Ana

Roemenië

Ana

2 maanden in Roemenië

Mijn verhaal:

Het vrijwilligerswerk bestond uit het opzetten en uitvoeren van activiteiten voor de jongeren in Baia Mare en verschillende andere landelijke en stedelijke gemeenschappen. Er werden activiteiten georganiseerd voor kinderen van 4 jaar oud tot universiteitsstudenten. Door middel van informele en creatieve onderwijsmethoden hebben de vrijwilligers zich beziggehouden met vraagstukken die gericht waren op sociale integratie.  

Tijdens dit project zul je in contact komen met jongeren van verschillende achtergronden. Je bezoekt gymnasiums, middelbare sportscholen en kleine plattelandsscholen. De positieve invloeden die je op de jongeren hebt, merk je tijdens dit project door interessante onderwerpen te bespreken. Denk aan vrouwenrechten, discriminatie, hongersnood, armoede en het dergelijke. 

Er zullen dagen zijn waarop de activiteiten niet in goede aarde vallen bij de jongeren, maar de dagen waarop dat wel het geval is, loop je weg met een warm hart en een brede glimlach!

Ik heb veel geleerd over de Roemeense gewoonten, cultuur, keuken en mensen. De levensstijl in Roemenië is absoluut anders dan die in Nederland. Bovendien woonde en werkte ik met internationale mensen (Roemeens, Spaans, Tsjechisch, Congolees en Portugees), wat mijn ervaring met het werken met andere culturen heeft vergroot. Door het organiseren van de non-formele activiteiten voor de scholen heb ik bovendien ervaring en kennis opgedaan in het werken met kinderen. Ik heb geleerd dat werken met kinderen iets is wat ik leuk vind. Ten slotte heb ik mijn empathie tegenover kinderen in achterstandssituaties verbeterd en heb ik geleerd hoe ik met complexe situaties moet omgaan.

In de korte twee maanden dat ik in Roemenië was, heb ik zoveel goede herinneringen opgedaan dat ik er niet één kan kiezen. Een voordeel van dit project was de hoeveelheid vrije dagen en weekenden die je had. Bijna elk weekend ging ik met mijn twee kamergenoten op excursie door het land. Dit zijn de momenten waar ik de beste herinneringen heb opgedaan.

Sta open voor nieuwe avonturen en neem elk aanbod aan om het land te ontdekken

Hoe was je woonsituatie?

Ik woonde in een flat op 30 minuten loopafstand van het kantoor. Ik deelde deze flat met 3 andere vrijwilligers, ieder had zijn eigen kamer. Deze flat is echter ook geschikt voor 7 vrijwilligers. De flat was ruim ingedeeld en dicht bij de standaard winkels.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Het contact met de andere ESC-vrijwilligers was over het algemeen goed. Ik kon het goed vinden met 2 van de 3 huisgenoten en heb vriendschappen voor het leven gesloten. Het contact met de Roemeense vrijwilligers was ook goed, iedereen was vriendelijk.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Ik heb geen on-arrival training gehad aangezien ik maar een korte periode vrijwilligerswerk heb gedaan.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Ik moest wennen aan de armoede in het land.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Het contact met Eastpackers was prima, ik heb niet veel contact met ze gehad.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Sta open voor nieuwe avonturen en neem elk aanbod aan om het land te ontdekken! Het is een prachtig land met een rijke cultuur en je zult ervan genieten! De tijd vliegt werkelijk zo voorbij.