Ilse

Spanje

Ilse

4 maanden maanden in Spanje

Mijn verhaal:

Ik werkte voor Xeración in Spanje, waar ik eigenlijk van alles deed. De taken varieerden van het geven van Engels lessen aan senioren tot werken in de buurttuin. Heel afwisselend werk dus en er was ook veel vrijheid voor mijn eigen inbreng. Tijdens mijn ESC project, heb ik geleerd om dingen uit verschillende standpunten te bekijken. Ook merkte ik dat een taalbarrière een obstakel kan zijn en hoe je daar het beste mee om kan gaan. Ik heb meer geleerd over Spanje en mezelf, en wat het betekent om deel te zijn van een community. 

Ik heb de beste herinneringen aan de tijd die ik met de andere vrijwilligers doorbracht. Bijvoorbeeld tijdens San Juan: een Spaanse traditie waar mensen kampvuren maken op het strand. Samen met de andere internationalen de Spaanse cultuur ontdekken was over het algemeen een fantastische ervaring. 

Al met al was mijn tijd in Spanje geweldig! Mede door de personen waarmee ik daar was, is het tot nu toe de beste ervaring van mijn leven geweest.

Mijn tijd in Spanje was geweldig! Mede door de personen waarmee ik daar was, is het tot nu toe de beste ervaring van mijn leven geweest.

Hoe was je woonsituatie?

Er waren twee flats voor alle vrijwilligers. Toen ik er was, waren er in totaal 8 vrijwilligers, dus ik woonde met 3 andere mensen van ongeveer mijn leeftijd. Aan het begin deelde ik een kamer, maar later niet meer. De keuken, badkamer en woonkamer waren gedeeld maar verder had ik mijn eigen ruimte. Beide flats waren centraal en goed bereikbaar vanuit het kantoor waar we werkten.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Omdat we samenwoonden, voelde het als één grote familie. Op het werk waren we een goed team dat goed samen kon werken en in onze vrije tijd deden we leuke dingen samen. Ik heb nog steeds goed contact met ze, ondanks dat ik alweer een tijdje terug ben.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Eerlijk gezegd vond ik de trainingen wat lang duren. De nuttige dingen die besproken werden hadden ook in een programma van één dag gekund. Dit komt ook met name omdat de trainingen online waren dit jaar, in verband met de pandemie. Ik snap dat het normaal leuker is als het in het echt is.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Het klinkt cliché, maar het late avondeten. Dit was voor mij een van de grootste cultuurshocks, al voelde ook dat al snel normaal. Oh, en de siësta! Niet zozeer het feit dat je ’s middags een dutje doet, want daar deed ik simpelweg niet aan mee. Maar dat alle winkels dicht gaan om de tijden dat ik normaal het liefst ga shoppen vond ik niet altijd ideaal.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Soepel en fijn. Er was over het algemeen niet heel veel contact, maar er werd regelmatig aan me gevraagd hoe het met me ging dus ik kon altijd ergens terecht met mijn eventuele problemen.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Geniet van elke dag en dompel je helemaal onder in de cultuur van het land waar je heen gaat! Het is een enorme kans en je kan het in principe maar één keer doen, dus maak er alles van wat je kunt.