Islamitische periode in Georgië

In de zevende en achtste eeuw veroveren Arabieren grote delen van Georgië. Van 735 tot ongeveer 1080 worden Tbilisi en omgeving bestuurd als emiraat. Halverwege de elfde eeuw krijgt Georgië ook te maken met invasies van het Turks-Perzische Seltsjoekenrijk. In 1122 wordt Tbilisi heroverd door Koning David IV van Georgië.

Lees meer

Georgië wordt herenigd

De Bagratiden-dynastie komt aan de macht in zowel Iberië als Abchazië, verenigt Georgië in één feodaal koninkrijk en verdrijft langzamerhand alle binnenvallende grootmachten.

Lees meer

Georgische Gouden Eeuw

Onder David IV (David de Bouwer) verdubbelt de omvang van het Georgische koninkrijk en worden de Seltsjoek-Turken verdreven. Een periode van culturele en religieuze bloei breekt aan, die voortduurt onder zijn opvolgers. Onder Koningin Tamar is Georgië het grootst en rijkst. Haar macht strekt uit over het hele Kaukasus-gebied.

Lees meer

Invasie van Timoer en de val van het koninkrijk

Na de Mongoolse invasies van de dertiende eeuw wordt het Koninkrijk Georgië opnieuw opgebouwd. De invasies en verwoestingen tussen 1386 en 1403 door de krijgsheer Timoer komt het koninkrijk echter niet meer te boven. Eind vijftiende eeuw valt Georgië uiteen in kleine, rivaliserende koninkrijkjes.

Lees meer

Verdrag van Georgievsk

Het Verdrag van Georgievsk wordt ondertekend door Koninkrijk Kartli-Kacheti en het Russische Rijk. Dit oostelijke deel van Georgië wordt nu een Russisch protectoraat. Overigens: in 1983 wordt het tweehonderjarige bestaan van het verdrag gevierd met de inhuldiging van het “Rusland-Georgië Vriendschapsmonument” dichtbij Goedauri.

Lees meer

Democratische Republiek Georgië

De Democratische Republiek Georgië wordt opgericht terwijl de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie het Russische Rijk uiteen doen vallen. De republiek wordt geleid door de Georgische Sociaal Democratische Partij (de mensjewieken).

Lees meer