Slowakije

Klein maar fijn (en heel divers)

Slowakije is een klein land is Centraal-Europa dat tot 1989 als Tsjecho-Slowakije in de invloedssfeer van de Sovjet-Unie stond. Vandaag de dag wordt het vooral geroemd om haar prachtige natuurgebieden en vriendelijke bevolking.

Bratislava 1768975 1280 (1)

 
Knusse hoofdstad

Bratislava is de hoofdstad van Slowakije en samen met de prachtige natuurparken, de populairste bestemming voor toeristen. Met iets minder dan een half miljoen inwoners in het geen wereldstad. Wel vind je hier historische architectuur (vooral in Staré Mesto, het historische centrum van de stad), opvallende stadsdelen (zoals Petrzalka, een naoorlogse wijk waar duidelijk een communistische wind waaide) en natuurlijk genoeg uitgaansgelegenheden. Bratislava ligt op slechts een uurtje rijden (of twee uur met de boot over de Donau) van Wenen en is daarom heel goed met de Oostenrijkse hoofdstad te combineren. Het contrast tussen beide steden is overigens enorm.

Brutalisme

Slowakije is zeker niet overgeslagen door socialistische stedenbouwers en architecten. Alleen al in Bratislava zijn twee iconische brutalistische bouwwerken te vinden. De Slovak Radio is een echte klassieker. De bouw van dit 80 meter hoge werk werd voltooid in 1983 en de toren in de vorm van een omgekeerde piramide gold als een hoogtepunt van het socialistisch realisme. De piramide is in 2018 zelfs uitgeroepen tot Slowaaks Nationaal Monument. Een ander (letterlijk) hoogtepunt dat je niet mag missen in de hoofdstad is de Most SNP – Slovenského národného povstania (in het Nederlands: Burg van de Slowaakse Nationale Opstand). Deze hangbrug, uit 1972 is de langste hangbrug met één mast ter wereld.

612px Upside Down Pyramid Bratislava 02 1 1
High Tatras 2119349 1280 2

Hoge Tatra

De Hoge Tatra is een berggebied dat door Lonely Planet in 2019 werd uitgekozen als ‘Best in Europe’. Hierbij werd vooral gekeken naar plekken die nog niet overspoeld zijn door toeristen. De Hoge Tatra is onderdeel van het Slowaaks Nationaal Park Tatra (Tatranský Národný Park) en ligt op de grens van Slowakije en Polen. Het is één van de ruigste gebieden van Europa waar je bruine beren, wolven en de zeldzame Europese lynx tegen kunt komen. Een populaire spot in het gebergte is het Štrbské Pleso-meer, bij het gelijknamige dorp. In de winter is dit de perfecte uitvalsbasis om te skiën op de naastgelegen bergen of schaatsen op het meer. Gerlachovský štít (ook wel Gerlach genoemd) is het hoogste punt van het berggebied op 2.655 meter hoogte. Het park biedt honderden kilometers aan fantastische wandelpaden, duidelijk gemarkeerd, en in verschillende moeilijkheidsgraden.

Slowaaks genieten

De traditionele basiscomponenten van de Slowaakse keuken zijn sinds mensenheugenis melk, aardappelen en kool. Typisch Slowaakse gerechten zijn koolknoedels, waarbij ze hun drie lievelings ingrediënten kunnen gebruiken. De Slowaakse nationale maaltijd is bryndzové halušky, wat voor de Slowaken gelijk staat aan pizza voor de Italianen. Dit gerecht wordt gemaakt van een nat, net niet rauw deeg van geraspte aardappel met bloem en ei. Dit wordt vervolgens door een speciale zeef geduwd in kokend water. De gekookte sliertjes worden dan overgoten met een dikke saus van schapenkaas en spekjes en zie daar: het nationale gerecht is af. Bij je bezoek aan het land mag het proeven van deze lekkernij echt niet ontbreken. Je ontkomt er eigenlijk ook niet aan, het is op elke menukaart wel te vinden.

542px HaluskyzoZiaru 1

Info

  • Officiële naam: Slowaakse Republiek

  • Regeringsvorm: Republiek

  • Inwoneraantal: 5,458 miljoen

  • Oppervlakte: 49.033 km²

  • Hoofdstad: Bratislava

  • Officiële taal: Slowaaks

  • Valuta: Euro

  • Grootste religie: Rooms-katholiek 68,9%

  • Nationale feestdag: 29 augustus

Laatste blogs over Slowakije

Martin Katler RaXomowdx5s Unsplash Min

De bewogen Slowaakse 20e eeuw in vier monumenten

Nazi’s, communisten, nationalisten en dominante buren: ze lieten allemaal hun sporen na in Slowakije. De 20e eeuw was een periode van talloze politieke verschuivingen, oorlogen en zoektocht naar een eigen...
Train Station 4803180 1920 (1)

5 nachttreinen die op jouw lijstje moeten staan!

Reizen met de trein kent veel voordelen. Je bent flexibel, je arriveert  direct in het hart van je bestemming en treinen zijn natuurlijk een milieuvriendelijk alternatief voor het vliegtuig of...

Op reis naar Slowakije

Shutterstock 556586617 (1)

Snowakia 2024 – Keuze-opties

ISS 24571 07333 Min

Reis op maat

WhatsApp Image 2020 02 17 At 14.42.14

Studiereizen

WhatsApp Image 2018 12 07 At 11.20.40

Schoolreizen