Kazachstan
Land van uitersten
Ontdek onmetelijke steppes, gloednieuwe wolkenkrabbers en besneeuwde bergtoppen en reis per trein door een van de grootste landen ter wereld.
Akmola, Astana, Nur-Sultan
In 1830 werd het huidige Nur-Sultan gesticht als "Akmola", een klein vestingstadje, later Akmolinsk genoemd. In 1961 werd het omgedoopt tot Tselinograd, stad van de "maagdelijke steppes", die Chroesjtsjov zo snel mogelijk om wilde toveren in vruchtbare landbouwgrond. Met de onafhankelijkheid van Kazachstan in 1991 werd de oorspronkelijke naam Akmola aan de stad teruggegeven. Maar in 1998 wordt Akmola "Astana", een nieuwe hoofdstad voor het nieuwe Kazachstan. Futuristische wolkenkrabbers werden uit de grond gestampt met oliegeld. In 2019 veranderde de naam van stad wederom, ter ere van het leiderschap van ex-president Nursultan Nazarbajev. Astana is nu Nur-Sultan.
Mausoleum in de woestijn
Op de grens tussen de Kazachse steppe in het noorden en de woestijn met haar prachtige Turks-Perzische oasesteden in het zuiden, ligt Türkistan. Van de zestiende tot de achtste eeuw was het de hoofdstad van het Khanaat Kazachstan. Al eeuwenlang komen pelgrims naar Türkistan om het mausoleum boven het graf van de soefi en filosoof Ahmed Yasawi te bezoeken. Volgens de lokale overlevering waren vroeger drie bezoeken aan het mausoleum gelijk aan één keer de hadj ondernemen naar Mekka.
Erfenis van de Sovjets
Ooit lag op de Oezbeeks-Kazachse grens de vierde grootste binnenzee ter wereld en werd er één zesde van alle vis in de Sovjet-Unie gevangen. Begin jaren zestig werd besloten dat de koers van de rivieren die de zee voeden, veranderd moest worden zodat de woestijn van Oezbekistan geïrrigeerd kon worden. Aanvankelijk werd Oezbekistan door de irrigatie de grootste exporteur van katoen ter wereld. Maar de Aral Zee begon op te drogen. Schepen kwamen droog te liggen, het water werd te zout, de vissen stierven. In 2007 was er nog maar 10% over van de oorspronkelijke zee. Maar sinds 2005 werken wetenschappers, de Wereld Bank en de Kazachse overheid samen om de zee te herstellen. In het noorden keren het water en de vissen langzaam terug...
De uitlopers van de Himalaya
Armenië is rijk aan bijzondere Sovjet-architectuur. Boven het Sevan-meer zweeft bijvoorbeeld een betonnen avantgarde hotel uit de jaren ’30, waar Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir op bezoek waren in de jaren ’60. In de tweede stad van het land, Gjoemri, vind je stalen fonteinen, torenhoge grijze sculpturen en rode reliëftekeningen uitgehakt in de gevel van het treinstation. Jerevan zelf wordt vaak de “roze stad” genoemd, vanwege de eindeloze rijen Sovjet-flatgebouwen in roze pastelkleuren.
Info
-
Officiële naam: Republiek Kazachstan
-
Regeringsvorm: Presidentiële republiek
-
Inwoneraantal: 18,6 miljoen
-
Oppervlakte: 2.724.900 km²
-
Hoofdstad: Nur-Sultan (Astana)
-
Officiële taal: Kazachs, Russisch
-
Valuta: Kazachse tenge
-
Grootste religie: Islam (70.2%)
-
Nationale feestdag: 25 oktober (Dag van de Republiek)