ESC in Vevelstad
Noorwegen
ESC in Vevelstad
Eastpackers is op zoek naar avontuurlijke vrijwilligers die willen werken in het Scandinavische hoogland, Noorwegen!
Vevelstad is een gemeente met 500 inwoners en daarmee een van de kleinste gemeenten in Noorwegen. Het ligt in de provincie Nordland en is dus erg Noordelijk gelegen, wat betekend dat in de zomer de dagen lang zijn en in de winter de dagen kort. De donkere winterdagen zorgen er echter wel voor dat je af en toe het geluk hebt het wonderlijke Noorderlicht te zien! Doordat de plek zo weinig inwoners telt, heeft het alleen een kleine supermarkt. Vevelstad is gelegen op een uur afstand van de dichtstbijzijnde stad, en je zal Vevelstad alleen kunnen verlaten doormiddel van een veerboot. Hoewel Vevelstad geen eiland is, fungeert het namelijk wel zo. Je hoeft je hier echter niet te vervelen als je van de natuur houdt, want in Vevelstad is ontzettend veel prachtige ongerepte natuur.
Als vrijwilliger zal je samen met een andere vrijwilliger meewerken in de plaatselijke vrijwilligerscentrale. Dit betekent dat je meehelpt met de bestaande activiteiten, zoals bijvoorbeeld ‘open café’ waar je samenwerkt met de ouderen, of ondersteunende taken uitvoert voor de kleine tweedehandswinkel. De huidige vrijwilligers hebben een jeugdclub opgezet, die de nieuwe vrijwilligers zullen voortzetten. Dit zal inhouden dat je wekelijks diverse activiteiten organiseert en begeleidt voor de jeugd in het dorp. Ook zal je de lokale jeugd begeleiden met de ‘jeugdraad’. Tevens is er veel ruimte voor het opzetten van eigen projecten voor de jeugd/ouderen/immigranten. Daarnaast zullen de vrijwilligers eventueel helpen bij plaatselijke evenementen. We bieden veel mogelijkheden voor persoonlijke groei!
Alles over dit project
- Ondersteuning van de lokale Jeugdraad
- Activiteiten organiseren voor/met de jeugd
- Samen werken met vluchtelingen
- Samen werken met ouderen
- Werken aan sociale media kanalen
- Ondersteuning van lokale verenigingen
- Opzetten van eigen project
Vrijwilligers moeten tussen de 18 en 30 jaar oud zijn die het leuk vinden om met verschillende soorten mensen te werken
- Gemotiveerd zijn Noors te leren
- Je moet tegen extreem weer kunnen
- Het aankunnen om initiatief te nemen
- Een grote interesse voor Scandinavië
De vrijwilliger zal worden opgevangen in een gastgezin. Het gastgezin zal de maaltijden en overnachting arrangeren. Alle overige benodigdheden voor maaltijden, overnachting etc. wordt door de hostfamilie betaald. Daarnaast krijgt de vrijwilliger nog een bedrag van €75,- dat besteed kan worden aan eten/drinken. De vrijwilliger wordt woonachtig in het centrum, op loopafstand van de vrijwilligerscentrale. Het gastgezin zal bijdragen aan een leenfiets.
De vrijwilliger zal 2x, 2uur per week Noorse les krijgen in de vrijwilligerscentrale.
De werkuren/dagen variëren. Gemiddeld werkt de vrijwilliger 30 tot 38 uur per week, inclusief eventuele avonden of weekenden. De vrijwilligers krijgen standaard 2 vakantiedagen per maand die kunnen opgespaard worden, naast de standaard weekenddagen (2) per week. Het wordt gewaardeerd als de vrijwilligers zich flexibel opstellen.
Waarom kiezen voor Eastpackers?
-
Eastpackers begeleidt Nederlandse jongeren kosteloos bij het vinden van een EU gefinancierd vrijwilligerswerkproject.
