Laurens

Tsjechië

Laurens

8 maanden in Tsjechië

Mijn verhaal:

Dag ik ben Laurens en ik deed vrijwilligerswerk bij YFU CZ, dat is een non-profit organisatie die studentenuitwisselingen regelt. Scholieren vanuit Tsjechië gaan een semester of een jaar naar het buitenland naar een highschool en buitenlandse scholieren komen ook in Tsjechië wonen bij een gastgezin en gaan hier naar school. Door de covid maatregelen zag ik alleen op kantoor de National Director en mijn coordinator Marketa. Mijn taak was voornamelijk om een supportive persoon te zijn voor de inbound-students (zoals YFU die noemt), de buitenlandse scholieren die in Tsjechië verblijven. Het was mijn taak om regelmatig met hun in contact te blijven, online en af en toe offline met sommige die dichtbij mij woonden. Om hun mijn vertrouwen te geven als er iets niet goed ging of juist wel om dat te delen met mij.

Verder heb ik meerdere (online en een paar offline) activiteiten en seminars georganiseerd. Hiervoor heb ik bijvoorbeeld een internationale (online) brunch georganiseerd voor de families, studenten en vrijwilligers & een puzzeltocht in Praag (offline) voorbereid en uitgevoerd & een vrijwilligers bijeenkomst voorbereid en geleid en zo nog wat kleinere online spelletjes en quizen met de scholieren. Wat ook leuk was om te organiseren was de YFU Workshopweek, een week waarin de studenten en vrijwilligers van YFU in tweetallen elkaar een random vaardigheid (online) mochten leren, om zo toch iets educatiefs te organisaren in de online corona tijd. Na een week oefenen kwamen we online bij elkaar en vertelden we elkaars verhalen en lieten we het resultaat zien (ik heb bijvoorbeeld mijn partner geleerd om te jongleren en zij had mij geleerd om een handstand te doen).

Tevens heb ik ook meerdere artikelen geschreven voor de website en heb ik (online) interviews gehouden en opgenomen en ge-edit met enkele inbound-students. Ook heb ik nieuwe lay-outs voor bepaalde documenten gemaakt die gebruikt worden tijdens de seminars.

Verder ook nog overige kleinere taken die ik kreeg van andere collega’s, zoals papier scannen, producten inkopen, een presentatie houden voor een online klas, nieuwe documenten opstellen etc. Er was altijd wel iets te doen, soms wat ik dagen bezig met hetzelfde werk omdat iets af moest voor een bepaalde tijd. Maar soms deed ik ook verschillende kleinere taken op een dag. Dit maakte het ook nooit saai, er lag altijd wel iets van werk of ik kon wel een collega ergens mee helpen.

Ik heb veel geleerd, vooral persoonlijk heb ik stappen gezet, wat ook mijn doel was. Ik vond het ook erg tof om te wonen in het buitenland en om nieuwe mensen te ontmoeten. Als vrijwilliger heb ik ook ingezien dat het belangrijk is om ook bezig te zijn en te denken aan anderen en hun te helpen.

Persoonlijk vond ik het fijn om zelfstandig en alleen te kunnen zijn en het helpen van de collega’s en het ontmoeten van nieuwe personen (ESC vrijwilligers en studenten) gaf mij voldoening. Waar ik voornamelijk in ben gegroeid is het meer durven om uit mijn comfortzone te gaan, het communiceren en iniatieven nemen met onbekenden en nieuwe mensen en heb ik ook meer geleerd over mij zelf als persoon en wat ik fijn en belangrijk vind. Tot slot heb ik ook geleerd dat alleen zijn soms ook echt niet erg is, dat ik daar ook van kan genieten en soms maar meer contacten op moest zoeken.

Waar ik het fijnste op terug kijk zijn de seminars die ik op kantoor had voorbereid, sessies die ik had voorbereid hiervoor en om ervoor te zorgen om het uiteindelijk in goede banen te laten leiden. Tijdens de voorbereidingen was het soms nogal druk met allerlei taken die gedaan en georganiseerd moesten worden en dat ook in combinatie met de spanning die ik ervoor voelde omdat het mijn eerste keer was. Maar het trotse gevoel die je dan achteraf krijgt omdat je het dan toch goed hebt uitgevoerd, was wel prettig en tevens een goede herinnering.

Ik kijk terug op een leuke tijd al ging het in het begin wel langzaam, maar dat zal denk ik ook wel met corona te maken hebben gehad. Veel werk was in het begin online en veel contacten had ik niet, maar dat ging later wel beter en genoot meer van het werken en de contacten!
Ik ben dankbaar dat ik een nieuwe toffe organisatie en nieuwe (internationale) mensen heb leren kennen. Maar ook trots op wat ik zelf allemaal heb gedaan en heb bereikt!

