Roza & Joris

Turkije

Roza & Joris

6 maanden in Turkije

Mijn verhaal:

Naast de activiteiten die op onze planning stonden, zoals het hoofdproject, “art and trash” (afval ruimen en kunst ervan maken), en English Speaking Club, was er ruimte voor eigen invulling. Zo konden we helpen bij activiteiten die andere vrijwilligers bedachten en konden we zelf voorstellen doen. We hebben geholpen met het organiseren van feesten, losse activiteiten en we creëerden workshops over een interesse van ons. 

Het hele project is één grote mooie herinnering. De beste herinneringen worden meestal gevormd door vrienden om je heen en iets dat fout gaat. Zo hadden we een lange wandeltocht waarbij het ongelofelijk hard regende. Tijdens het wandelen hoopten we alleen maar dat het zo snel mogelijk afgelopen zou zijn. Nu is het één van onze beste herinneringen. Ook de avond van Halloween was geweldig. We hadden gefeest met een deel van de organisatie. Uiteindelijk ging er het een en ander niet zo lekker. Dit werd de beste herinnering aan de avond. 

We kijken met een enorme glimlach terug naar onze tijd als vrijwilliger. Het was echt wel een van de mooiste ervaringen uit ons leven waar we niet alleen veel van hebben geleerd maar ook veel vrienden en prachtige herinneringen aan over hebben gehouden. Iets wat je je hele leven meeneemt en wat aan hebt. Een buitenkans om een andere cultuur te leren kennen zonder de stress van geld en accommodatie. Het maakt echt een verschil in je leven en je blik op de wereld. Een prachtige ervaring dus. 

Het was echt wel een van de mooiste ervaringen uit ons leven waar we niet alleen veel van hebben geleerd maar ook veel vrienden en prachtige herinneringen aan over hebben gehouden

Hoe was je woonsituatie?

je woont in appartement in een rustig deel van de stad. Je hebt je eigen kamer, wifi, keuken, badkamer en woonkamer. Je deelt het met andere internationale vrijwilligers van de organisatie. Je zit met maximaal 3 andere vrijwilligers in het huis. Het is op 15 minuten loopafstand van het kantoor van de organisatie en er is een supermarkt in de buurt.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Op het moment dat wij er zaten as er maar één andere vrijwilliger en daar hadden wij niet zo’n klik mee maar met alle lokale vrijwilligers wel. Je komt namelijk vooral in contact met (meestal) Engels sprekende studenten die of aan de activiteiten meedoen of ze leiden.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Het was een leuke ervaring maar veel van de informatie die ze ons gaven hadden wij al van onze eigen organisatie ontvangen. Ook was het vooral gefocust op de problemen die vrijwilligers hadden en hoe ze die konden oplossen. Wij hadden geen problemen en daardoor geen vragen. Wel was het fantastisch om zoveel verschillende mensen uit verschillende landen te ontmoeten, daar hebben we hele leuke vriendschappen aan overgehouden.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Het eten was wel echt heel anders en je kon veel dingen die in Nederland normaal zijn niet krijgen. Ook het verkeer wat wel even wennen aangezien niemand zich aan de regels houdt en het daardoor heel chaotisch is. Ook is het in Turkije heel normaal om te laat te komen bij afspraken, in Nederland is dat echt niet acceptabel, dit was grappig om mee te maken. Het was ook wel wennen dat niemand je taal spreekt en maar weinig mensen Engels spraken.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Het contact was goed en duidelijk, nooit enig probleem gehad. Wij hadden niet zoveel problemen dus veel contact was er ook niet nodig maar we zijn er zeker van dat als dat wel zo was geweest we dan erg goed geholpen zouden zijn. Heel warm en vriendelijk contact.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Kijk niet zozeer naar welk land je al kent en kies echt een land uit waar je weinig over weet. Dat maakt het alleen maar interessanter, zo leer je de wereld weer een stuk beter kennen. Ook goede research doen bij je organisatie is belangrijk en voor dat je erheen gaat een keer skypen om te kijken of je een klik hebt en of het wel echt bij je past. Verder gewoon echt iets kiezen waar je enthousiast van wordt!