Traces of Socialism

16 - 24 oktober 2021

Ontdek de vele overblijfselen van het socialistische tijdperk op deze off the beaten track trip door Oost-Duitsland, Tsjechië en Polen

Max 14 deelnemers
Fantastische natuur
Socialistische architectuur
Met het lokale OV
Bepaal je eigen prijs
Alles over deze reis

Reis met Eastpackers naar onbekende plekken dichterbij huis. In Traces of Socialism ontdekken we de verborgen politieke en industriële geschiedenis van het voormalige Oostblok in Oost-Duitsland, Tsjechië en Polen. Je bezoekt off the beaten track bestemmingen zoals de verlaten “verboden stad” Wünsdorf in de Oost-Duitse bossen, een oude Stasi gevangenis en vakantieresorts uit de Sovjettijd. We maken de ervaring compleet met tal van alternatieve stedenbestemmingen, zoals de socialistisch-industriële modelstad Zlín in het zuiden van Tsjechië en Katowice in de steenkoolgordel van Polen. En het beste is: je bepaalt zelf wat je betaalt,  want deze reis is onderdeel van het Eastpackers Pay-What-You-Want aanbod. 

Traces of Socialism is de ultieme reis voor liefhebbers van geschiedenis, avontuur en architectuur: een tijdreis naar het socialistische verleden van de landen achter het IJzeren Gordijn. Dat verleden is soms goed verborgen, diep weggestopt in de bossen, of aan de randen van steden die de 21e eeuw hebben omarmd. Zo bezoeken we in Oost-Duitsland de ‘verboden stad’ Wünsdorf, het hoofdkwartier van het Rode Leger in de DDR. Hier staat Lenin nog fier op zijn sokkel, en wachten het verlaten theater, zwembad en bunkers om (her)ontdekt te worden. Verder staan onder andere een vergeten spoorlijn (waar we in speciale voertuigen zelf overheen rijden) en de voormalige Stasi High Security Prison in het Oost-Duitse Bautzen op het menu. In Bautzen maken we ook kennis met de Sorben: een kleine Slavische bevolkingsgroep die zich de erfgenamen weten van de vergeten regio Lusatië, opgeslokt en opgedeeld door de grote naoorlogse machten.

Onderweg van Oost-Duitsland naar Zuid-Polen slaap je als een ware socialistische partijbaas in de mooiste hotelcomplexen die de arbeidersstaten hebben opgeleverd: de futuristische Jested tv-toren bovenop een berg in het Tsjechische Liberec; een wellnesspaleis aan de voet van het Reuzengebergte in het Poolse resort Szklarska Poreba en het iconische stalinistische megahotel International in Praag. Tussen deze spectaculaire overnachtingen door, bezoeken we een aantal fantastische locaties die in de meest recente opnames van Wie is de Mol? voorbij hebt kunnen zien komen. In het noorden van Tsjechië hiken we door het Boheemse paradijs, het gebied dat bekend staat om zijn imposante rotszuilen. Onderweg van Praag naar Ostrava maken we een stop in Zlín, waar we ondermeer de eyecatcher van de stad, de Bata Skyscraper, met unieke paternosterlift, gaan bezoeken.

En oja, we hebben ook aandacht voor de spectaculaire transformatie die grote delen van het voormalige Oostblok de afgelopen jaren hebben ondergaan. In steden zoals het Tsjechische Ostrava en Poolse Katowice laten we zien hoe reusachtige kolen,- en staalfabrieken inmiddels zijn getransformeerd in culturele hotspots met geweldige musea, restaurants en bars.

Misschien nog wel het mooiste van deze reis? Je bepaalt na afloop je eigen prijs, en gaat de reis niet door, vanwege bijvoorbeeld een oranje reisadvies? Dan doen wij niet moeilijk en krijg je je geld terug. Dat is de zekerheid die Eastpackers je biedt in onzekere Coronatijden.

Programma
Data & Prijzen
Galerij
Video
Kleine lettertjes

Deze reis

Avontuur
Geschiedenis
Architectuur
Natuur
Steden

Inclusief

 • Alle reiskosten
 • Transfers tussen steden
 • Unieke accommodaties met veel geschiedenis
 • Off the beaten track trips
 • Eigen app met reistips
 • Dagelijks ontbijt
 • Toerismebelasting en brandstofheffingen
 • CO₂ compensatie voor de vlucht

Waarom deze reis boeken?