Als vrijwilliger heb ik ook ingezien dat het belangrijk is om ook bezig te zijn en te denken aan anderen en hun te helpen.

Hoe was je woonsituatie?

Ik had een eigen kamer in een flat, gedeeld met een wat oudere man (35 jaar) en ook uiteindelijke zijn nieuwe partner kwam daar inwonen. Ik had een eigen kamer, met een bureau, kast, 1 persoonsbed en vanuit het kantoor had ik een pc scherm geregeld waarop ik mijn laptop aansluit als TV. De badkamer en de keuken waren gedeeld, maar vrijwel nooit liepen we elkaar in de weg. De communicatie verliep prima, af en toe even bijpraten met waar ieder mee bezig is en voorderest zat ik gewoon op mijn kamer (of wat ik op kantoor of buiten of ergens anders).
De locatie was erg fijn, in kon vanuit daar gelijk met 1 bus naar het kantoor, wat mij van deur tot deur ongeveer 30 minuten duurde. In de omgeving zaten genoeg supermarkten, winkelcentra en transportmogelijkheden. Ook zat er een park en een bos in de buurt, dus heb daar ook veel kunnen wandelen.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Door de on-arrival en mid-term training ben ik er achter gekomen dat er meerdere ESC-vrijwilligers in Praag woonde en we hadden vrij snel al een eerste ontmoeting gepland staan tijdens de onarrival training. Echter hielp ik alleen contact met 1 iemand, een Duitse jongen die bij een andere organisatie werkte in Praag. We zagen elkaar bijna wekelijks, kletste over van alles, dronken een biertje of liepen in een park. Erg gezellig en fijn om hem ontmoet te hebben hier!
Pas later, na de mid-term training, kwam ik wat meer in contact met ook wat anderen. Online hebben we 2 keer spelletjes gespeeld en een ontmoeting offline gepland in een stad (het was mijn idee), iedereen woonde best gespreid dus uiteindelijk hadden we wat geregeld. Die dag hebben we gewandeld en elkaar verhalen aangehoord. Dat weekend bleef ik ook slapen bij een Frans meisje, waarmee het ook goed klikte tijdens dat weekend. Haar heb ik daarna nog 2x in Praag gezien!

Uiteindelijk heb ik dus 2 contacten er aan gehouden, die ik nu nog af en toe spreek online. En hopelijk ook in de toekomst offline!

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Helaas was hij kort ervoor gewijzigd naar een online training, wat ik wel erg jammer vond. Maar de training was dus opgedeeld in tijdsblokken online verdeeld over meerdere dagen. De sessies waren eigenlijk wel interessant, de andere vrijwilligers konden al wat vertellen over hun werkzaamheden etc. Ik was op dat moment net een paar dagen aanwezig dus had nog geen goed beeld ervan. De trainers waren erg fijn en vriendelijk en iedereen deed goed mee en de opdrachten waren prima en lieten je nadenken over je doelen en het project.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Ik was zelf al bekend met het land, de stad en de cultuur. Mijn moeder komt zelf ook uit Tsjechië dus ik ervaarde niet echt een cultuurshock. De eetgewoontes waren mij al bekend en had eigenlijk niet echt iets waar ik aan moest wennen.
Het enigste waar ik aan moest wennen is het feit dat je vaker alleen bent dan voorheen in je eigen land. Je hebt niet je eigen omgeving (familie, vrienden, huisdieren) om je heen en die ga je wel missen. Tuurlijk was ik blij dat ik wat contacten had, maar dat was echt niet zoals hier in Nederland.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Erg goed! Ik heb alleen contact gehad met Ruben Baarda, wel meerdere keren. Voor, tijdens en na het project. Als ik een vraag had stelde ik die aan Ruben via Whatsapp en hij reageerde altijd wel snel en met een antwoord waar ik iets aan had. Soms gaf ik ook een korte update over waar ik mee bezig was. Al om al zeker tevreden met het contact met Eastpackers.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Bedenk goed van te voren wat voor organisatie of taken je wel en niet leuk zou vinden. Reageer op meerdere organisaties en kijk ook goed wat bij jou past en wat jij wilt bereiken.
Probeer tijdens het gesprek zo veel mogelijk te vragen en zoek ze op het internet om achter hun missie/visie te komen. Verder heb ik in het begin van het project doelen voor mijzelf gesteld en heb ik dingen ook echt aangepakt, die ik normaal niet zo snel zou doen. Pak dingen aan, ook al vind je het spannend, het komt altijd wel goed en het valt altijd mee! Zorg dat je tijd voor jezelf maakt, maar maak ook zeker tijd met andere mensen die je ontmoet. Geniet en laat het goed binnenkomen wat je allemaal aan het doen bent en dat je goed bezig bent!