De eerste oliebron ter wereld

De eerste oliebron werd met moderne technologie aangeboord ten zuiden van Bakoe. De negentiende eeuwse boom is terug te zien in de straten van Bakoe met een specifieke bouwstijl uit die periode. De olie industrie brengt Azerbeidzjan nog steeds welvaart en een zekere onafhankelijkheid van Rusland en andere oliestaten, maar..Lees verder

Lees meer

Deel van de Sovjet-Unie

Het Rode Leger bezette Azerbeidzjan en de Socialistische Republiek Azerbeidzjan werd uitgeroepen. In 1922 was Azerbeidzjan deel van de Transkaukasische Sovjet Federale Republiek, een van de stichters van de Sovjet Unie. In 1936 kwam er een eind aan deze Transkaukasische republiek en werd Azerbeidzjan een aparte republiek onder de Sovjet-Unie.

Lees meer

Begin van de oorlog in Nagorno-Karabach

Nagorno-Karabach zocht aansluiting bij Armenië maar in deze regio leefden ook veel Azeris. Gevolg van de spanningen is dat de Armeense minderheid Azerbeidzjan begon te verlaten en Azeris naar Nagorno-Karabach trokken. In de stad Sumqayit kwamen minstens 26 Armeniërs en 6 Azeris door geweld om het leven.

Lees meer

Azerbeidzjaanse onafhankelijkheid

Met het uiteenvallen van de Sovjet Unie stemde het Azerbeidzjaanse parlement ervoor om onafhankelijk te worden. Nagorno-Karabach riep ook de republiek uit en het Armeens-Azerbeidzjaanse conflict over deze regio laaide weer op. In 1992 worden 600 Azeris gedood op de vlucht voor een Armeense aanval. Ayaz Mutallibov werd verkozen tot..Lees verder

Lees meer

Wapenstilstand in Nagorno-Karabach

Armenië, Azerbeidzjan en Nagorno-Karabach tekenen een wapenstilstand. Etnische Armenen houden de macht in Nagorno-Karabach. Azerbeidzjan tekent in hetzelfde jaar het ‘contract van de eeuw’ met internationale partijen voor de exploitatie van drie olievelden in de Kaspische zee.  

Lees meer

Het Latijns schrift wordt de standaard

Het Azerbeidzjaans (ook bekend als het Azeri) is een Turkse taal. De Azerbeidzjaanse overheid koos in 2001 definitief voor het ons bekende Latijnse schrift. Het Azerbeidzjaans werd eerder in het Perzische en Russisch cyrillische schrift geschreven omdat Azerbeidzjan door de eeuwen heen deel uitmaakte van het Perzische en Russische rijk.

Lees meer

Eurovisie songfestival

Azerbeidzjan won het songfestival in 2011 en mocht aansluitend het evenement organiseren waarvoor het land speciaal de Crystal Hall bouwde. Azerbeidzjan investeert veel oliegeld in de organisatie van grote internationale (sport)evenementen. Daarmee ligt ook de mensenrechtensituatie onder een vergrootglas.

Lees meer

Rotstekeningen Gobustan

De 6000 rotstekeningen in Gobustan bestrijken samen wel 40.000 jaar geschiedenis. Van ver voor onze jaartelling tot aan de middeleeuwen werden op de Azerbeidzjaanse rotsen de jacht, schepen, flora en fauna afgebeeld.

Lees meer

Sassaniden

In de oudheid was Azerbeidzjan onderdeel van verschillende rijken, met als laatste het Perzische Sassanidenrijk. In de zevende eeuw was dit rijk verzwakt door interne machtsstrijd en vele oorlogen tegen de Byzantijnen.

Lees meer

Arabisch kalifaat

De verschillende rijken op de Kaukasus konden geen weerstand bieden aan de oprukkende Arabieren in de zevende eeuw. Het eind van de Sassaniden betekende ook het einde van hun Zoroastrische religie. De christelijke Kaukasische Albanezen werden ook verslagen door de Arabieren en ze brachten de islam naar Azerbeidzjan, wat er..Lees verder

Lees meer