1654440285584 ISS 28421 01856.eps 2000 2000

Jubileum Reis 2022 Programma

11 | 14 november 2022

Eastpackers bestaat 10 jaar en dat mag gevierd worden! We halen een weekend lang alles uit de kast met 50 (!) keuze-activiteiten, een jubileumdiner én groot feest in het land waar ons reisavontuur in 2012 begon: het veelzijdige Litouwen.

Programma donderdag 10 november 2022 (optioneel)

07.30 uur Verzamelen Eindhoven Airport

We verzamelen bij de Mc Donalds, buiten, bij het busstation van Eindhoven Airport. 

Wil of kun je niet op vrijdagochtend naar Eindhoven afreizen, maak dan gebruik van onze speciale pre-departure overnachting in het hippe Blue Collar Hotel in Eindhoven. Je boekt een bed eenvoudig bij via deze link. 

14.00 uur Stadswandeling en Letse lunch

We beginnen onze ontdekking van Riga met een uitgebreide stadswandeling. Tijdens deze wandeling ontdek je het prachtige, historische stadscentrum en lunch je in een echte Letse kantine. 

16.30 uur Bezoek Latvian Occupation Museum

Na een tien jaar durende renovatie is het eindelijk af: het hypermoderne nieuwe Letse museum over de periode onder de Sovjetbezetting. In het Latvian Occupation Museum leer je meer over de moeilijke periode tussen 1939 en 1991, en het effect van deze tijd op de huidige Letse-Russische relaties.

18.00 uur Nachtelijk uitzicht vanaf de top van het cultuurpaleis

Neem de lift naar de top van deze Sovjetkolos uit de jaren 50 en geniet van het adembenemende uitzicht over de grootste stad van het Balticum. 

19.00 uur Diner

In de Folkklubs Ala Pagrabs geniet je van het beste van de Letse keuken. Er is elke avond live muziek en de gerechten worden allemaal met lokale ingrediënten bereid. Ook voor vegetariërs is hier voldoende keuze. 

21.30 uur Kroegentocht

Hip en happening, dat is de Letse hoofdstad op donderdagavond. We nemen je mee op sleeptouw naar een aantal van de populairste lokale café's, waar je speciaalbiertjes, cocktails, mocktails en bijzondere wijnen (glühwein) kunt proberen. 

Programma vrijdag 11 november 2022

07.30 uur Verzamelen Eindhoven Airport

We verzamelen bij de Mc Donalds, buiten, bij het busstation van Eindhoven Airport. 

Wil of kun je niet op vrijdagochtend naar Eindhoven afreizen, maak dan gebruik van onze speciale pre-departure overnachting in het hippe Blue Collar Hotel in Eindhoven. Je boekt een bed eenvoudig bij via deze link. 

14.00 uur Introductie tot Kaunas + lunchstop

We beginnen onze ontdekking van Kaunas met een korte stadswandeling. Aan het begin van de wandeling zullen we ook kort pauzeren voor koffie en een broodje. Aansluitend op deze introductie ga je meteen door met activiteit A,B,C of D (afhankelijk van je keuze). 

15.00 - 18.00 uur Optie A: Bezoek Negende Fort van Kaunas

Het Negende Fort is een fort uit 1902 (aangelegd door de Russen) dat onderdeel uitmaakt van enorme Fort Kaunas complex dat bestaat uit 9 forten in een brede ring rond het centrum. Het negende fort deed lange tijd dienst als gevangenis en tijdens de Tweede Wereldoorlog als concentratiekamp (voor Joden) van nazi-Duitsland. Er kwamen in totaal 30.000 mensen, meest Litouwse Joden, om. Ook vanuit andere landen werden Joden naar Kaunas gebracht. Direct na de oorlog gebruikte de Sovjet-Unie het wederom als gevangenis. Vanaf 1948 tot 1958 deed het fort en de directe omgeving dienst als landbouwcomplex. Hierna werd er een museum gevestigd, met een enorm brutalistisch Tweede Wereldoorlog Monument. We krijgen een tour langs het monument en het fort en leren meer over de bouw en de periode als gevangenis.

Deze activiteit heeft een maximale capaciteit van 25 plekken. 

15.00 - 18.00 uur Optie B: KGB Atomic Bunker Museum

Aan de rand van de stad, zes meter onder de grond, in een oude bunker, bevindt zich één van de grootste privécollecties van gebruiksvoorwaarden uit de Koude Oorlog. Meer dan 1000 voorwerpen, van stralingsmeters tot luchthoorns, mobiele chemische laboratoria, ademluchttoestellen, duikuitrusting, medische apparatuur, elektrische generatoren, luchtcompressoren en een verscheidenheid aan draagbare schijnwerpers werken nog en kunnen tijdens onze tour uitgeprobeerd worden. We krijgen een tour van één van de oprichters van het museum. 

Deze activiteit heeft aan maximale capaciteit van 25 plekken. 

