Marleen

Jordanië

Marleen

9 maanden in Jordanië

Mijn verhaal:

Ik heb 9 maanden op het kantoor van Jordan Youth Innovation Forum gewerkt. Hier mocht ik nieuw beleid schrijven voor de organisatie, helpen met proposals voor en het uitvoeren van
nieuwe projecten, en heb ik het werk afgerond met een onderzoeksproject over jeugdwerkloosheid in Jordanië. De projecten waar de organisatie zich mee bezig hield waren
gerelateerd aan sport voor jongeren, ondernemerschap, en empowerment.

Er zijn genoeg lessen die ik heb geleerd als ESC-vrijwilliger. Ik heb leren werken in een internationaal team, met een andere werkcultuur en andere verwachtingen. Dit was aan het begin wennen, maar dat zijn nu absoluut skills die ik meeneem naar mijn volgende baan. Naast het werk, heb ik ook een persoonlijke groei meegemaakt door het feit dat ik toch in een
nieuw land was beland met een compleet andere cultuur.

Ik heb eindeloos veel prachtige herinnering aan mijn tijd als ESC-vrijwilliger. In het algemeen heb ik daar fantastische mensen ontmoet waar ik veel verschillende activiteiten mee heb gedaan (hiken, al het eten uitproberen, zwemmen, canyoning, etc.). Op kantoor waren er ook verschillende mooie momenten. Het onderzoeksproject over jeugdwerkloosheid
afmaken, als er een proposal werd geaccepteerd, en bondingactiviteiten die we met het hele kantoor deden zijn hier goede voorbeelden van.

Ik vind het lastig te omschrijven hoe bijzonder deze ervaring nou echt was. Ik heb het enorm naar mijn zin gehad, veel geleerd van werk, en vriendschappen voor het leven opgebouwd. Ik denk vaak terug aan de maanden in Jordanië en kan alleen maar enorm dankbaar zijn dat deze ervaring mogelijk was door het ESC-programma.

Ik denk vaak terug aan de maanden in Jordanië en kan alleen maar enorm dankbaar zijn dat deze ervaring mogelijk was door het ESC-programma

Hoe was je woonsituatie?

Aangezien er van tevoren was afgesproken vanuit de hosting en sending organistie dat ik zelf iets kon vinden qua accommodatie, besloot ik de eerste 3 weken in een hostel in Amman te zitten. Vanuit het hostel heb ik twee mensen leren kennen en zijn we met z’n drietjes een appartementje gaan zoeken. Dit was verassend makkelijk in Jordanie. We woonden in een gebouw waar ook veel andere buitenlanders zaten. Hier had ik een eigen kamer, en een gedeelde keuken/woonkamer/badkamer.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Er zaten tijdens mijn vrijwilligerswerk twee andere vrijwilligers ook bij JYIF. Met beide heb ik enorm goed contact gehad en deden we ook veel samen naast het werk. Ik sprak de andere ESC-vrijwilligers voornamelijk bij de trainingen (On-Arrival en Mid-Term) en kwam ze af en toe op verschillende evenementen in Amman tegen.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Aangezien COVID-19 nog steeds een rol speelde waren beide meerdaagse trainingen online. Vooral de eerste was fijn om mee te maken, om verder ook te ontdekken welke vrijwilligers er nog meer in de regio zaten. Het was fijn om op alle twee de momenten te reflecteren hoe het ging en wat ik nog wilde bereiken. Ik heb doelen kunnen stellen en die uiteindelijk ook kunnen bereiken.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Ik moest aan het begin erg wennen aan de taal. Arabisch is niet een taal die ik al spreek en lijkt ook niet op iets wat ik ken. Hierdoor was het in het begin echt even mijn weg vinden. Op kantoor hebben ze mij enorm geholpen en toen ik eenmaal taallessen nam ging het ook veel beter. Verder was de werkcultuur ook heel anders dan we in Nederland gewend zijn. Ik vond het wel leuk om dit ook mee te maken dus kon mij erbij neer leggen dat het af en toe minder productief was.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Goed. Ik heb in het algemeen niet veel momenten van contact gehad maar als ik wel een vraag had kon ik meteen terecht en kreeg ik snel antwoord. Verder was het fijn dat er af en toe werd gevraagd hoe het ging.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Probeer het land waar je naartoe gaat echt te ontdekken! Natuurlijk is het werk ook belangrijk en haal daar vooral ook alles uit, maar dit is ook de kans om een nieuw land en een bijzondere cultuur te ontdekken.