Als vrijwilliger met Eastpackers naar Slowakije

Het tussenjaar van Daniëlle gaf nieuwe inzichten

Op de Eastpackers-app werd een foto gedeeld van ene ‘Daniëlle;’ het was een screenshot van haar op het NOS Journaal. Waarom was Daniëlle van Sprundel (19) op het journaal en wat is haar relatie met Eastpackers?  Je leest het in deze blog. 

Als Daniëlle de webcam aanzet, zit ze op haar bed. “Mijn bureau is een chaos, dus ik ben even hier gaan zitten.” Ze lacht een beetje, maar is niet iemand die lastig uit haar woorden komt. Integendeel. De muur waar ze tegenaan leunt, is donkerrood. 

Je was op het journaal!?

Daniëlle: “Ja, toen ik terugkwam uit Slowakije, waar ik dus met Eastpackers als vrijwilliger heen was geweest, ben ik gestart bij Jongeren Milieu Actief. Ik heb tijdens mijn vrijwilligerswerktijd met Eastpackers vooral met mensen gewerkt, maar daardoor juist ontdekte dat ik meer met het thema ‘duurzaamheid’ wil doen. Dat heeft mijn tussenjaar met Eastpackers in elk geval opgeleverd, want ik wilde eerst psychologie studeren, maar nu ga ik in Wageningen studeren en wil ik een bijdrage leveren aan het oplossen van de milieuproblemen.” 

 

Wat heb je dan gedaan met Eastpackers?

Daniëlle: “Ik heb eigenlijk twee dingen opgepakt. Ik heb gewerkt op een privéschool, met kinderen.” Ze slaat de hand voor haar mond. “Dat heb ik wel een beetje onderschat. Want die kinderen kunnen geen Engels! Er was dus, op z’n zachtst gezegd, een taalbarrière. Maar dat maakte het contact wel heel speels.” Ook werkte Daniëlle in een gehandicaptencentrum. “Daar was het Engels veel beter en ze probeerden het echt voor me. Het was heel gaaf om ook met een totaal andere doelgroep te werken. De kerstdagen kwamen eraan en we hebben toen samen een kerstmarkt georganiseerd.” 

Als ik vraag wat Daniëlle ervan heeft opgestoken, zegt ze: “Je wordt geforceerd om het rustig aan te doen. Van mezelf ben ik best chaotisch en wil ik alles tegelijk. Dus dat neem ik wel mee.” Als Daniëlle haar ogen dicht doet en denkt aan het centrum voor mensen met een handicap ziet ze zichzelf binnenlopen en de Slowaken haar warm begroeten. “Ik kreeg elke dag heel veel knuffels, dat was super fijn.” 

Hoe was Bratislava? 

Daniëlle gaat weer even recht zitten op bed. “Zoveel flats, niet normaal! Echt bijna geen normale, lage huizen. Allemaal uit het Sovjettijdperk, voor mijn gevoel. Maar de binnenstad is wel heel mooi hoor, klein, maar boordevol historie. Als je door de poort heen bent, waan je jezelf in een hele andere wereld. Ik woonde trouwens dicht bij het bos, dus ik heb ook wel echt genoten van de natuur om Bratislava heen.


“Het centrum van Bratislava is niet te vergelijken met de wijken erbuiten, het is echt een hele andere wereld!” 

 

Heb je ook het gevoel dat je bij Eastpackers hoort?

Daniëlle: “Ja absoluut, Eastpackers heeft mijn jaar gered, want ik kreeg vlak van te voren te horen dat mijn vrijwilligerswerk niet door kon gaan. Via Eastpackers was echter meer mogelijk, zij hebben me last minute geholpen en inmiddels weet ik hoeveel werk het is om een vrijwilliger te ondersteunen.” Daniëlle lacht weer eventjes. “Mijn mentor was Ruben Baarda. Hij heeft mij echt enorm geholpen. Een hele relaxte kerel met positieve vibes, die heel goed kan luisteren. Hij zat er niet te dicht op, ik kreeg veel vrijheid. Precies genoeg in de begeleiding, niet te bemoeizuchtig. Als je zegt dat ze het in die app over ‘onze’ Daniëlle hebben, snap ik dat wel. Het is ook ‘mijn’ Eastpackers!” 

 

“Eastpackers heeft mijn jaar gered!”

 

Volgend jaar ook een tussenjaar? Met ons kun je gratis op pad. Klik hier voor meer informatie. Of lees meer over de ervaring van Daniëlle in Slowakije.