15.00 - 18.00 uur Optie C: Uitgebreide stadswandeling, incl. Historical Presidential Palace

Kaunas draagt dit jaar de titel van Europese Culturele hoofdstad en dat doet men met trots en met verve. Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog was Kaunas de hoofdstad van Litouwen (Vilnius werd bezet door Polen), en dus vind je hier een voormalig presidentieel paleis, parlementsgebouw en tal van andere overheidsgebouwen. Veel van deze gebouwen hebben anno 2022 een nieuwe functie gekregen als onderdeel van het Kaunas Capital of Culture project. We krijgen een rondleiding door het historische presidentieel paleis, spreken met de organisatoren van het Capital of Culture project en maken een uitgebreide stadswandeling.

Deze activiteit heeft een maximale capaciteit van 25 plekken. 

15.00 - 19.30 uur optie D: Architectuur van Kaunas + Art Deco Experience

Kaunas was van 1920 tot 1939 de hoofdstad van Litouwen omdat Vilnius onderdeel van Polen was. In korte tijd werd Kaunas uitgebouwd en opgebouwd tot één van de meeste moderne hoofdsteden ter wereld. De stijl van het modernisme, met strakke, geometrische vormen, en art deco versieringen, vind je hier op heel veel plekken terug. Tijdens deze architectuurwandeling nemen wij je mee naar de meest indrukwekkende voorbeelden van deze architectuurstroming zoals het postkantoor (inclusief bezoek aan de tentoonstellingen daar in het kader van het Europese Culturele Hoofdstad 2022 programma), en de Christ Resurrection Church. We maken een ritje met een authentieke jaren 30 kabeltrein én bezoeken het bijzondere Art Deco Museum, een project van twee jonge vrienden die samen een appartement op kochten, jarenlang veilingen en marktplaatsen afstruinden op zoek naar authentieke gebruiksvoorwerpen, en het helemaal in jaren 30 stijl terug brachten. Tijdens een interactieve tour (incl. jaren ’30 cocktail en snack) reis jij twee uur lang terug in de tijd. 

Deze activiteit heeft een maximale capaciteit van 19 plekken. 

LET OP: Deze activiteit duurt tot 19.30 uur. Je kunt deze activiteit dus niet combineren met een activiteit die om 18.00 uur begint (activiteit E,F of G). 

18.00 - 19.30 uur Optie E: Rondleiding en proeverij Volgang Studio Craft Beer Brewery

Maak kennis met het proces van bierbrouwen én proef de lekkerste biertjes tijdens deze rondleiding en proeverij in de Volfgang Engelman Brouwerij. Deze Litouwse brouwerij gaat terug tot 1853 en overleefde zelfs de communistische tijd. Tijdens de tour proef je vier verschillende biertjes.

Er is plek voor 25 deelnemers op deze activiteit. 

18.00 - 19.30 uur Optie F: Drankjes met locals

Vanavond nemen onze Litouwse vrienden Laura, Vykantis en Rasa je mee op pad naar hun favoriete lokale bar. Daar vertellen ze over hun dagelijks leven, hun favoriete plekjes in Kaunas én alles wat je maar wilt weten over bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. Onze locals zijn tussen de 20 en 35 jaar oud en spreken goed Engels. Rasa spreekt ook Nederlands.

Er is plek voor 30 deelnemers op deze activiteit. 

20.00 - 22.00 uur Diner

Kaunas maakt indruk (net als de rest van Litouwen overigens) als gastronomisch paradijs. Vandaag hebben we 4 hippe restaurants uitgezocht voor een gemiddeld budget (€ 15 - € 20 inclusief drankje). 

De reisleiders verrassen je graag door je naar één van deze plekken mee te nemen. Overal is voldoende keuze voor vegetariërs. 

22.00 - 00.30 uur Kroegentocht

In groepjes van maximaal 15 personen leggen we een route af langs verschillende bars in het centrum van Kaunas. Verwacht heerlijke cocktails, bijzondere biertjes, wijn én steeds enthousiastere Litouwers, die naarmate de avond verstrijkt de schroom van zich af gooien. 

Programma Zaterdag 12 november 2022

08.30 uur Opstaan & ontbijt

Ontbijt wordt in de accommodatie geserveerd. 

10.00 uur Trein naar VIlnius

De treinreis naar Vilnius duurt ongeveer anderhalf uur. Vanaf het station van Vilnius is het ongeveer 15-20 minuten lopen naar onze accommodatie. 

12.00 uur - 14.00 uur Check-in hostel en lunch in Paupio Turgus Foodhallen

We laten onze bagage achter in het hostel. Tot 10 jaar geleden lag het hostel in een bosrijke omgeving net buiten het centrum. Inmiddels is het Downtown Forest Hostel gelegen in het hart van de hipste nieuwe buurt van Vilnius: Paupis. Hier zijn de afgelopen jaren nieuwe appartementencomplexen verrezen (vaarwel Sovjetflats), foodhallen, een boutique bioscoop, heel veel koffiebarretjes, pleintjes en fonteintjes. Kortom: een hipsterhemel die in Amsterdam niet zou hebben misstaan. 

We lunchen in de Paupis Foodhall, waar je kunt kiezen uit meer dan 15 keukens, van Litouws tot Japans, en van Georgisch tot Grieks. Vergeet ook niet om vóórdat we straks aan de stadswandelingen beginnen een koffietje te drinken. 

