Marianka

Estland

Marianka

7 maanden maanden in Estland

Mijn verhaal:

Ik was vrijwilliger in een kindergarden. Hier hielp ik de juffen met de dagelijkse taken. Zelf deed ik vooral veel knutselactiviteiten en spelletjes met de kinderen. Ook deden we eens per week robotica lessen met de kinderen om getallen, kleuren en vormen te leren, wat erg leuk was. Daarnaast heb ik activiteiten voor zowel de kinderen als juffen georganiseerd, zoals o.a. Koningsdag, carnaval en cultuuruitwisselingsdag.

Tijdens mijn ESC project heb vooral veel over mezelf geleerd. Ik vond het mooi om naar een land te gaan dat ik eigenlijk niet kende, omdat Estland echt een mooi land is qua natuur en stad. Vooral de zonsondergangen daar waren echt prachtig! Er zijn veel mooie plekjes om te bezoeken, ook al had ik dat eerst niet gedacht.

Ik vond het leerzaam om helemaal uit mijn comfortzone te gaan en voor zoveel maanden naar een ander land te vertrekken. Ik heb daardoor veel over mezelf geleerd en ik heb heel veel mooie vriendschappen gesloten. Het is vooral mooi om mee te maken hoe het is om in een andere cultuur te leven en ook met veel verschillende culturen in aanraking te komen. De kinderen op de kindergarden zal ik nooit vergeten. Het is echt bijzonder hoe je, ook als je niet verbaal kunt communiceren, toch zoveel kan bereiken en zulke goede banden kunt vormen met de kinderen.

Mijn tijd in Estland was echt heel mooi en bijzonder, en ben blij dat ik de keuze heb gemaakt uit mijn comfortzone te stappen. Ik zou het aan iedereen aanraden!

Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om uit mijn comfortzone te stappen. Ik zou het aan iedereen aanraden!

Hoe was je woonsituatie?

Ik woonde in een dorm met een paar andere vrijwilligers van dezelfde hosting organisatie en meerdere studenten uit Estland. Ik had een eigen kamer met gedeelde keuken en badkamer. Het lag heel dichtbij het centrum en bij mijn werk.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Ik had heel goed contact met andere vrijwilligers! Met de vrijwilligers waarmee ik samen woonde had ik het super gezellig. Daarnaast heb ik door trainingen en connecties heel veel andere vrijwilligers leren kennen en goede vriendschappen gesloten, wat erg fijn was.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

De on-arrival training was echt een hele ervaring. Ik had deze training ongeveer een maand na aankomst. Het was een leuke en intensieve manier om veel andere vrijwilligers te leren kennen. Iedereen was erg open en de sfeer was gezellig. We hadden een hele hechte groep, waardoor ik het gevoel had alles te kunnen delen met deze mensen.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Ik moest vooral wennen aan de taal en de mensen. De mensen in Estland waren in het begin niet heel erg open, waardoor het lastiger was contact te maken. De taal was ook erg lastig. Het communiceren met de kinderen in de kindergarden ging hierdoor lastiger. Echter vind je altijd wel een manier om dat aan te pakken, dus dat is zeker goedgekomen.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Ik had weinig contact. Ik had wel veel contact met mijn hosting organisatie in Estland, waardoor ik dit niet als een probleem heb ervaren. Als er wel steun nodig was geweest, had ik vast bij Eastpackers terecht gekund.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Ik zou zeker aanraden om lekker uit je comfortzone te stappen en voor een aantal maanden naar het buitenland te gaan! Als je daar eenmaal bent: go with the flow en geniet lekker van het moment, want voor je het weet is het voorbij.