Zoë

Frankrijk

Zoë

11 maanden in Frankrijk

Mijn verhaal:

Ik deed vrijwilligerswerk bij FOL74. Een grote stichting met verschillende afdelingen. Ze organiseren vakantiekampen, na schoolse opvang, openluchtfilms en optredens, sportieve activiteiten en ze ondersteunen ze andere stichtingen in de regio. Centraal staan de waardes: gelijkheid, solidariteit en democratie. 

 

Ik heb door de verscheidenheid aan activiteiten, overal af en toe kunnen meehelpen. Bijvoorbeeld bij het opbouwen van een openluchtfilmset in een dorpje in de Alpen, twee weken als animator op vakantiekamp in Corsica, een interview afnemen met een stichting voor de vrijwilligersblog etc. Het grootste deel van mijn missie bestond echter uit het organiseren en coördineren van een Erasmus+ jongerenuitwisseling. Het project heette ‘The Green Ride Forward’. De eerste week van juni kwamen in totaal 20 jongeren uit Griekenland, Zweden, Estland en Letland op bezoek, om meer over het thema ecologie te leren. Het programma bestond voornamelijk uit workshops in samenwerking met lokale organisaties. Ik vond het superfijn om in contact te staan met zo veel mensen die zich willen inzetten voor een groenere wereld. Bovendien heb ik veel geleerd over projectmanagement, van het schrijven van een subsidieaanvraag tot het begeleiden van de jongeren tijdens de jeugduitwisseling.

Ik heb geleerd om een Europees project op poten te zetten. Maar ook om activiteiten voor kinderen en jongeren op te zetten met bepaalde waardes of overtuigingen in mijn achterhoofd. De andere vrijwilligers en ons project hebben mij ook geïnspireerd om nog meer te doen tegen klimaatverandering. Daarnaast heb ik ook veel over mezelf geleerd, hoe ik in een team functioneer, wat mijn sterke en minder sterke kanten zijn etc. Ik kon al redelijk Frans, maar door constant met mijn collega’s Frans te spreken is het veel beter geworden. 

De tijd die ik heb doorgebracht in Frankrijk vond ik super! Ik ben heel blij dat ik deze stap heb gewaagd. Alles is nieuw, de taal, de cultuur, de mensen, je vrijwilligerswerk, de natuur etc. wat mij elke dag prikkelde en uitdaagde. Het is haast een cliché, maar het gaf me echt het gevoel dat ik leef!

 

Alles is nieuw, de taal, de cultuur, de mensen, je vrijwilligerswerk, de natuur etc. wat mij elke dag prikkelde en uitdaagde.