14.00 - 18.00 uur Optie A: Historisch Vilnius

Vilnius is een stad met een fascinerende, rijke historie die precies 700 jaar teruggaat. In de stad zie je uit alle perioden (van de welvarende late Middeleeuwen tot de 17e eeuwse barok en de periode van de Russische overheersing) sporen terug. Tijdens deze complete historische wandeling laten we je alle hoogtepunten van het centrum zien, met o.a.:

 • De grondwet van Uzupis
 • Het Engelen standbeeld
 • Adam Mickiewicz standbeeld
 • St Anne Church
 • Literatu Street
 • House of Signatories (incl. toegang) 
 • Stadhuisplein en stadhuis
 • Dageraadspoort
 • Taras Sjevtsjenko Monument
 • Holocaust Memorial
 • Senatoriu Pasazas
 • Presidential Palace (incl. rondleiding door Democracy Centre)
 • Vilnius University
 • Cathedral Square
 • Old Castle Hill (uitzicht over de stad)
 • Gedimino Castle (incl. toegang)

Op deze activiteit is plek voor 25 deelnemers. 

14.00 - 18.00 uur Optie B: Sovjet Vilnius

Heb je interesse in de geschiedenis en architectuur van de Sovjet-Unie? Dan is Vilnius één van de beste bestemmingen in Europa. Tijdens de Sovjetbezetting groeide de bevolking van de stad spectaculair. De meeste mensen werden in grauwe flatgebouwen gehuisvest in buitenwijken die nog steeds bestaan. In het stadscentrum verrezen vanaf de jaren 50 indrukwekkende gebouwen met een culturele en/of politieke functie, zoals ministeries, opera- en concertgebouwen. Tijdens deze wandeling in Sovjetthema zie je enkele van de historische hoogtepunten in het oude stadscentrum voordat we ons uitgebreid laven aan de architectuur van de jaren 50. We sluiten af in de buitenwijk Lazdynai, waar we het hoogste gebouw van het land (de 300 meter hoge televisietoren) bestijgen voor een verbluffend uitzicht over de wijde omgeving. Op onze route bezoek je onder andere de volgende gebouwen:

 • De grondwet van Uzupis
 • Het Engelen standbeeld
 • St Anne Church
 • Pilies Street (historische straat)
 • Cathedral Square 
 • Opera en Ballet Theater
 • Volkspaleis van de vakbonden
 • House of Scientists
 • Nationale Bibliotheek 
 • Ministeries (van Volksgezondheid, Financiën en Buitenlandse Zaken)
 • Parlementsgebouw (voormalig hoofdkantoor communistische partij) 
 • Buitenwijk Lazdynai
 • Televisietoren (incl. lift naar boven)

Op deze activiteit is plek voor 30 deelnemers

14.00 - 18.00 uur optie C: Russisch Vilnius, incl. Lukiskes gevangenis

In 1795 begon voor Litouwen een lange periode van Russische overheersing, slechts kort onderbroken door de onafhankelijkheid tussen de eerste en tweede Wereldoorlog. Naast heel veel architectuur uit de Sovjetperiode (1944-1991) kom je in Vilnius ook nog veel restanten tegen van de meer welvarende periode in de 19e eeuw, toen Litouwen onderdeel was van het tsaristische Russische Rijk. 

Tijdens deze rondleiding lopen we ook over de indrukwekkende Gedimino Prospektas, een anderhalve kilometer lange paradestraat die rond 1900 werd aangelegd en eindigt bij de beruchte Lukiskes gevangenis (uit 1903). 

In 2019 liepen de laatste gevangenen hier de poort uit. De Lukiskes gevangenis werd gebouwd in opdracht van de Russische tsaar Nicholaas II en was 120 jaar lang de meest beruchte gevangenis van de Baltische Staten met een capaciteit van circa 1000 gevangenen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Sovjetbezetting werd dit aantal overigens moeiteloos vertienvoudigd. Het complex is momenteel deels in gebruik als creatieve ruimte, met ateliers, studio’s en bars, maar ook de honderden cellen maken zeker indruk. De gevangenis moest sluiten omdat de spartaanse cellen niet meer aan de moderne eisen voldeden. We nemen je mee voor een spannende rondleiding door de gangen en cellen om het leven in deze gevangenis te ervaren. De meeste zien er nog zo uit als toen ze in 2019 definitief verlaten werden. De rondleiding duurt circa 2 uur.

We eindigen in de wijk Zverynas, waar je nog meer dan 100 houten villa's tegenkomt uit de 19e eeuw. 

Op de route komen we onder andere langs:

 • De grondwet van Uzupis
 • Het Engelen standbeeld
 • Adam Mickiewicz standbeeld
 • St Anne Church
 • Presidentieel paleis 
 • Pilies Street
 • Cathedral Square met Gedimino Castle 
 • Gedimino Prospektas
 • Lithuanian Central Bank 
 • Lukiskes gevangenis 
 • Wooden villas of Zverynas 

Er zijn 17 plekken beschikbaar voor deze activiteit. 

