Lisa

Berlijn, Duitsland

Lisa

9 maanden in Berlijn, Duitsland

Mijn verhaal:

Ik hielp op een vrije schoolse kindergarten. Ik werkte daar in de peutergroep, dus met kinderen van 2 en 3 jaar oud.

Ik heb veel geleerd over verantwoordelijkheid. Ik heb ook geleerd hoe ik me goed kan presenteren tegenover anderen, en hoe ik vrienden kan maken. Ik heb nog beter Duits geleerd, en ook een stuk discipline geleerd door de werktijden.

Ik denk mijn beste herinnering was de eerste seminar (of on-arrival training). De locatie was fantastisch en ik was zo trots om vrijwilliger te zijn. Ook organiseerde mijn kindergarten soms feesten die ook ontzettend leuk waren.

Ik kijk heel positief terug op mijn tijd als ESC-vrijwilliger. Het werk was leuk, maar vooral de mensen die je ontmoet vond ik heel bijzonder. Ik vond het ook fijn dat ik heel veel tijd had om Berlijn te verkennen. Ik heb echt veel over mezelf geleerd.

Ik was zo trots om vrijwilliger te zijn

Hoe was je woonsituatie?

Ik woonde in een “Wohngemeinschaft” waar ik een eigen kamer had, en de badkamer en de keuken deelde met 3 andere vrijwilligers. Het huis was op de derde verdieping in de leuke Berlijnse wijk “Neukolln”.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Heel goed! We deden veel samen en het was gezellig om in huis mensen te hebben om mee te praten.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Goed! Ik durf bijna te zeggen dat dat het de leukste week van het jaar was. Het was een soort schoolkamp, alleen dan veel gezelliger. Ook de inhoud was interessant, en het was ook goed georganiseerd/ gestructureerd. En met veel mensen heb ik nog steeds contact.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Het werk. Ik voelde aan het begin een beetje alsof ik niet zoveel te zeggen had, en alsof ik niet genoeg uitgedaagd werd.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Goed. Over het jaar heb ik niet heel veel contact gehad, maar als ik contact zocht, dan werd ik goed geholpen. En vooral voor mijn vertrek was het fijn dat ik ook een persoonlijk gesprek heb gehad.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Ga op onderzoek uit in je nieuwe omgeving! Ik heb heel erg genoten van Berlijn, en heb veel geprobeerd om op een vrije middag wat nieuws uit te proberen in de stad. Dus ga lekker ergens een koffietje drinken, of wandelen door een park. Het zijn dingen die heel erg makkelijk zijn, maar waardoor je tijd als vrijwilliger al een stuk meer voelt als een vakantie in het buitenland.