Zoë

Frankrijk

Zoë

11 maanden in Frankrijk

Mijn verhaal:

Ik deed vrijwilligerswerk bij FOL74. Een grote stichting met verschillende afdelingen. Ze organiseren vakantiekampen, na schoolse opvang, openluchtfilms en optredens, sportieve activiteiten en ze ondersteunen ze andere stichtingen in de regio. Centraal staan de waardes: gelijkheid, solidariteit en democratie. 

 

Ik heb door de verscheidenheid aan activiteiten, overal af en toe kunnen meehelpen. Bijvoorbeeld bij het opbouwen van een openluchtfilmset in een dorpje in de Alpen, twee weken als animator op vakantiekamp in Corsica, een interview afnemen met een stichting voor de vrijwilligersblog etc. Het grootste deel van mijn missie bestond echter uit het organiseren en coördineren van een Erasmus+ jongerenuitwisseling. Het project heette ‘The Green Ride Forward’. De eerste week van juni kwamen in totaal 20 jongeren uit Griekenland, Zweden, Estland en Letland op bezoek, om meer over het thema ecologie te leren. Het programma bestond voornamelijk uit workshops in samenwerking met lokale organisaties. Ik vond het superfijn om in contact te staan met zo veel mensen die zich willen inzetten voor een groenere wereld. Bovendien heb ik veel geleerd over projectmanagement, van het schrijven van een subsidieaanvraag tot het begeleiden van de jongeren tijdens de jeugduitwisseling.

Ik heb geleerd om een Europees project op poten te zetten. Maar ook om activiteiten voor kinderen en jongeren op te zetten met bepaalde waardes of overtuigingen in mijn achterhoofd. De andere vrijwilligers en ons project hebben mij ook geïnspireerd om nog meer te doen tegen klimaatverandering. Daarnaast heb ik ook veel over mezelf geleerd, hoe ik in een team functioneer, wat mijn sterke en minder sterke kanten zijn etc. Ik kon al redelijk Frans, maar door constant met mijn collega’s Frans te spreken is het veel beter geworden. 

De tijd die ik heb doorgebracht in Frankrijk vond ik super! Ik ben heel blij dat ik deze stap heb gewaagd. Alles is nieuw, de taal, de cultuur, de mensen, je vrijwilligerswerk, de natuur etc. wat mij elke dag prikkelde en uitdaagde. Het is haast een cliché, maar het gaf me echt het gevoel dat ik leef!

 

Alles is nieuw, de taal, de cultuur, de mensen, je vrijwilligerswerk, de natuur etc. wat mij elke dag prikkelde en uitdaagde.

Hoe was je woonsituatie?

Ik deelde een huis samen met 3 andere ESC-vrijwilligers. De locatie was ideaal, dicht bij mijn vrijwilligerswerk, het centrum en het meer van Annecy. In het weekend kwamen de andere vrijwilligers die ietsje verder woonde vaak bij ons logeren, zodat we samen konden fietsen, bergwandelingen maken, de stad bezoeken, uitgaan, etc. etc.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Heel goed, we zijn snel een hechte vriendengroep geworden. Je zit allemaal in hetzelfde schuitje en deelt een bepaalde levensstijl wat voor veel gespreksstof zorgt. Aangezien we allemaal geen vrienden of familie in de buurt hadden waren we echt op elkaar aangewezen. Soms kan dit wel intens zijn, maar ook heel fijn!

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

De eerste ging helaas online door vanwege corona, de tweede was fysiek in een dorpje naast Nantes en op loopafstand van de Atlantische oceaan. Het was fijn om met een groep jongeren die min of meer dezelfde ervaringen delen, een week door te brengen. Er valt altijd wel iets te vertellen, omdat iedereen uit een ander land komt. De trainers zijn super enthousiast en je reflecteert en praat over je missie en doelen op een speelse, informele manier.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Sowieso de eetgewoontes, zoals een stukje Franse kaas na het avondeten. Maar ook dat ze uitgebreid warm eten zowel ’s middags als ’s avonds. Hier raak je uiteraard wel snel aan gewend, dus ik mag zeker niet klagen. Waar ik echter niet gewend aan raakte waren de slechte, soms zelfs niet bestaande fietspaden.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Goed, ik heb een gesprekje gehad zowel voor vertrek als na mijn aankomst. Bij vragen stonden ze altijd paraat om snel een antwoord te geven.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Laat je helemaal onderdompelen in de taal en cultuur van het land. Zeg zo veel mogelijk ‘ja’ op de kansen of activiteiten die je worden aangeboden. Uit je comfort zone stappen is het beste advies dat ik kan geven, je gaat er geen spijt van krijgen!!