14.00 - 18.00 uur Optie D: Joods Vilnius

In de 19e en vroege 20e eeuw stond Vilnius bekend als het Jeruzalem van Oost-Europa. Ongeveer 40 % van de inwoners van Vilnius rond 1900 was Joods. De ontwikkeling van Vilnius is daarmee nauw verbonden met het lot van de Joodse bevolking. In het grote 'ghetto' van Vilnius werden tijdens de Nazi bezetting (1941-1943) de tienduizenden Joden bijeen gedreven om in de nabijgelegen bossen van Paneriai te worden vermoord. Tijdens de Sovjettijd was er weinig aandacht voor het lot van de Joden van Vilnius. Dat verandert tegenwoordig. We nemen je mee op een bijzondere stadswandeling waarin we uitgebreid stilstaan bij het Joodse verleden van Vilnius. We bezoeken de twee overgebleven synagogen, het "green house" dat nu een tentoonstelling over de oorlog huisvest, ontmoeten de curator van het Joods museum en pauzeren in de enige Joodse bakkerij van de stad. Uiteraard staan ook tal van andere hoogtepunten op het programma. 

 • Jewish Labour Camp in Vilnius 
 • Monument to Zemach Shabad (legendarische Joodse arts)
 • Vilnius Synagoge
 • Green House Holocaust Expositie 
 • Jewish bakery (incl. pauze)
 • Wandeling voormalige Vilnius ghetto
 • Jewish Museum (incl. rondleiding)
 • Dageraadspoort 
 • Stadhuis en stadhuisplein
 • Vilnius University 
 • Presidentieel paleis
 • Cathedral Square
 • Gedimino Castle 

Er zijn 19 plekken beschikbaar op deze activiteit. 

18.15 - 21.00 uur Optie E: Fine Dining Experience

Tijdens deze fine dining experience in één van de betere restaurants van de stad krijg je een 4-gangen diner gepresenteerd dat als een tijdreis door de Litouwse gastronomische geschiedenis wordt opgediend.

HOMEMADE BREAD AND HOMEMADE BUTTER

XVI CENTURY

 CHEF’S COMPLIMENT

 TROUT WITH CHARD AND CARROTS

XVIII CENTURY

POULARDE SOUP WITH MEAT JELLY AND PARSNIPS

XVII CENTURY

VEAL WITH TURNIPS, CABBAGE, BROTH AND WINE SAUCE

XVIII CENTURY

PEAR DESSERT WITH APPLE ICE CREAM

XVIII CENTURY

De kosten voor het eten bedragen € 40. Een vegetarische menu-optie is mogelijk. Een wijnarrangement (€ 25) kan desgewenst ter plekke worden bijgeboekt. 

Er is bij deze activiteit plek voor 15 deelnemers. 

18.15 - 20.45 uur Optie F: Litouws diner

Geniet van het beste van de Litouwse keuken in het centraal gelegen, gezellige Etno Dvaras. Er zijn ook veel vegetarische opties beschikbaar. 

Er zijn 30 plekken beschikbaar. 

18.15 - 20.45 uur Optie G: Georgisch Diner

Heb jij al eens kennis gemaakt met de Georgische keuken? Zo nee, dan is dit je kans. Zo ja, dan weet jij waarom wij fan zijn. In Litouwen is de Georgische keuken (naast de Italiaanse) de populairste buitenlandse keuken. Je komt daarom heel veel restaurants tegen waar de beroemde kaasbroden Chachapuri en vleesdumplings Khinchali op het menu staan. Er is ook ruim keuze voor vegetariërs omdat de hoofdbestanddelen van veel gerechten spinazie, aubergine, bonen en kruiden (dille, koriander) zijn. We eten vandaag bij Chachapuri, het restaurant dat vernoemd is naar de bekendste Georgische specialiteit. Een hoofdgerecht kost ongeveer € 15. Probeer ook eens de Georgische Qveri wijnen, die al duizenden jaren in kleipotten onder de grond (i.p.v. houten vaten) worden bewaard en een unieke oranje gloed hebben.

Er zijn 19 plekken beschikbaar op dit diner. 

18.15 - 20.45 uur Optie H: Oekraïens diner

Als je in Vilnius rondloopt, waan je je soms in Oekraïne. Overal wapperen de blauw-gele vlaggen als steunbetuiging aan de mensen die in Oekraïne hun vrijheid verdedigen. In Vilnius vind je sinds lange tijd ook een aantal Oekraïense restaurants. De Oekraïense keuken heeft veel Poolse en Russische invloeden. In het restaurant “Borsch”, genoemd naar de iconische Oekraïense bietensoep Borsjt, kun je voor een schappelijk prijsje veel traditionele gerechten proeven. Deze worden zonder al te veel opsmuk geserveerd. Er staan 7 soorten borsjt op de kaart, heel veel pannenkoeken en natuurlijk vleesgerechten. Een hoofdgerecht kost minder dan € 10. 

Er zijn 19 plekken beschikbaar voor dit diner.

18.15 - 20.45 uur Optie I: Vegetarisch diner

Vilnius is een paradijs voor vegetariërs. De traditionele Litouwse keuken is niet bepaalde vega-friendly (als je iets anders wilt eten dan aardappels of kool), maar daar zijn de Litouwers een jaar of 10 geleden zelf ook achter gekomen. In Vilnius vind je meer dan 20 vegetarische en vegan restaurants. Bij de Rose Hip Vegan Bistro komen er zelfs helemaal geen dierlijke producten aan te pas. In een hippe ambiance eet je hier Buddha bowls, vegan burgers (7 verschillende soorten), bao’s en zelfs veganistische tonijn en zalm sashimi. De meeste gerechten kosten minder dan € 10.

