden om Georgië

Tijdens de eerste helft van de middeleeuwen strijden Byzantium en Perzië om strategisch gelegen Georgische gebieden. Oorlogen tussen het Koninkrijk Georgië en Byzantium komen later in de middeleeuwen ook voor.

Lees meer