Charlotte

Oekraïne

Charlotte

8 maanden in Oekraïne

Mijn verhaal:

Ik deed vrijwilligerswerk bij de organisatie Pangea Ultima. Deze organisatie houdt zich voornamelijk bezig met interculturele dialogen en non-formele educatie. Van de vrijwilligers wordt er verwacht dat ze initiatief tonen en hun eigen projecten bedenken en uitvoeren. Ik hield me bijvoorbeeld bezig met het schrijven en vormgeven van een cultureel tijdschrift. Ook organiseerde ik zelf historische en interactieve tours in het stadscentrum. Naast deze aspecten richt de organisatie zich ook op mediaproductie. Dit leerde ik door zelf een (cultureel) tijdschrift vorm te geven en uit te brengen in Vinnytsia. Ook hield ik me bezig met de editing van meerdere filmpjes.

Ik heb geleerd om zelf initiatief te nemen en minder bang te zijn om alleen op stap te gaan. Ik voel me veel zelfverzekerder om te reizen en ook in mijn talenkennis. Voor mijn ESC-vrijwilliger had ik geen grondig idee van Oost-Europa en nu ben ik veel meer te weten gekomen. Het heeft me veel nieuwsgieriger gemaakt om in de toekomst nog meer te ontdekken.

Mijn beste herinnering was het vele reizen door het land. Oekraïne is een prachtig, groot en land waar veel te zien is. Ik ben heel blij dat ik de kans gekregen heb om zoveel te zien en te leren. Het was een nieuwe ervaring voor me om helemaal alleen te reizen en ondanks de angst, is het allemaal goed verlopen. Ik ben superblij ermee en trots op mezelf dat het gelukt is.

Ik kijk erg positief terug op mijn tijd als vrijwilliger. Jammer genoeg is het voorbij, ik had graag nog een keer weg willen gaan voor een project. Ik vind het super dat het Europees Solidariteitskorps dit mogelijk maakt voor jongeren en hopelijk pakken meerdere jongeren deze kans in de toekomst.

 

Niet te veel nadenken en gewoon gaan!

Hoe was je woonsituatie?

Mijn woonsituatie was top geregeld. Ik woonde met 2 andere (Turkse) vrijwilligers. Het was een appartement in een vernieuwd gebied van de stad dicht bij de bushalte. Wanneer er een probleem was in het huis, konden we onze coördinator makkelijk bereiken en werd het snel opgelost.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Het contact met de vrijwilligers binnen mijn organisatie was heel goed. We waren een hechte groep die elkaar bijna dagelijks zagen. Ook heb ik met andere ESC-vrijwilligers afgesproken die in Sumy werkten en woonden. Samen hebben we gereisd naar Kyiv en Odessa.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

De on-arrival training vond ik goed voorbereid en heb er zeker van genoten, ondanks dat het online plaats vond wegens de coronasituatie. Het was leuk om in contact te komen met andere ESC-vrijwilligers en hun ervaringen te horen.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

De taalbarrière kon voor mij een moeilijk aspect zijn af en toe. Veel mensen spreken helaas geen Engels , wat communicatie moeilijk maakt. Ik ben van mezelf een sociaal persoon die erg van praten houdt, dus dat was soms moeilijk voor me.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Het contact met Eastpackers verliep super. Communicatie verliep snel en soepel en ik had nauwelijks vragen. Indien ik die toch had, kon ik makkelijk met Ruben praten, hij reageerde snel op mijn berichten.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Niet te veel nadenken en gewoon gaan! Het is een onvergetelijke ervaring en je leert er veel van. Het maakt je veel zelfstandiger, zelfverzekerd en wijzer als persoon. Ik kan het iedereen aanraden.