Er zijn 19 plekken beschikbaar voor dit diner.

21.00 - 22.45 uur Optie J: Drankjes bij Peronas / Kroegentocht

Na het eten nemen we je mee naar het stationsdistrict voor een eerste ronde drankjes. Bij Peronas (zoals de naam doet vermoeden direct gesitueerd aan een verlaten perron van het station van Vilnius) is de sfeer altijd goed. Vlakbij vind je trouwens het nieuwste park van de stad (29 sept 2022 geopend): het Railway Park, waar oude treinwagons en andere spoorattributen uitnodigen tot een nadere inspectie. En er zijn méér hippe bars in de buurt, waar we je graag mee naar toe nemen. 

Er zijn 28 plekken beschikbaar voor deze activiteit (2 groepen van 14). 

21.00 - 22.45 uur Optie K: Escape Room

Toon je ontsnappingskunsten in één van de leukste escape rooms van Vilnius. Je krijgt 60 minuten de tijd om samen met 4 andere deelnemers een aantal logische puzzels op te lossen om te ontsnappen uit de thematische kamers. We spelen simultaan in vijf verschillende kamers bij Insight Out Rooms en Break Free Rooms. 

Er zijn 25 plekken op deze activiteit. 

Let op: deze activiteit staat ook gepland op zondag 13 november om 16.15 uur. Je kunt tijdens deze reis slechts één keer een escape room spelen. 

21.00 - 22.45 uur Optie L: Vilnius by night

We nemen je mee naar de mooiste uitzichtpunten over de verlichte stad, zoals de kruizenheuvel en de Koning Mindaugas brug, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op Vilnius by night. 

De wandeling is ongeveer 2,5 kilometer lang en duurt ongeveer 1.5 uur. 

Er zijn 30 plekken op deze activiteit. 

23.00 - 02.00 uur Jubileumfeest

We sluiten de dag af in één van de bruisende nachtclubs van Vilnius. Hier vieren we samen het 10-jarig jubileum van Eastpackers. De entree wordt door ons betaald. Wil je liever ergens rustig(er) een drankje drinken of alvast naar bed, dan kan dat natuurlijk ook. Morgen staat immers opnieuw een vol programma op je te wachten.

Programma Zondag 13 november 2022

08.30 uur Opstaan & ontbijt

Ontbijt wordt in de accommodatie geserveerd. 

09.00 - 16.00 uur Optie A: Dagtocht Paneriai en Trakai

We nemen je mee op een excursie met de trein naar Paneriai en Trakai, zo’n 10 respectievelijk 25 kilometer buiten Vilnius. In Paneriai bezoeken we de plek waar tienduizenden van de Joodse inwoners van Vilnius tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord. Een monument en tentoonstelling hier in de bossen herinneren aan de donkerste tijd in de Litouwse geschiedenis. 

Na een kort bezoek aan Paneriai reizen we verder naar Trakai, een pittoresk stadje dat in de 14e eeuw kortstondig de hoofdstad van Litouwen was. Uit deze periode stamt ook het iconische Trakai Kasteel, gelegen op een eiland in het Galve meer. Het kasteel is perfect bewaard gebleven en één van de bekendste toeristische attracties van Trakai.

Trakai staat tot slot bekend als de nederzetting van de Karaiten, een groep Krim-Tartaren die Turkse roots combineren met het aanhangen van een vorm van Judaïsme. In Trakai wonen nog enkele honderden Karaïten, afstammelingen van migranten die ruim 500 jaar geleden hier naar toe kwamen. We lunchen in een Karaïtisch restaurant, waar je authentieke kibinai proeft (een soort empanadas) en leggen een wandeling af in de voetsporen van deze minderheid.

Er is op deze activiteit plek voor 30 deelnemers. 

Let op: als je voor deze excursie kiest, kom je op 16.00 uur terug in Vilnius. Je kunt dus géén activiteit kiezen die om 10.00 uur of 13.00 uur begint. 

11.00 - 12.00 uur Optie B: Bezoek MO Modern Art Museum

We krijgen een rondleiding op afspraak door het huidige presidentieel paleis van Litouwen. Je ziet de werkvertrekken van de huidige president Gitanas Nauseda, de persconferentiezaal en ontdekt de geschiedenis van dit prachtige 19e eeuwse paleis, dat ooit door de Russische gouverneur in Vilnius werd bewoond.  

Er is plek voor 20 personen. 

10.00 - 12.00 uur Optie C: Rondleiding KGB Gevangenis

Ga mee op ontdekking in de oude kelders van het voormalige hoofdkantoor van de Russische geheime dienst in Vilnius. Van 1944 tot 1991 werd de kelder als gevangenis gebruikt, en tot in de jaren vijftig vonden executies plaats op de binnenplaats. Tijdens je bezoek aan deze lugubere plek bezoek je onder begeleiding de oude gevangeniscellen en ontdek je meer over de Sovjet bezetting van Litouwen tijdens de Koude Oorlog.