 • Leer alles over het socialistische verleden in het Oostblok

 • Compact programma

 • Kleine groep van max 14 deelnemers

 • Bepaal zelf wat je betaalt

 • Afwisselende accommodaties

 • Reis met het lokale OV

 • Alle entreegelden en excursies inbegrepen

 • Op reis met leeftijdsgenoten

 • Veel aandacht voor geschiedenis, cultuur en natuur

Dit moet je verder weten over deze reis

Wie gaan er mee?

Bij Eastpackers ga je altijd op pad met een leuke groep mensen van ongeveer je eigen leeftijd. Onze reizen zijn gericht op deelnemers van 18 tot circa 37 jaar. De gemiddelde leeftijd op deze reis ligt rond de 29 jaar. Lees hieronder meer over de deelnemers die zich tot nu toe aanmeldden.

4 man
3 vrouw
7 vrij
7 solo
0 samen

Ervaringen

Marjolein Koster
Marjolein Koster
Deelnemer 2019

Het was voor mij de eerste keer dat ik met een groepsreis meeging, maar ik heb echt hele leuke mensen ontmoet die ik nog steeds regelmatig spreek. 

Alida van der Hoff
Alida van der Hoff
Deelnemer 2018

Het was een fantastische ervaring! Het programma was inhoudelijk erg interessant; de reisleider wist veel bijzondere verhalen te vertellen. Daarnaast vond ik het fijn om in een groep met gelijkgestemden te zitten: qua leeftijd, achtergrond, interesses en (reis)ambities.

Roos van den Bekerom
Roos van den Bekerom
Deelnemer 2018

Prima accommodaties, vol en afwisselend programma en goede reisleiding. Voor een lage prijs kan je al backpackend veel zien van bijzondere landen in een gezellige groep. 

Reisleider

Deze reis wordt begeleid door Hans Hindriks. Hans is de oprichter van Eastpackers en maakte sinds 2005 meer dan 150 reizen voor Eastpackers. Op de reizen van Hans weet je bovendien zeker dat je in de leukste restaurants terecht komt, want hij heeft een scherpe neus voor hippe Oostblokhoreca. Voor oude trams, brutalistische gebouwen en obscure dictators mag je hem ook altijd wakker maken. Of houdt hij jou uit je slaap.

Wil je Hans vragen waarom Katowice de upcoming stad van Polen is?

hans@eastpackers.nl

FAQ

Hoe zwaar en comfortabel is deze reis?

Dit is een avontuurlijke reis met een afwisselend programma en een aantal sportieve activiteiten. Een basisconditie is echter voldoende.

We maken tijdens deze reis gebruik van prima accommodaties, maar de Eastpackersreizen zijn geen luxereizen. Vanwege de Coronasituatie deel je geen sanitair met andere reizigers en slapen maximaal 4 deelnemers met minimaal 1.5 meter afstand in dezelfde kamer.

De herfst in Centraal-Europa is vergelijkbaar met Nederland met temperaturen rond de 12-18 graden. In de bergen kan het kouder zijn. Af en toe een regenbui is niet ongebruikelijk. Zorg dus dat je kleding voor verschillende weerstypen bij je hebt.

Hoe flexibel is het programma?

Wij bieden elke dag een goed gevuld programma aan. Deelname aan de activiteiten is echter nooit verplicht en je kunt er ook alleen of in kleine groepjes op uit trekken.

Kan ik een privékamer of tweepersoonskamer boeken?

Je kunt tegen een toeslag een kamer voor twee personen of één persoon boeken (op basis van beschikbaarheid). De meerkosten voor een tweepersoonskamer bedragen € 100 per persoon voor de gehele reis en € 200 voor een eenpersoonskamer. Deze kosten vallen buiten het Pay-What-You-Want aanbod.

Ik volg een speciaal dieet. Levert dat problemen op?

De Centraal-Europese keuken serveert veel vleesgerechten, maar het is al lang niet meer zo dat de enige groente een simpele salade is. Met name in de grote steden is er een grote verscheidenheid aan eetgelegenheden, maar houd er rekening mee dat de menukeuze voor deelnemers die een speciaal dieet volgen soms beperkt(er) kan zijn.

Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?

Voor deze reis geldt een Pay-What-You-Want aanbod. Je betaalt voor vertrek een borg en bepaalt na vertrek wat je de reis waard vond. Eastpackers gebruikt je borg om je reiskosten (vluchten, transfers ter plekke en alle lokale OV), overnachtingen en alle activiteiten (vooruit) te betalen. Ook regelen we dagelijks een eenvoudig ontbijt. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Tsjechië en Polen zijn geen dure vakantiebestemmingen. Reken op circa € 15 per dag voor maaltijden, afhankelijk van je bestedingspatroon. De prijzen in Duitsland zijn vergelijkbaar met de Nederlandse prijzen. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig, tot maximaal € 40 afhankelijk van grootte en gewicht. Optionele kosten vallen buiten het Pay-What-You-Want aanbod.

