Esther

Frankrijk

Esther

10 maanden in Frankrijk

Mijn verhaal:

In Frankrijk heb ik 10 maanden vrijwilligerswerk gedaan voor een organisatie die zich onder andere bezighoudt met het informeren van jongeren over de Europese Unie en Erasmus+ projecten. Ik verzorgde onder meer workshops op scholen, presenteerde informatiebijeenkomsten over Erasmus+ projecten, gaf Engelse les aan jongeren die stage gingen lopen in het buitenland en organiseerde taal- en culturele cafés waar mensen meer konden leren over andere landen en culturen.

Tijdens mijn vrijwilligersperiode kreeg ik de kans om een week als youth leader een groep Franse jongeren te begeleiden op een youth exchange. Deze youth exchange vond plaats in Italië met jongeren uit verschillende Europese landen. Ik vond het bijzonder om zoveel vertrouwen van mijn gastorganisatie te krijgen en om tijdens mijn verblijf in Frankrijk ook nog een tweede land te bezoeken als onderdeel van het vrijwilligerswerk.

Tijdens mijn European Solidarity Corps project heb ik geleerd om mij meer open op te stellen en om meer uit het leven te halen. Tijdens deze periode heb ik veel mensen met verschillende achtergronden ontmoet en van ieder van hen heb ik ook weer geleerd.

Ik heb geleerd om mij meer open op te stellen en om meer uit het leven te halen.

Hoe was je woonsituatie?

Ik woonde in een studio in een jongerencomplex met een eigen badkamer en een eigen keuken.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Het contact met de andere ESC-vrijwilligers in Nîmes was erg goed, wij zijn een hechte vriendengroep geworden en organiseerden veel activiteiten en weekendjes weg. Omdat sommige van de vrijwilligers in hetzelfde complex als ik woonden, was het makkelijk om contact te hebben.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Omdat de on-arrival training in een heel ander deel van Frankrijk was, leerde ik een nieuwe omgeving kennen met een ander klimaat. Het was erg leuk om nieuwe vrijwilligers te leren kennen en onze ervaringen uit te wisselen.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Ik heb geen grote culture shock ervaren, maar je merkt wel dat sommige dingen trager of minder professioneel gaan. Daar moet je even aan wennen maar dan leer je het ook te accepteren.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Ik had niet veel contact met Eastpackers, omdat ik hier zelf geen behoefte aan had en mijn project soepel verliep. Ik wist dat als ik wel hulp nodig had. ik makkelijk en snel contact kon leggen met Eastpackers.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Ik heb genoten van mijn tijd als ESC-vrijwilliger en zou het iedereen willen aanraden om een tijd in het buitenland te wonen en te werken en om uit jouw comfortzone te stappen.

Bij twijfel, doen! Je zult geen spijt hebben van een periode in het buitenland. Probeer je open op te stellen naar de mensen die je gaat ontmoeten, maar bewaak ook goed je grenzen wat betreft je werkzaamheden. Gebruik je vrije dagen om meer van het land te zien, je bent er nu toch!