Traces of Socialism

16 - 24 oktober 2021

Ontdek de vele overblijfselen van het socialistische tijdperk op deze off the beaten track trip door Oost-Duitsland, Tsjechië en Polen

Max 14 deelnemers
Fantastische natuur
Socialistische architectuur
Met het lokale OV
Bepaal je eigen prijs
Alles over deze reis

Reis met Eastpackers naar onbekende plekken dichterbij huis. In Traces of Socialism ontdekken we de verborgen politieke en industriële geschiedenis van het voormalige Oostblok in Oost-Duitsland, Tsjechië en Polen. Je bezoekt off the beaten track bestemmingen zoals de verlaten “verboden stad” Wünsdorf in de Oost-Duitse bossen, een oude Stasi gevangenis en vakantieresorts uit de Sovjettijd. We maken de ervaring compleet met tal van alternatieve stedenbestemmingen, zoals de socialistisch-industriële modelstad Zlín in het zuiden van Tsjechië en Katowice in de steenkoolgordel van Polen. En het beste is: je bepaalt zelf wat je betaalt,  want deze reis is onderdeel van het Eastpackers Pay-What-You-Want aanbod. 

Traces of Socialism is de ultieme reis voor liefhebbers van geschiedenis, avontuur en architectuur: een tijdreis naar het socialistische verleden van de landen achter het IJzeren Gordijn. Dat verleden is soms goed verborgen, diep weggestopt in de bossen, of aan de randen van steden die de 21e eeuw hebben omarmd. Zo bezoeken we in Oost-Duitsland de ‘verboden stad’ Wünsdorf, het hoofdkwartier van het Rode Leger in de DDR. Hier staat Lenin nog fier op zijn sokkel, en wachten het verlaten theater, zwembad en bunkers om (her)ontdekt te worden. Verder staan onder andere een vergeten spoorlijn (waar we in speciale voertuigen zelf overheen rijden) en de voormalige Stasi High Security Prison in het Oost-Duitse Bautzen op het menu. In Bautzen maken we ook kennis met de Sorben: een kleine Slavische bevolkingsgroep die zich de erfgenamen weten van de vergeten regio Lusatië, opgeslokt en opgedeeld door de grote naoorlogse machten.

Onderweg van Oost-Duitsland naar Zuid-Polen slaap je als een ware socialistische partijbaas in de mooiste hotelcomplexen die de arbeidersstaten hebben opgeleverd: de futuristische Jested tv-toren bovenop een berg in het Tsjechische Liberec; een wellnesspaleis aan de voet van het Reuzengebergte in het Poolse resort Szklarska Poreba en het iconische stalinistische megahotel International in Praag. Tussen deze spectaculaire overnachtingen door, bezoeken we een aantal fantastische locaties die in de meest recente opnames van Wie is de Mol? voorbij hebt kunnen zien komen. In het noorden van Tsjechië hiken we door het Boheemse paradijs, het gebied dat bekend staat om zijn imposante rotszuilen. Onderweg van Praag naar Ostrava maken we een stop in Zlín, waar we ondermeer de eyecatcher van de stad, de Bata Skyscraper, met unieke paternosterlift, gaan bezoeken.

En oja, we hebben ook aandacht voor de spectaculaire transformatie die grote delen van het voormalige Oostblok de afgelopen jaren hebben ondergaan. In steden zoals het Tsjechische Ostrava en Poolse Katowice laten we zien hoe reusachtige kolen,- en staalfabrieken inmiddels zijn getransformeerd in culturele hotspots met geweldige musea, restaurants en bars.

Misschien nog wel het mooiste van deze reis? Je bepaalt na afloop je eigen prijs, en gaat de reis niet door, vanwege bijvoorbeeld een oranje reisadvies? Dan doen wij niet moeilijk en krijg je je geld terug. Dat is de zekerheid die Eastpackers je biedt in onzekere Coronatijden.

Programma
Data & Prijzen
Galerij
Video
Kleine lettertjes

Deze reis

Avontuur
Geschiedenis
Architectuur
Natuur
Steden

Inclusief

 • Alle reiskosten
 • Transfers tussen steden
 • Unieke accommodaties met veel geschiedenis
 • Off the beaten track trips
 • Eigen app met reistips
 • Dagelijks ontbijt
 • Toerismebelasting en brandstofheffingen
 • CO₂ compensatie voor de vlucht

Waarom deze reis boeken?

 • Leer alles over het socialistische verleden in het Oostblok

 • Compact programma

 • Kleine groep van max 14 deelnemers

 • Bepaal zelf wat je betaalt

 • Afwisselende accommodaties

 • Reis met het lokale OV

 • Alle entreegelden en excursies inbegrepen

 • Op reis met leeftijdsgenoten

 • Veel aandacht voor geschiedenis, cultuur en natuur

Dit moet je verder weten over deze reis

Wie gaan er mee?

Bij Eastpackers ga je altijd op pad met een leuke groep mensen van ongeveer je eigen leeftijd. Onze reizen zijn gericht op deelnemers van 18 tot circa 37 jaar. De gemiddelde leeftijd op deze reis ligt rond de 29 jaar. Lees hieronder meer over de deelnemers die zich tot nu toe aanmeldden.

4 man
3 vrouw
7 vrij
7 solo
0 samen

Ervaringen

Marjolein Koster
Marjolein Koster
Deelnemer 2019

Het was voor mij de eerste keer dat ik met een groepsreis meeging, maar ik heb echt hele leuke mensen ontmoet die ik nog steeds regelmatig spreek. 

Alida van der Hoff
Alida van der Hoff
Deelnemer 2018

Het was een fantastische ervaring! Het programma was inhoudelijk erg interessant; de reisleider wist veel bijzondere verhalen te vertellen. Daarnaast vond ik het fijn om in een groep met gelijkgestemden te zitten: qua leeftijd, achtergrond, interesses en (reis)ambities.

Roos van den Bekerom
Roos van den Bekerom
Deelnemer 2018

Prima accommodaties, vol en afwisselend programma en goede reisleiding. Voor een lage prijs kan je al backpackend veel zien van bijzondere landen in een gezellige groep. 

Reisleider

Deze reis wordt begeleid door Hans Hindriks. Hans is de oprichter van Eastpackers en maakte sinds 2005 meer dan 150 reizen voor Eastpackers. Op de reizen van Hans weet je bovendien zeker dat je in de leukste restaurants terecht komt, want hij heeft een scherpe neus voor hippe Oostblokhoreca. Voor oude trams, brutalistische gebouwen en obscure dictators mag je hem ook altijd wakker maken. Of houdt hij jou uit je slaap.

Wil je Hans vragen waarom Katowice de upcoming stad van Polen is?

hans@eastpackers.nl

FAQ

Meer weten over deze reis?

We helpen je graag!

070 262 0000