Roos

Finland

Roos

11,5 maanden in Finland

Mijn verhaal:

Ik werkte als programma-assistent bij een organisatie in Finland die internationale vrijwilligers in Finland ontvangt en hen koppelt aan een werkplek. Tegelijkertijd verzorgen ze ook internationaal vrijwilligerswerk voor Finse jongeren. Ik hield mij bezig met het ondersteunen van vrijwilligers door middel van het organiseren van on-arrival trainingen, ondersteunen in het aanvragen van visums en het beantwoorden van vragen van jongeren die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk. Daarnaast deed ik communicatiewerkzaamheden: artikelen schrijven voor een tijdschrift en informatiegidsen en één website nakijken op de leesbaarheid van de Engelse taal. De organisatie waar ik vrijwilligerswerk deed en Finland an sich voelden meteen als een warm bad. Ik heb geen seconde heimwee gehad. Ik omring mijzelf met positieve mensen, een fijne werkplek en geweldige natuur; beter kan het niet!

Ik heb onwijs veel geleerd over verscheidene culturen en de perspectieven die daaraan ten grondslag liggen. Ik heb niet alleen over de Finse cultuur geleerd, maar ook over de culturen en landen van de verschillende vrijwilligers die ik heb ontmoet.

Kerst vieren in Lapland is de beste herinnering die ik heb gehad. Het was -27 graden en ik heb de meest geweldige natuur gezien, de enige echte kerstman ontmoet en ultiem genoten van het prachtige Finland

Kerst vieren in Lapland is de beste herinnering die ik heb gehad

Hoe was je woonsituatie?

Ik woonde in een host family. Vrijwel alle vrijwilligers in Finland zijn ondergebracht in een host family of op de werkplek waar ze vrijwilligerswerk doen. Op deze manier wordt het interculturele leerproces vergemakkelijkt.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Vrijwilligerswerk doen in een ander land ten tijde van een pandemie is anders dan in tijden zonder social distancing. Ik heb echt geluk dat het aantal besmettingen in Finland relatief laag is, waardoor het mogelijk was om op on-arrival training te gaan. Tijdens de training heb ik andere vrijwilligers ontmoet die in verschillende delen van Finland vrijwilligerswerk deden. Met een paar van deze vrijwilligers heb ik kerst gevierd in Lapland, dat was magisch!

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

De on-arrival training was een geweldige week. Samen met de andere vrijwilligers werden we voorbereid op ons vrijwilligersjaar in Finland. We werden voorbereid door middel van informatie over de Finse cultuur en geschiedenis, het European Solidarity Corps en het bespreken van onze motivatie en verwachtingen ten aanzien van het vrijwilligersjaar. Daarnaast hebben we verscheidene musea bezocht, de Finse sauna getest, het noorderlicht gezien, de Finse natuur bewonderd en elkaar beter leren kennen. Kortom: een geweldige ervaring.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

De Finse taal. De talen in de omliggende landen (Noorwegen en Zweden) lijken enigszins op de Nederlandse taal, maar de Finse taal is echt andere koek. Maar het is een leuke uitdaging!

Hoe was je contact met Eastpackers?

Het contact met Eastpackers had niet beter gekund. Ruben reageert altijd snel en vriendelijk via de e-mail of WhatsApp. Eastpackers is zeer toegankelijk en ik kan het aan iedereen aanraden om Eastpackers als supportorganisatie te kiezen.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Doen! Het werken in een ander land voor enige tijd kan voelen als een grote stap, maar ik weet zeker dat het een ervaring wordt om nooit te vergeten. Leef in het moment en geniet!