Anarchie

Het nieuwe, geliberaliseerde financiële systeem van Albanië stort in doordat het gebaseerd is op allerlei frauduleuze constructies. Rellen breken uit en een internationale troepenmacht onder leiding van Italië wordt naar het land gestuurd.

Lees meer

Venetië, Sicilië en Byzantium twisten om Albanië

Tijdens de Vierde Kruistocht en de decennia daarna voeren het Byzantijnse Rijk, het Koninkrijk Sicilië-Napels en de Republiek Venetië, evenals Albanese edelen, oorlog om Albanië. In 1272 sticht Karel I van Napels het Koninkrijk Albanië. Eind dertiende eeuw mengt het Koninkrijk Servië in de strijd om Albanië.

Lees meer

Ottomanen veroveren Albanië

Vanaf eind veertiende eeuw tot en met de vijftiende eeuw verovert het Ottomaanse Rijk geleidelijk de gebieden waar voorheen Albanese prinsen het voor het zeggen hadden. Durrës, de laatste grote Albanese stad, wordt in 1501 veroverd. Hiermee begint een periode van meer dan vierhonderd jaar Ottomaanse heerschappij.

Lees meer

Opstand van Skanderbeg

Skanderbeg, een Albanese gouverneur, keert zich tegen de Ottomaanse Sultan en begint een opstand die vijfentwintig jaar voortduurt. In 1478 sterft Skanderbeg en heroveren de Ottomanen nagenoeg alle Albanese gebieden op de rebellen. Skanderbeg is nog steeds de nationale held van het land.

Lees meer

Liga van Prizren

Na de Russisch-Turkse Oorlog, waarbij de Ottomanen verslagen worden, komen Albanese leiders samen in Prizren om zich uit te spreken voor een verenigd Albanië onder de Ottomaanse Sultan. Ze vrezen de ambities van hun Balkan-buren nu het Ottomaanse Rijk verzwakt is. Langzaamaan radicaliseert de groep tot een onafhankelijkheidsbeweging. In de..Lees verder

Lees meer

Wilhelm zu Wied wordt vorst van Albanië

In 1913 wordt met het verdrag van Boekarest de Tweede Balkanoorlog beëindigd en wordt een onafhankelijk Albanië opgericht. De half-Nederlandse, half-Duitse Wilhelm zu Wied wordt vorst van Albanië, maar al snel breekt de Eerste Wereldoorlog uit, waarbij Albanië bezet raakt door Italië, Frankrijk, Servië en Griekenland.

Lees meer

Bezetting en chaos

In 1920 nemen de Albanezen de wapens op tegen de bezetters. Ze verdrijven de Italianen en worden uiteindelijk erkend door de Volkenbond. In 1921 wordt het land binnengevallen door Joegoslavië, maar de Volkenbond dwingt de Joegoslaven om terug te trekken.

Lees meer