Laurens

Tsjechië

Laurens

8 maanden in Tsjechië

Mijn verhaal:

Dag ik ben Laurens en ik deed vrijwilligerswerk bij YFU CZ, dat is een non-profit organisatie die studentenuitwisselingen regelt. Scholieren vanuit Tsjechië gaan een semester of een jaar naar het buitenland naar een highschool en buitenlandse scholieren komen ook in Tsjechië wonen bij een gastgezin en gaan hier naar school. Door de covid maatregelen zag ik alleen op kantoor de National Director en mijn coordinator Marketa. Mijn taak was voornamelijk om een supportive persoon te zijn voor de inbound-students (zoals YFU die noemt), de buitenlandse scholieren die in Tsjechië verblijven. Het was mijn taak om regelmatig met hun in contact te blijven, online en af en toe offline met sommige die dichtbij mij woonden. Om hun mijn vertrouwen te geven als er iets niet goed ging of juist wel om dat te delen met mij.

Verder heb ik meerdere (online en een paar offline) activiteiten en seminars georganiseerd. Hiervoor heb ik bijvoorbeeld een internationale (online) brunch georganiseerd voor de families, studenten en vrijwilligers & een puzzeltocht in Praag (offline) voorbereid en uitgevoerd & een vrijwilligers bijeenkomst voorbereid en geleid en zo nog wat kleinere online spelletjes en quizen met de scholieren. Wat ook leuk was om te organiseren was de YFU Workshopweek, een week waarin de studenten en vrijwilligers van YFU in tweetallen elkaar een random vaardigheid (online) mochten leren, om zo toch iets educatiefs te organisaren in de online corona tijd. Na een week oefenen kwamen we online bij elkaar en vertelden we elkaars verhalen en lieten we het resultaat zien (ik heb bijvoorbeeld mijn partner geleerd om te jongleren en zij had mij geleerd om een handstand te doen).

Tevens heb ik ook meerdere artikelen geschreven voor de website en heb ik (online) interviews gehouden en opgenomen en ge-edit met enkele inbound-students. Ook heb ik nieuwe lay-outs voor bepaalde documenten gemaakt die gebruikt worden tijdens de seminars.

Verder ook nog overige kleinere taken die ik kreeg van andere collega’s, zoals papier scannen, producten inkopen, een presentatie houden voor een online klas, nieuwe documenten opstellen etc. Er was altijd wel iets te doen, soms wat ik dagen bezig met hetzelfde werk omdat iets af moest voor een bepaalde tijd. Maar soms deed ik ook verschillende kleinere taken op een dag. Dit maakte het ook nooit saai, er lag altijd wel iets van werk of ik kon wel een collega ergens mee helpen.

Ik heb veel geleerd, vooral persoonlijk heb ik stappen gezet, wat ook mijn doel was. Ik vond het ook erg tof om te wonen in het buitenland en om nieuwe mensen te ontmoeten. Als vrijwilliger heb ik ook ingezien dat het belangrijk is om ook bezig te zijn en te denken aan anderen en hun te helpen.

Persoonlijk vond ik het fijn om zelfstandig en alleen te kunnen zijn en het helpen van de collega’s en het ontmoeten van nieuwe personen (ESC vrijwilligers en studenten) gaf mij voldoening. Waar ik voornamelijk in ben gegroeid is het meer durven om uit mijn comfortzone te gaan, het communiceren en iniatieven nemen met onbekenden en nieuwe mensen en heb ik ook meer geleerd over mij zelf als persoon en wat ik fijn en belangrijk vind. Tot slot heb ik ook geleerd dat alleen zijn soms ook echt niet erg is, dat ik daar ook van kan genieten en soms maar meer contacten op moest zoeken.

Waar ik het fijnste op terug kijk zijn de seminars die ik op kantoor had voorbereid, sessies die ik had voorbereid hiervoor en om ervoor te zorgen om het uiteindelijk in goede banen te laten leiden. Tijdens de voorbereidingen was het soms nogal druk met allerlei taken die gedaan en georganiseerd moesten worden en dat ook in combinatie met de spanning die ik ervoor voelde omdat het mijn eerste keer was. Maar het trotse gevoel die je dan achteraf krijgt omdat je het dan toch goed hebt uitgevoerd, was wel prettig en tevens een goede herinnering.

Ik kijk terug op een leuke tijd al ging het in het begin wel langzaam, maar dat zal denk ik ook wel met corona te maken hebben gehad. Veel werk was in het begin online en veel contacten had ik niet, maar dat ging later wel beter en genoot meer van het werken en de contacten!
Ik ben dankbaar dat ik een nieuwe toffe organisatie en nieuwe (internationale) mensen heb leren kennen. Maar ook trots op wat ik zelf allemaal heb gedaan en heb bereikt!

 

Als vrijwilliger heb ik ook ingezien dat het belangrijk is om ook bezig te zijn en te denken aan anderen en hun te helpen.