Na afloop van deze activiteit (en vóór het begin van de activiteiten om 13.00 uur) nemen wij je mee naar een lunchplek. 

Op deze activiteit is plek voor 30 deelnemers.

10.00 - 12.00 uur Optie D: Lazy Sunday Brunch

Word rustig wakker en geniet van een uitgebreide brunch met bijvoorbeeld avocado toast en gepocheerde eieren, barista koffie en/of vers sap in één van de vele hippe ontbijtgelegenheden in het centrum van Vilnius. Als je voor deze optie kiest, kun je geen gebruik maken van het ontbijt dat in het hostel wordt geserveerd. De kosten voor de brunch zijn inbegrepen in het deelnemersbedrag.

Na het eten heb je vrije tijd en kun je bijvoorbeeld, op eigen gelegenheid, een bezoek brengen aan de nabijgelegen KGB gevangenis (zie C). Je krijgt dan echter geen rondleiding. 

Er is op deze activiteit plek voor 15 deelnemers. 

13.00 - 16.00 uur Optie E: Mountainbiken

We gaan samen met een lokale mountainbiker op pad in de prachtige natuur rond Vilnius. Al snel rijd je door bossen, langs snelstromende riviertjes en over verschillende heuvels met mooi uitzicht over de stad. De tocht is ongeveer 20 kilometer lang, kent een hoogteverschil van circa 250 meter en is voor iedereen met een goede basisconditie te doen. Houd er wel rekening mee dat het koud, nat en soms een beetje modderig kan zijn. Je krijgt een helm en een hagelnieuwe mountainbike met 27 versnellingen.

Op deze activiteit is plek voor 14 deelnemers. 

13.00 - 16.00 uur Optie F: Atoombunker + Industrieel Erfgoed in Naujamiestis

Tijdens de Koude Oorlog waren er meer dan 300 bunkers verspreid over Vilnius, die waren bedoeld voor de lokale bevolking om te schuilen in het geval van een nucleaire oorlog. De bunkers werden nooit gebruikt, maar bleven tot in de jaren 90 beschikbaar. Daarna werden de meeste gesloopt, verkocht of vergeten. In de industriële wijk Naujamiestis bezoeken we één van de laatste nog toegankelijke bunkers om het leven in nucleaire tijden te ervaren, uiteraard inclusief chemisch beschermpak en gasmasker. Terwijl de helft van de groep de bunker betreedt, krijgt de andere helft een rondleiding door de wijk. Hier bezoeken we o.a. een oude, verlaten cassettebandjes fabriek, wodkabriek, de eerste pre-fab appartementengebouwen in Vilnius (uit 1959) én nieuwe cultuurplekken. Na anderhalf uur wisselen beide groepen om. 

Op deze activiteit is plek voor maximaal 30 deelnemers.

13.00 - 16.00 uur Optie G: Excursie Snipiskes, incl. bezoek oude elektriciteitscentrale

Tijdens deze excursie leer je het Vilnius ten noorden van de rivier de Neris kennen. Deze wijk heet Snipiskes. In dit district vragen zowel spiksplinternieuwe wolkenkrabbers als Russisch erfgoed om aandacht. Tijdens deze wandeling leer je de verschillende kanten van Vilnius kennen en bezoek je onder andere de oudste elektriciteitscentrale van Vilnius, waarin nu een modern museum is gevestigd. Het gebouw uit 1900 staat vol originele machines en je vindt er ook een tentoonstelling over de Ignalina Kernreactor, die model stond voor de kerncentrale in Tsjernobyl. 

Naast de elektriciteitscentrale brengen we een bezoek aan de geheime villa Tuskulenu Dvaras. Dit herenhuis aan de rand van het centrum verborg tijdens de Sovjettijd de massagraven van Litouwse oppositiestrijders. We brengen een bezoek aan de Homo Sovieticus tentoonstelling waar je meer leert over het dagelijks leven tijdens de Sovjettijd, en de tentoonstelling The Secret of Tuskulenu, over dat wat niemand weten mocht. 

De wandeling eindigt bij het Baltic Way Memorial Monument, ter nagedachtenis aan de vreedzame protesten die in de jaren 80 het einde van de Sovjetbezetting inluidden. 

Er is op deze activiteit plek voor 19 deelnemers. 

16.15 - 17.45 uur Optie H: Karten

De Litouwers houden wel van een rondje racen. Helaas doen ze dat soms ook op de openbare weg, maar wij houden het vandaag bij de veilige kartbaan van Karlandas. Je racet twee heats van 10 minuten in super snelle elektrische karts, en strijdt tegen de andere deelnemers om de snelste tijd.

Op deze activiteit is plek voor 22 deelnemers. 

16.15 - 17.45 uur Optie I: Escape Room

Toon je ontsnappingskunsten in één van de leukste escape rooms van Vilnius. Je krijgt 60 minuten de tijd om samen met 4 andere deelnemers een aantal logische puzzels op te lossen om te ontsnappen uit de thematische kamers. We spelen simultaan in drie verschillende kamers bij Break Free Vilnius

Op deze activiteit is plek voor 15 deelnemers. Je kunt deze activiteit niet kiezen als je gisteravond al een escape room hebt gespeeld. 

