ESC in Bitola

Noord-Macedonië

ESC in Bitola

Eastpackers is looking for volunteers who love to teach and want to experience Balkan culture in Bitola, North Macedonia!

The main goal of the project is improving the knowledge of voluntaries and children in schools about environmental problems and how to deal with them. They will learn about the problems in nature, how humans destroy and pollutes the nature and how less and less natural resources remain in the world. They will develop their creativity and ability to create new things of already used materials. This ESC will also help the volunteers to raise awareness among young people about how important it is to preserve the nature and to ensure that the waste is going to reach the right place. The main objectives of the project are:

 • Increasing the level of knowledge and environmental problems for 600 children during 6 months
 • Developing creativity competences for 3 volunteers through the activities of up cycling
 • Empowering youth to use the skills and competences gained through these activities in order to implement various ecological and environmental projects in their communities, in order to solve ecological problems
 • To raise awareness about environment trough outdoor activities
 • To experience being in position of volunteers and raise awareness on personal, social and
  professional development during ESC activity
 • To raise awareness on key competences and develop different methods for using them in practice within ESC projects

Alles over dit project

Possible tasks

 • Organize upcycling workshop in primary school every Wednesday
 • Organize at least 2 workshops on professional development topic
 • Organizing language lessons for volunteers
 • Organize clean up actions
 • Organize at least 2 ESC Coffee gatherings in town
 • Organize intercultural night
 • Organize your own local activity/workshop/event
 • Writing article after every workshop/event for the web site including
 • Make a video including all your activities during your ESC project and present it 1 week before end date

Volunteer Profile

Young persons from from 18 to 30 years who are interested to work with people with different backgrounds.

 • Willingness to learn Macedonian
 • Interested in working with children.
 • Interested in culture/environment/teaching
 • Able to take own initiative
 • Interested in Balkan culture

 

Food and Accommodation

Food
The volunteer will receive 90 Euros as food allowance each month, directly from the hosting organization.

Accommodation
The accommodation is in a ESC house that we are renting for 5 years until now. The house is having 4 bedrooms, 1 bathroom, 1 living room and 1 kitchen equip with everything needed. The house has also small garden. Its located in the city centre, 5 min walking from the main pedestrian street and 10 min walking to our office. Market on 3 min, pharmacy 2 min, restaurants and bars on 5 min.

Local Transport

Language support

The volunteer will be provided with private lessons in Macedonian language once a week from the first month
of the project till the end. The lessons will be interactive and amusing with non-formal methods.

Working hours

Volunteer will for 6 hours per day Monday to Friday and weekends off. Also each volunteer will get 2 days per month off extra of weekends.

Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • Eastpackers begeleidt Nederlandse jongeren kosteloos bij het vinden van een EU gefinancierd vrijwilligerswerkproject.

 • Ervaren mentoren die altijd voor je klaar staan.

 • Wij zijn flexibel: geen vaste deadlines, geen onzekerheid

 • Laag inschrijfgeld dat je terugkrijgt na je EVS project

Faq

Waar kom ik precies terecht?

Bitola is met meer dan 100.000 mensen, de tweede grootste stad van Noord-Macedonië. Het is de universiteitsstad met verschillende faculteiten en heeft een geweldige studentenpopulatie. De rivier Dragor stroomt precies in het midden van de stad en het verdeelt de oude Turkse stad uit de 18e-eeuwse stad. De laatste is erin geslaagd behoud van de prachtige architectuur uit de 18e en 19e eeuw. In het andere deel van de stad vind je leuke Ottomaanse architectuur in de vorm van moskeeën, overdekte markten en badhuizen. De hoofdstraat van Bitola biedt veel mogelijkheden om ‘s nachts uit te gaan, om de lokale gerechten te eten en om naar de lokale bevolking te kijken doen hun dagelijkse activiteiten. In de zomer zijn er veel culturele festivals die muziek en kunst herbergen. Bovenal laat de multiculturele stad je een voorproefje van de orthodoxe, islamitische en roma-traditie zien. Dertig minuten lopen naar het zuiden is de indrukwekkende plaats van de oude stad Heraclea Lyncestis. Het was opgericht in de 4e eeuw voor Christus, en heeft een opgegraven amfitheater, baden, basilieken en sommige indrukwekkende mozaïeken.

Ik ben al 30. Kan ik me nog opgeven?

Ja. Je kunt je inschrijven voor ESC zolang je nog 30 bent op de dag dat je ESC project begint.

Wat zijn de addertjes onder het gras?

Dit project (onderdeel van de European Solidarity Corps, ESC) wordt geheel gefinancierd vanuit het Erasmus+ programma van de Europese Unie. Dit programma is bedoeld om uitwisseling tussen Europese jongeren en hun culturen te stimuleren. Eastpackers is één van de Nederlandse organisaties die bemiddelt tussen Nederlandse jongeren en buitenlandse organisaties die vrijwilligers ontvangen. Onze werkzaamheden worden ook door de EU gefinancierd. Deelnemers betalen hier niets voor.
Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan deelname aan dit project. Je moet tussen de 18 en 30 jaar oud zijn, minimaal 6 en liefst 9 maanden beschikbaar zijn (voor andere projecten is dit soms anders) en gemotiveerd zijn om full-time vrijwilligerswerk te doen. 

Hoe kan ik beoordelen of dit project iets voor me is?

Het is kenmerkend voor ESC projecten dat het werk en de werkomgeving soms anders uitvallen dan van te voren gedacht. Een flexibele instelling is noodzakelijk om van ESC de leerervaring te maken die het kan zijn. Wanneer je het moeilijk hebt, heimwee ervaart of onvoldoende uitdaging hebt, helpen wij je om de situatie te verbeteren. Je bent en blijft te allen tijden vrijwilliger. Wij kunnen je dus niet dwingen om tegen je zin te blijven. Bedenk wel dat je slechts één keer in je leven ESC kunt doen. Als je jouw project voortijdig beëindigt, kun je geen ander project gaan doen.

Wat krijg ik allemaal vergoed?

Alle reis,- en verblijfkosten (plus je eventuele visa) zijn inbegrepen. Daarnaast krijg je eten en drinken of een vergoeding om dit zelf te kopen. Daarnaast krijg je nog zakgeld die door Eastpackers maandelijks wordt overgemaakt. Verder krijg je een aanvullende zorgverzekering een online taal cursus voor EU landen en taallessen voor landen buiten de EU. Bovendien krijg je een trainingen aangeboden waar je leert het meeste uit je ESC te halen. Deze zijn in Nederland en in het land waar jouw gastorganisatie gevestigd is.

Hoe is de huisvesting geregeld?

Elke gastorganisatie regelt huisvesting op een andere manier. De meest gangbare vorm van huisvesting is dat meerdere ESC-vrijwilligers samen in een appartement worden gehuisvest. Vrijwilligers delen de keuken en badkamer en hebben elk een eigen slaapkamer. Er zijn echter ook landen en projecten waarbij twee vrijwilligers een kamer delen. Als je dit niet wilt, is het belangrijk om van te voren met de gastorganisatie goed door te spreken hoe de huisvesting is geregeld.

Ik ben vegetariër. Wordt er rekening gehouden met mijn eetwensen?

In bijna alle ESC projecten kun je zelf maaltijden kopen en bereiden. Hiervoor krijg je een maandelijkse toelage.