Daniëlle

Slowakije

Daniëlle

3 maanden in Slowakije

Mijn verhaal:

Ik werkte op een privé basisschool en hielp daar met Engelse lessen, knutselactiviteiten en knuffelen. Daarnaast ben ik halverwege ook gestart met werken bij een soort woongroep met gehandicapte mensen. Hier moest ik helpen met de voorbereidingen voor kerst. Ik moest dingen maken met keramiek en zelfgemaakt eten in verpakkingen stoppen voor de verkoop.

Ik heb geleerd om te zeggen wanneer iets me niet bevalt. Mensen zijn vaak meedenkend en kunnen je helpen, dus je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Daarnaast ben ik iets zelfstandiger geworden omdat dit de eerste keer is dat ik op mezelf woonde.

Lees hier meer over mijn ervaringen.

 

Ik werd altijd gelukkig bij het zien van de gezichten van de blije kinderen/gehandicapten als ik binnen liep.

Hoe was je woonsituatie?

Ik woonde in een flat, een vrij ruim appartement. Er waren twee slaapkamers, eerst heb ik een tijdje de slaapkamer gedeeld maar daarna had ik de slaapkamer voor mezelf.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Toen ik begon was er een andere vrijwilliger uit Turkije. Ze is aardig, en we hielpen elkaar met kleine dingen. Desondanks hadden we niet echt een klik en hebben we dus niet zoveel samen ondernomen. Een maand later kwam er nog een Nederlandse vrijwiliger bij, daar kon ik het goed mee vinden. Dit was erg gezellig.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Ik heb alleen de on-arrival training gehad. Helaas was deze online, uiteraard begrijpelijk in deze tijd. Ik vond het soms een beetje langdradig, maar er werden ook oprecht interessante dingen uitgelegd. Ook was het fijn om toch andere vrijwilligers te kunnen ontmoeten.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Voornamelijk de taal die anders is. Ik heb het idee dat er hier nog niet zoveel Engels gesproken wordt, dit maakt het moeilijk om met mensen in bijv. de supermarkt te communiceren.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Voor mij was het prima, het was niet zo dat we iedere week contact hadden, maar ik vind dit ook niet nodig. Ik vond het fijn om de ruimte te krijgen en niet iedere 3 seconden te hoeven zeggen hoe het gaat. Wanneer het nodig was kreeg ik goede begeleiding. Ruben doet zijn werk erg goed!

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Het was niet altijd makkelijk, maar ik heb best wel veel geleerd hier. Ik heb er van genoten, het was een avontuur. Al met al was het een mooie tijd hier.