16.15 - 17.45 uur Optie J: Ontmoeting met Wit-Russische jongeren

Sinds de Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko protesten na frauduleuze verkiezingen in 2020 keihard neerslag, hebben naar schatting meer dan 40.000 jonge Wit-Russen hun heil in Vilnius gezocht, amper 35 kilometer van de grens met Wit-Rusland (Belarus) gelegen. De Wit-Russische oppositie probeert vanuit Litouwen de politieke ontwikkelingen in haar thuisland te beïnvloeden, maar draagt inmiddels ook volop bij aan de Litouwse (start-up) economie. We ontmoeten een aantal jonge inwoners, die de afgelopen jaren naar Vilnius zijn gevlucht en praten met hen over de vrijheid die ze thuis misten en het nieuwe leven dat ze in Litouwen proberen op te bouwen. 

Op deze activiteit is plek voor maximaal 25 deelnemers. 

16.15 - 17.45 uur Optie K: Bezoek MO Modern Art Museum

Het nieuwste museum van Vilnius is een must voor liefhebbers van moderne kunst en iedereen die geïnteresseerd is in het zien van werken van moderne en hedendaagse Litouwse kunstenaars. Het MO Museum, ontworpen door de beroemde architect Daniel Libeskind, is een kunstwerk op zich en heeft al verschillende architectuurprijzen gewonnen. Tijdens ons bezoek vindt de tentoonstelling “The Meeting that Never Was” plaats, waarin originele stukken van Westerse kunstenaars zoals Andy Warhol tegenover werken van Litouwse kunstenaars uit de Sovjettijd worden gezet. Het Eindhovense Van Abbemuseum heeft stukken uitgeleend voor deze tentoonstelling. We krijgen een rondleiding door de curator. 

Na afloop van deze activiteit (en vóór het begin van de activiteiten om 13.00 uur) nemen wij je mee naar een lunchplek. 

Op deze activiteit is plek voor 20 deelnemers.

18.15 - 20.45 uur Gezamenlijk slotdiner

Vanavond laten we je kennismaken met de échte Litouwse keuken. Het is misschien geen fijnproeverij, maar wel een bijzondere ervaring. In het oude centrum worden we welkom geheten in de gewelfde kelder van een eeuwenoud pand waar we aan twee reusachtig lange tafels zullen plaatsnemen. We beginnen met een proeverij van Litouwse voorgerechten, zoals gefrituurd knoflookbrood, warme gevulde pruimen, verschillende kaas en worstsoorten en brood met rode uienjam. Het hoofdgerecht bestaat uit de klassieke Litouwse Zeppelins (grote deegballen, gevuld met vlees of vegetarisch gehakt), aardappelpannenkoeken, aardappelworsten, aardappel in elke andere denkbare verschijningsvorm en gestoomde kool. En oja, voor de vitamines serveren we ook een aantal frisse salades. Het diner én twee drankjes zijn bij de prijs van de reis inbegrepen. 

 

21.00 - 00.00 uur Optie L: Sauna Experience

Sauna is een eeuwenoud ritueel in de koude Baltische staten. De meeste sauna’s vind je hier niet in moderne spacomplexen, maar zijn houtgestookte ruimten in houten huisjes op het platteland, vaak gelegen aan een natuurlijke waterbron zoals een meer of rivier. Wij laten je kennismaken met de Litouwse spa-experience en nemen je mee naar een Litouwse sauna buiten de stad. Het houten gebouw bestaat uit een sauna voor 12 personen, een ontspanningsruimte om drankjes te drinken, een doucheruimte en een aantal bedden op zolder. De sauna’s worden zeer warm gestookt (tot 110 graden Celcius). Afkoelen doe je door in het meer te springen. Wij zorgen voor wodka, bier, water en (ijs)thee. 

Zwemkleding mee!

Op deze activiteit is plek voor 35 deelnemers. 

21.00 - 00.00 uur Optie M: Pubquiz

Wie heeft dit weekend het meeste opgestoken en heeft de meeste (algemene) Oostblokkennis. Daag jezelf uit tijdens onze interactieve pubquiz, die plaatsvindt in het hostel en vele van je talenten test. Uiteraard hebben we lekkere drankjes beschikbaar en is er een mooie prijs voor het winnende team. 

Op deze activiteit is plek voor 40 deelnemers. 

Programma Maandag 14 november

08.30 uur Opstaan & ontbijt

Ontbijt wordt in de accommodatie geserveerd. 

09.00 - 10.00 uur Rondleiding Lithuanian Art Center - Vilnius Forever

Een privé rondleiding door het Lithuanian Art Center in de wijk Uzupis. We bezoeken samen met de curator de tentoonstelling Vilnius Forever, waarmee de ontwikkeling en geschiedenis van de stad worden gepresenteerd aan de hand van tientallen oude reisgidsen (de oudste uit de tweede helft van de 19e eeuw) en toont tal van stadskaarten, stadsgezichten én kunstwerken van lokale schilders. 

Er zijn 19 plekken beschikbaar voor deze activiteit. 

 

12.25 - 13.45 uur Terugvlucht naar Nederland

Terugvlucht naar Eindhoven. 

