Tosca

Italië

Tosca

6 maanden in Italië

Mijn verhaal:

Dag ik ben Tosca en ik deed Vrijwillergswerk in een centrum voor migranten en vluchtelingen.

Mijn beste herinnering is onze rondreis van twee weken die wij door het hele land hebben gedaan. We hadden een auto gehuurd en zijn toen van het noorden helemaal naar de Sahara gereden en vervolgens weer via de kust terug gereden.

Ik heb veel geleerd op communicatief en sociaal vlak. Het werk in het centrum vereiste veel communicatieve vaardigheden en ik heb mij hier ook leren aanpassen aan verschillende situaties. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat het goed is op verschillende manier om te gaan met verschillende personen en ik heb geleerd om iemands behoeftes te leren inzien en vervolgens op een zo goed mogelijke manier proberen de persoon te helpen. Met de andere projecten vanuit mijn organisatie heb ik ook veel geleerd op communicatief vlak, en daarnaast op het gebied van time management en creatief denken.

Ik heb ontzettend veel mooie herinneringen van momenten op werk. Het was erg bijzonder de personen steeds beter te kennen en na een tijdje echt iets voor de mensen te kunnen betekenen. verder voelde ik me erg thuis in het team en heb ik veel mooie herinneringen van de samenwerking. Ook met de andere vrijwilligers heb ik een erg goede band kunnen opbouwen en hier heb ik ook veel mooie herinneringen aan.

Mijn ervaring is het algemeen: Erg leerzaam en alles bij elkaar een erg bijzondere ervaring.

Hoe was je woonsituatie?

Ik had een gedeelde flat met andere vrijwilligers.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Erg goed. Geen problemen gehad. Erg interessant om veel mensen te leren kennen afkomstig van andere landen verdeeld over Europa.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Ik heb de on-arrival training online gedaan (door de COVID-19 situatie). Het was erg fijn dat dit mogelijk was. Maar het was online wel wat minder leuk natuurlijk. Het was interessant om de ervaringen van andere vrijwilligers te horen en de informatie die gegeven werd was ook interessant. Verder waren de activiteiten ook leuk. De mid-term training heb ik niet meer gedaan (ik weet niet waarom).

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Ik kon erg snel wennen. Alleen het gebrek aan punctualiteit was soms wel lastig (groot verschil met Nederland). Voor de rest is er ontzettend veel afval in de stad en aangezien voor mij bewust leven en met respect omgaan met de omgeving en de natuur erg belangrijk is, was dit soms wel lastig om te zien. Ik heb tijdens mijn verblijf dan ook veel plastic uit de zee gevist.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Fijn: alles was altijd duidelijk gecommuniceerd en ik had een duidelijk referentiepunt.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Kom uit je comfortzone. Doe zo veel mogelijk mee met lokale activiteiten en probeer je zodoende zo veel mogelijk te mengen in de maatschappij, dan haal je het meeste uit je ervaring!