1654440285584 ISS 28421 01856.eps 2000 2000

Beton Tour XL: Bruut Belgrado

13 - 15 januari 2023

Een weekend naar het brutalistisch paradijs: de Servische hoofdstad Belgrado is een betonmekka voor architectuurliefhebbers, fotografiefans én iedereen met een stiekeme fascinatie voor mistroostigheid en socialistisch erfgoed. Mis het niet!

Max 24 deelnemers
Lekker grijs weer
Fotografie tips
Directe vluchten
Super lage prijs
Hip Belgrado
Alles over deze reis

Fotografen en architecten weten het al lang: Belgrado is de surrealistische droom van alle liefhebbers van modernisme en brutalisme. In de bloeitijd van het Joegoslavische communisme verrezen hier talloze paleizen van en voor het volk: flatgebouwen natuurlijk, maar ook musea, sportcomplexen, congrescentra, hotels en meer. Eastpackers neemt je een lang weekend mee naar deze betondroom voor liefhebbers van (zwart-wit) fotografie, architectuur, stedenbouw én geschiedenis. Want het mooiste van de Servische hoofdstad is dat bijna alle betonkolossen nog gebruikt worden zoals ze ooit bedoeld zijn. 

Belgrado raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en maakte onder het socialisme van Josip Broz Tito een explosieve groeispurt door als trotse hoofdstad van het grote Joegoslavië. In de jaren 60 en 70 verdubbelde het inwonersaantal en werd Belgrado als modernistische modelstad uitgebreid en opnieuw opgebouwd. Aan de linkeroever van de Donau verrees zelfs een geheel nieuwe satellietstad, Nieuw Belgrado: een planologische meesterproef, waarin alle laatste trends van die tijd werden toegepast.

Vandaag de dag heeft het beton van Belgrado weliswaar betere tijden gekend, maar de meeste gebouwen hebben de tand des tijds redelijk goed doorstaan en priemen thans als tijdscapsules uit een vervlogen tijdperk de loodgrijze luchten in. Wij bezoeken Belgrado in de gegarandeerd grijze januarimaand: een ideale tijd dus voor een stedenbouwkundige ervaring in 50 tinten grijs.

Houd je camera daarom gereed, want wij nemen je mee op een allesomvattende totaaltour langs het bruutse, mooiste, meest melancholische beton van socialistisch Belgrado. We bezoeken verschillende musea, bekijken de mooiste gebouwen van binnen én buiten, en stillen je trek in socialistische kantines en het retro Kafana RFSJ. En om de ervaring nog completer te maken, reserveren we een bedje voor je in het iconische Hotel Yugoslavija. In dit voormalige vijfsterren hotel heeft de tijd stilgestaan en verblijf je twee nachten in een comfortabele tweepersoonskamer.

Eastpackers bestaat dit jaar 10 jaar, en om dat te vieren bieden wij deze eenmalige reis aan voor een heel aantrekkelijke all-in prijs van € 339. Voor snelle beslissers gelden bovendien speciale jubileumkortingen tot 40 %. De prijs is inclusief retourvlucht, twee overnachtingen, alle activiteiten en entreegelden, én een unieke Belgrado Modernism Map, om thuis nog eens mee weg te dromen (of om op te hangen). Bekijk ter inspiratie eens de blogs en prachtige Belgrado foto's van onze Betonbuddy Martijn Haan van oostblog.info.  Een deel van de foto's op deze pagina is van zijn hand.

 

Programma
Data & Prijzen
Video
Kleine lettertjes
Super lage Jubileumprijs
Geen code nodig

Speciale jubileumkorting

 • Inclusief expert gidsen 
 • Unieke thematische focus 
 • Overnachten in Hotel Yugoslavija 
 • Reizen met oude trams en trolleybussen
 • Veel aandacht voor Novi Beograd
 • Eigen reisapp tijdens de reis
 • Inclusief toerismebelasting en brandstofheffingen
 • Hogere korting hoe sneller je boekt

Waarom deze reis boeken?

 • Op pad met echte architectuur liefhebbers

 • Leer Belgrado op een heel nieuwe manier kennen

 • Met gratis Modernist Belgrado plattegrond

 • Alle rondleidingen en activiteiten inbegrepen

 • Overnachten in iconisch socialistisch hotel

 • Op reis met leeftijdsgenoten

 • Non-profit prijs

Dit moet je verder weten over deze reis

Wie gaan er mee?

Bij Eastpackers ga je altijd op pad met een leuke groep mensen van ongeveer je eigen leeftijd. Onze reizen zijn doorgaans gericht op deelnemers van 20 tot circa 40 jaar, maar voor deze Beton Tour XL geldt geen leeftijdsgrens. De gemiddelde leeftijd op deze reis ligt rond de 35 jaar. Lees hieronder meer over de deelnemers die zich tot nu toe aanmeldden.
12 man
10 vrouw
2 vrij
8 solo
14 samen

Ervaringen

Lees meer reizigerservaringen

Reisleider

Deze reis wordt begeleid door Milo van Bokkum. Milo is journalist, maar ook een echte Eastpackers veteraan. Hij begeleidde reizen van Polen tot Japan en van de poolcirkel tot de Middellandse Zee. En overal heeft hij een neusje voor grijze socialistische flats, trage treinen, afgelegen natuurgebieden en hippe café's op verlaten fabrieksterreinen. Servië in de winter is misschien wel zijn favoriete nostalgia bestemming. Vandaar dat hij meteen zijn hand op stak toen het bestuur van Eastpackers deze betontrip ontwikkelde.
Wil je Milo vragen waarom Belgrado de natte droom voor socialistische architectuurfans is? 
info@eastpackers.nl

FAQ

Meer weten over deze reis?

We helpen je graag!

t 070 262 0000
f facebook.com/eastpackersNL
e info@eastpackers.nl