Upgrade: Hotelovernachting 10/11

Begin jouw jubileumreis goed met een extra overnachting in Eindhoven op donderdag 10 november. Je slaapt in het gezellige Blue Collar Hotel op Strijp-S in een kamer met 1 of 3 andere medereizigers. De meerkosten bedragen € 45,50 per persoon.

Extra bagage

Inbegrepen is één stuk handbagage dat onder de stoel voor je in het vliegtuig past. De maximale afmeteringen zijn 42x30x20 cm. Wil je méér bagage meenemen? Boek dan Priority boarding + 2 stuks handbagage bij. Je kunt dan naast een (rug)tas ook een weekendtas of koffertje op wieltjes meeneemt voor in de bagagebakken boven de stoelen. De maximale afmetingen van dit extra stuk handbagage zijn 55x40x23 cm. Er geldt geen gewichtslimiet.

FAQ

Wat moet ik doen als ik mijn deelname wil annuleren?

Stuur ons een mailtje als je niet meer mee kunt. Zolang er deelnemers op de wachtlijst staan, kunnen wij jouw plek aan iemand anders geven. Je ontvangt dan 20 % van het door jou betaalde deelnemersbedrag retour. 

Moet ik beddengoed of een handdoek meenemen?

Je hoeft geen beddengoed mee te nemen. Een handdoek is wel handig. 

Kan ik dieetwensen doorgeven?

Heb je een allergie of dieet waar wij rekening mee moeten houden? Geef dit dan door via je persoonlijke boekingspagina (zie de link in de bevestiging van je aanmelding) of stuur ons een mailtje. Wij kunnen hier dan, waar mogelijk, rekening mee houden of je persoonlijk adviseren. 

Moet ik voor elk tijdstip een keuze maken?

Het is niet verplicht om een keuze te maken. Als je geen keuze maakt, kun je tijdens de reis alsnog aansluiten bij programmaonderdelen waar nog plek is. Ook kun je ervoor kiezen om je eigen plan te trekken. 

Houd er rekening mee dat we kosten in rekening kunnen brengen als je je opgeeft voor een activiteit maar uiteindelijk niet deelneemt. Je houdt dan namelijk een plek voor iemand anders bezet. 

Kan ik mijn keuzes later nog veranderen?

Je kunt gemaakte keuzes veranderen op voorwaarde van beschikbaarheid door ons een mailtje te sturen. Houd er rekening mee dat bij sommige activiteiten annuleringskosten tot € 20 gelden.

Kan ik kiezen voor een ander restaurant?

Je kunt ook op eigen gelegenheid gaan eten. Houd rekening met de planning van andere activiteiten zodat je niet te laat komt. Als je niet aan het groepsdiner wilt deelnemen, vragen wij je om ons dit uiterlijk 1 november te laten weten. 

Ik wil niet meedoen aan het groepsdiner. Kan dat?

Als je niet wilt meedoen aan het groepsdiner op zondagavond vragen wij je om ons dit vóór 1 november te laten weten. Om voedselverspilling te voorkomen, vragen we € 20 annuleringskosten als je je deelname aan dit diner ná 1 november annuleert. 

Ik wil met 3 vrienden meedoen aan een activiteit, maar er zijn nog maar 2 plekken. Kan dat?

Het maximum aantal deelnemers aan activiteiten kan niet worden overschreden. Wil je met meerdere mensen aan een activiteit deelnemen, kies dan een activiteit met voldoende vrije plekken voor alle deelnemers. 

Kan ik later aansluiten bij activiteiten als ik te laat ben?

Alle activiteiten beginnen stipt op tijd. Het is vaak niet mogelijk om later aan te sluiten. Indien je te laat bent, raden wij aan om je eigen plan te trekken totdat de volgende activiteit waarvoor je je hebt opgegeven begint. 

Een activiteit die ik heel graag wil doen, zit vol. Wat moet ik doen?

De meeste activiteiten hebben een maximum aantal deelnemers. Zit een activiteit vol, dan moet je een andere activiteit kiezen. Vol = vol. 

Het is niet mogelijk om aan te sluiten bij activiteiten die vol zitten, ook niet tijdens de reis.

Het kan gebeuren dat er plekken vrij vallen, bijvoorbeeld doordat deelnemers hun keuze hebben gewijzigd of zich hebben afgemeld. Houd de registratiepagina (Datumprikker) in de gaten. Hier vind je altijd de actuele beschikbaarheid. 

Wat gebeurt er als een activiteit geannuleerd wordt?

Het kan voorkomen dat wij een activiteit vanwege omstandigheden moeten annuleren. In dat geval kun je deelnemen aan een andere activiteit met beschikbaarheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van activiteiten die wij moeten annuleren. 

Tot wanneer kan ik me aanmelden voor activiteiten?

Voor sommige activiteiten (externe rondleidingen en diners) kun je je tot uiterlijk 19 oktober 2022 aanmelden. Voor andere activiteiten kun je aanmelden tot het moment waarop de activiteit begint (op voorwaarde van beschikbaarheid). 

Meer weten over deze reis?

We helpen je graag!

t 070 262 0000
f facebook.com/eastpackersNL
e info@eastpackers.nl