-
Ervaren mentoren die altijd voor je klaar staan.
-
Wij zijn flexibel: geen vaste deadlines, geen onzekerheid
-
Laag inschrijfgeld dat je terugkrijgt na je EVS project
Faq
Vevelstad is een gemeente met 500 inwoners en daarmee een van de kleinste gemeenten in Noorwegen. Het ligt in de provincie Nordland en is dus erg Noordelijk gelegen, wat betekend dat in de zomer de dagen lang zijn en in de winter de dagen kort. De donkere winterdagen zorgen er echter wel voor dat je af en toe het geluk hebt het wonderlijke Noorderlicht te zien! Doordat de plek zo weinig inwoners telt, heeft het alleen een kleine supermarkt. Vevelstad is gelegen op een uur afstand van de dichtstbijzijnde stad, en je zal Vevelstad alleen kunnen verlaten doormiddel van een veerboot. Hoewel Vevelstad geen eiland is fungeert het namelijk wel zo. Je hoeft je hier echter niet te vervelen als je van de natuur houdt, want in Vevelstad is ontzettend veel prachtige ongerepte natuur.
Ja. Je kunt je inschrijven voor ESC zolang je nog 30 bent op de dag dat je ESC project begint.
Dit project (onderdeel van de European Solidarity Corps, ESC) wordt geheel gefinancierd vanuit het Erasmus+ programma van de Europese Unie. Dit programma is bedoeld om uitwisseling tussen Europese jongeren en hun culturen te stimuleren. Eastpackers is één van de Nederlandse organisaties die bemiddelt tussen Nederlandse jongeren en buitenlandse organisaties die vrijwilligers ontvangen. Onze werkzaamheden worden ook door de EU gefinancierd. Deelnemers betalen hier niets voor.
Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan deelname aan dit project. Je moet tussen de 18 en 30 jaar oud zijn, minimaal 6 en liefst 9 maanden beschikbaar zijn (voor andere projecten is dit soms anders) en gemotiveerd zijn om full-time vrijwilligerswerk te doen.
Het is kenmerkend voor ESC projecten dat het werk en de werkomgeving soms anders uitvallen dan van te voren gedacht. Een flexibele instelling is noodzakelijk om van ESC de leerervaring te maken die het kan zijn. Wanneer je het moeilijk hebt, heimwee ervaart of onvoldoende uitdaging hebt, helpen wij je om de situatie te verbeteren. Je bent en blijft te allen tijden vrijwilliger. Wij kunnen je dus niet dwingen om tegen je zin te blijven. Bedenk wel dat je slechts één keer in je leven ESC kunt doen. Als je jouw project voortijdig beëindigt, kun je geen ander project gaan doen.
Alle reis,- en verblijfkosten (plus je eventuele visa) zijn inbegrepen. Daarnaast krijg je eten en drinken of een vergoeding om dit zelf te kopen. Daarnaast krijg je nog zakgeld die door Eastpackers maandelijks wordt overgemaakt. Verder krijg je een aanvullende zorgverzekering een online taal cursus voor EU landen en taallessen voor landen buiten de EU. Bovendien krijg je een trainingen aangeboden waar je leert het meeste uit je ESC te halen. Deze zijn in Nederland en in het land waar jouw gastorganisatie gevestigd is.
Elke gastorganisatie regelt huisvesting op een andere manier. De meest gangbare vorm van huisvesting is dat meerdere ESC-vrijwilligers samen in een appartement worden gehuisvest. Vrijwilligers delen de keuken en badkamer en hebben elk een eigen slaapkamer. Er zijn echter ook landen en projecten waarbij twee vrijwilligers een kamer delen. Als je dit niet wilt, is het belangrijk om van te voren met de gastorganisatie goed door te spreken hoe de huisvesting is geregeld.
In bijna alle ESC projecten kun je zelf maaltijden kopen en bereiden. Hiervoor krijg je een maandelijkse toelage.