Betekent Pay-What-You-Want dat ik niets hoef te betalen voor deze reis?

Voor reizigers en reisorganisaties heeft de uitbraak van het Coronavirus tot veel onzekerheid geleid. In veel landen hebben overheden maatregelen genomen die toerisme bemoeilijkten of onmogelijk maakten. De huidige situatie vraagt daarom om flexibiliteit en creativiteit, en het besef dat we ons in een unieke situatie bevinden die ons voor logistieke en financiële uitdagingen stelt.

Als stichting zonder winstoogmerk hebben wij de afgelopen jaren een buffer opgebouwd waarmee we de huidige situatie aankunnen. Wij hebben niet geïnvesteerd in dure kantoorpanden of marketingcampagnes en werken grotendeels met liefhebbers, die op vrijwillige basis hun tijd, kennis en enthousiasme inzetten. Omdat reizen organiseren onze passie is, willen we het onze reizigers zo aantrekkelijk mogelijk maken om samen met ons op verantwoorde wijze unieke plekken te bezoeken.

We kunnen dit jaar minder dan anders garanderen dat alles zal gaan volgens plan, en daarom vragen we geen vaste prijs voor deze reis. We garanderen wel dat we ons maximaal inzetten om jou, ondanks de onzekere situatie, een bijzondere reiservaring te bezorgen. We hopen dat je onze inzet op waarde schat en dat Eastpackers ook in het tijdperk ná Corona voor jou en anderen mooie reizen mag blijven aanbieden. Om dat mogelijk te maken hopen wij op een bijdrage die recht doet aan onze inzet en de kosten die we maken.

Kan ik een lagere borg betalen?

Eastpackers gebruikt de borgsom om de kosten voor vervoer, accommodaties en activiteiten vooruit te betalen. Wij vragen een borg waarvan de hoogte ongeveer gelijk staat aan de totale kosten per persoon die wij vóór vertrek maken. Ons Pay-What-You-Want aanbod is daarmee geen vrijblijvende optie op deze reis. Na jouw boeking gaan wij namelijk meteen voor je aan de slag en maken wij kosten die we niet kunnen terugkrijgen als je onverhoopt besluit om toch niet mee te gaan. Je kunt dus niet zelf de hoogte van de borg kiezen.

Wat moet ik doen als ik tijdens de reis ziek word?

Word je tijdens de reis ziek , dan verwachten wij dat je niet verder deelneemt aan de groepsreis. We zullen je vragen om je zo snel mogelijk af te zonderen van de groep en raden je aan om terug naar Nederland te reizen of, als dit niet kan, te blijven op de plek waar je je dan bevindt. Als medische hulp nodig is, kan Eastpackers ondersteunen bij het regelen hiervan. Als je de reis door ziekte afbreekt, geldt het Pay-What-You-Want aanbod van Eastpackers onverkort. Je loopt dus geen risico.

Wat gebeurt er als er een negatief reisadvies geldt voor een bestemming?

Wij verwachten dat er geen beperkingen gelden voor reizen naar deze landen in oktober 2021. Mocht het reisadvies voor een regio of een land veranderen dan passen wij de route waar mogelijk aan. Is dit niet mogelijk, dan annuleren wij de reis en krijg je je geld terug.

Welke invloed heeft het Coronavirus op deze reis?

Deze Eastpackersreis is met de grootste zorg samengesteld en aangepast aan de actuele situatie in de landen die we bezoeken. Wij bieden deze reis aan omdat we er vertrouwen in hebben dat wij in Duitsland, Tsjechië en Polen een mooie, avontuurlijke reis kunnen aanbieden, waarbij we alle geldende veiligheidsvoorschriften naleven. De Coronasituatie is echter zonder precedent in onze (reis)geschiedenis, wat betekent dat wij soms zullen moeten improviseren om ons aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit vraagt ook om flexibiliteit van onze deelnemers. Omdat de reisroute en het programma niet in beton zijn gegoten, hanteren wij een Pay-What-You-Want prijsstelling. Als deelnemer bepaal je na afloop van de reis zelf wat je de reiservaring waard vond.

Meer weten over deze reis?

We helpen je graag!

070 262 0000