Banden worden verbroken met de Sovjets
Albanië raakt langzaam maar zeker geïsoleerd als Chroesjtsjov in 1956 het door Hoxha geliefde stalinisme veroordeelt. In 1960 steunt Albanië China in het diplomatieke conflict tussen Mao’s China en de Sovjet-Unie en in 1961 worden officiële relaties tussen het land en de Sovjet-Unie verbroken.
Lees meerBanden worden ook verbroken met China
Na de dood van Mao in 1976 verkoelen ook de banden met China.
Lees meerHoxha verlaat het toneel
Geleidelijk geeft Hoxha meer macht aan Ramiz Alia, die de macht overneemt als Hoxha in 1985 sterft. Alia begint in 1989 met economische hervormingen.
Lees meerVal van het communisme
Te midden van sociale en economische crisis worden de eerste vrije verkiezingen gewonnen door de democratische oppositie onder leiding van Sali Berisha.
Lees meerAnarchie
Het nieuwe, geliberaliseerde financiële systeem van Albanië stort in doordat het gebaseerd is op allerlei frauduleuze constructies. Rellen breken uit en een internationale troepenmacht onder leiding van Italië wordt naar het land gestuurd.
Lees meerAlbanië wordt lid van de NAVO
In 2008 nodigt de NAVO Albanië uit om lid te worden. Dit proces wordt afgerond in 2009.
Lees meerHet Vorstendom Arbër wordt opgericht
Het Vorstendom Arbër is het eerste Albanese staatje, met als hoofdstad Krujë.
Lees meerVenetië, Sicilië en Byzantium twisten om Albanië
Tijdens de Vierde Kruistocht en de decennia daarna voeren het Byzantijnse Rijk, het Koninkrijk Sicilië-Napels en de Republiek Venetië, evenals Albanese edelen, oorlog om Albanië. In 1272 sticht Karel I van Napels het Koninkrijk Albanië. Eind dertiende eeuw mengt het Koninkrijk Servië in de strijd om Albanië.
Lees meerOttomanen veroveren Albanië
Vanaf eind veertiende eeuw tot en met de vijftiende eeuw verovert het Ottomaanse Rijk geleidelijk de gebieden waar voorheen Albanese prinsen het voor het zeggen hadden. Durrës, de laatste grote Albanese stad, wordt in 1501 veroverd. Hiermee begint een periode van meer dan vierhonderd jaar Ottomaanse heerschappij.
Lees meerOpstand van Skanderbeg
Skanderbeg, een Albanese gouverneur, keert zich tegen de Ottomaanse Sultan en begint een opstand die vijfentwintig jaar voortduurt. In 1478 sterft Skanderbeg en heroveren de Ottomanen nagenoeg alle Albanese gebieden op de rebellen. Skanderbeg is nog steeds de nationale held van het land.
Lees meer