Armenië
Een klein land op de breuklijn van grootmachten
Ingeklemd door Iran, Rusland en Turkije, met een unieke cultuur en geschiedenis. Ontdek Armenië nu met Eastpackers!
Unieke geschiedenis
In de oudheid was Armenië een van de grote centra van beschaving van de wereld. In de middeleeuwen kwam er echter een eind aan de onafhankelijkheid van de Armeniërs; hun gebieden werden veroverd door de Perzen, Ottomanen en uiteindelijk de Russen. Het oostelijke deel van Armenië, dat nu de Republiek vormt, werd door het Russische Rijk geannexeerd en werd later een Sovjet-republiek. Het westelijke deel bleef onder Ottomaans gezag. Hier leden de Armeniërs tijdens de vroege twintigste eeuw onder etnisch geweld, pogroms, deportaties en uiteindelijk de Armeense genocide in 1915. Mede hierdoor is er een wereldwijde Armeense diaspora.
Armeense gastvrijheid
Ontdek met Eastpackers de Armeense gezelligheid en keuken! Volgens een Armeens gezegde "behoort de gast tot God" en dit laten de Armeniërs merken in hun gastvrijheid. Armeens eten barst van de granaatappels, aubergine, walnoten en lamsvlees. Bovendien hebben de Armeniërs hun eigen platbrood dat al eeuwenlang op dezelfde wijze wordt gemaakt: lavash. Tijdens de vorige eeuw leverde Armenië cognac aan de gehele Sovjet-Unie en het Armeense merk Ararat is nog steeds geliefd in de voormalige Sovjet-republieken.
Sprookjesachtige kloosters
In 301 na Christus werd Armenië het eerste land ter wereld dat het christendom overnam als staatsreligie. Geen wonder dus dat het land barst van de kathedralen en kloosters. Ten westen van de hoofdstad Jerevan ligt het klooster Chor Virap, waar de stichter van de Armeense kerk, Gregorius de Verlichter, dertien jaar lang gevangen werd gehouden en vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de besneeuwde Ararat, nationaal symbool van het Armeense volk. Dezelfde Gregorius stichtte Geghard in de derde eeuw, een klooster deels uitgehakt in de bergwand. In het zuiden ligt het klooster Tatev, te bereiken met een kilometerslange kabelbaan.
Sovjet-architectuur
Armenië is rijk aan bijzondere Sovjet-architectuur. Boven het Sevan-meer zweeft bijvoorbeeld een betonnen avantgarde hotel uit de jaren ’30, waar Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir op bezoek waren in de jaren ’60. In de tweede stad van het land, Gjoemri, vind je stalen fonteinen, torenhoge grijze sculpturen en rode reliëftekeningen uitgehakt in de gevel van het treinstation. Jerevan zelf wordt vaak de “roze stad” genoemd, vanwege de eindeloze rijen Sovjet-flatgebouwen in roze pastelkleuren.
Info
-
Officiële naam: Republiek Armenië
-
Regeringsvorm: Presidentiële republiek met meerpartijenstelsel
-
Inwoneraantal: 2,96 miljoen
-
Oppervlakte: 29.743 km²
-
Hoofdstad: Jerevan
-
Officiële taal: Armeens
-
Valuta: Armeense dram
-
Grootste religie: Armeens-Apostolische Kerk (94,7%)
-
Nationale feestdag: 21 september (Onafhankelijkheidsdag)