Ja hoor, we mogen weer! Een soort van dan. Nu de dagen korter worden en een lange, druilerige Hollandse herfst voor de deur staat, is er niets leuker dan weg te dromen bij enkele heerlijke Oost-Europese citytrips. Ondanks dat Praag, Krakau en Boedapest prachtige bestemmingen zijn, kijken wij bij Eastpackers graag verder dan deze wereldberoemde steden. In deze blog brengen we je vijf minder bekende steden onder de aandacht ten oosten van de Elbe.
1. Kaunas
Het zou goed kunnen dat je aankomend jaar meer van deze relatief onbekende Litouwse stad zult horen. Kaunas is in 2022 namelijk culturele hoofdstad van Europa. Ondanks dat deze titel vooral van symbolische aard is, leidt dit predicaat in bijna alle gevallen tot een flinke toeristische impuls. In Kaunas proberen ze handig in te spelen op de mogelijke komst van duizenden extra bezoekers, getuige de schitterende site die is opgetuigd door de lokale VVV.
Kaunas is de tweede stad van Litouwen en de voormalige hoofdstad van het land. Tussen de twee wereldoorlogen was Vilnius immers in handen van de Polen. Met de komst van allerlei politieke, culturele en economische bedrijvigheid kende Kaunas een ware bloeiperiode. Er verrezen allerlei prachtige gebouwen in een kenmerkende jaren dertig art-deco stijl. Nergens ter wereld wordt deze architectuurstroming zo goed vertegenwoordigd als in Kaunas. Neem vooral een kijkje bij de enorme Christ’s Resurrection Church, net buiten het centrum. Het schitterende uitzicht vanaf het dak van deze kerk zul je niet snel vergeten.
2. Lodz
Enkele honderden kilometers naar het zuiden, ongeveer ter hoogte van het geografisch middelpunt van Polen, vinden we Lodz. In tegenstelling tot Krakau, kent Lodz geen oude charmante binnenstad. Tot diep in de 19e eeuw was het niet veel meer dan een veredeld dorp. Dit alles veranderde met de industriële revolutie, waardoor Lodz voor even het middelpunt was van de Europese textielindustrie. De stad had dan ook de weinig eervolle bijnaam ‘Manchester van het Oosten’. Hoe anders is dit nu. Lodz is namelijk up-and-coming.
Een van de beste dingen die je kunt doen in Lodz, is een wandeling maken door de Piotrkowskastraat – met ruim vier kilometer de langste winkelstraat van Europa. Aan deze straat staan pompeuze stadspaleizen van rijke fabriekseigenaren, die in het verleden het zicht op de uitgestrekte industriegebieden enigszins moesten verhullen. Gelukkig wordt anno 2021 dit industriële verleden volledig omarmd en zijn veel van de oude fabriekscomplexen omgetoverd tot hippe winkelcentra en evenementenlocaties. Het meest beroemde voorbeeld hiervan is zonder twijfel Manufaktura. Sla ook zeker de fantastische street art in Lodz niet over!
3. Liberec
In buurland Tsjechië houden ze ook van industrieel erfgoed. Net als Lodz was de Noord-Tsjechische stad Liberec een centrum voor de textielnijverheid. De stad was de grootste industriestad van de regio en werd daarom – weinig origineel – het ‘Manchester van de Bohemen’ genoemd. Desondanks kent Liberec ook nog een gezellige oude stad waar dankzij de jonge studentenbevolking veel te doen en beleven valt.
Maar Liberec is meer dan alleen oude industrie. De stad is een belangrijk buitensportcentrum. Zo is er een groot skigebied waar de laatste jaren flink in is geïnvesteerd. Als er geen sneeuw ligt is het echter heerlijk wandelen in de omgeving, zeker in de herfst. Test je conditie en loop omhoog richting de mythische Ještěd Tower, bovenop een berg net buiten Liberec. Ook wij bij Eastpackers zullen deze toren aandoen tijdens onze Traces of Socialism-reis dit najaar. Geïnteresseerd? Er zijn nog enkele plekken vrij dus wees snel en boek!
4. Iasi
De kans is groot dat je nog nooit hebt gehoord van deze Roemeense stad – en we nemen je dit niet kwalijk. Iasi (spreek uit als Jash) wordt vaak over het hoofd gezien door toeristen. Volledig onterecht natuurlijk! Iasi is de vroegere hoofdstad van Moldavië, een middeleeuws vorstendom dat naast een deel van Roemenië ook de gehele Republiek Moldavië besloeg. Tegenwoordig doet alleen nog het magnifieke Cultuurpaleis denken aan deze hoogtijdagen. Deze neo-gotieke reïncarnatie van het oude vorstelijk hof is een onbetwist hoogtepunt van je bezoek aan Iasi.
Naast dit architectonisch geweld is Iasi ook een buitengewoon prettige stad om een paar dagen tot rust te komen. De vele studenten, waaronder die van de oudste universiteit van Roemenië, zorgen voor een levendige sfeer – mede dankzij de talloze restaurants, cafés en koffiebars. Iets buiten Iasi vind je bovendien verschillende prachtige, aan de buitenkant beschilderde Roemeens-orthodoxe kerkjes. Huur een auto en ga op pelgrimstocht langs dit off-the-beaten track Unesco-werelderfgoed!
5. Plovdiv
Onze laatste citytrip-tip is, net als Kaunas aankomend jaar, culturele hoofdstad van Europa geweest. Erg verwonderlijk is dit niet, aangezien het Bulgaarse Plovdiv een ware crossroads of cultures is. Dit is vooral te danken aan het feit dat de geschiedenis van Plovdiv maar liefst 8000 jaar terug gaat, wat de stad één van de oudste plaatsen van Europa maakt.
Net als Rome is Plovdiv gebouwd op zeven heuvels. Verschil is alleen dat Plovdiv veel ouder is dan de voormalige hoofdstad van het Romeinse Rijk. Ondanks dat nog maar weinig doet herinneren aan de tijd dat Plovdiv ‘Philippopolis’ werd genoemd, zijn er enkele ruïnes die je niet mag overslaan bij een bezoek aan de stad. Vooral het goed bewaarde Romeinse theater is een absolute must see. De belangrijkste reden voor een citytrip naar Plovdiv blijft echter de romantische de oude binnenstad. Hier vind je naast Romeinse overblijfselen ook Thracische, Byzantijnse, Ottomaanse en Bulgaarse sporen.
Maar als de zon ondergaat, haast je dan naar Nebet Tepe, één van de eerder genoemde zeven heuvels vanwaar je prachtig uitzicht hebt op de minaret van de Vrijdagmoskee in het centrum van Plovdiv – een aanwijzing dat het Nabije Oosten inderdaad niet ver meer is.